Sub zare de soare –  Sărbătoarea colindului la Slobozia  – 12 decembrie 2014

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

În folclorul românesc, Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice.

Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare bucurie Naşterea Domnului, de a-L întâmpina cu urări, daruri, petreceri, cântece şi jocuri este străveche. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă.

În Ialomiţa, în fiecare an, în luna decembrie au loc o serie de manifestări cultural-artistice dedicate sărbătoririi celui mai frumos şi aşteptat moment al anului: Crăciunul.

În organizarea Consiliului Judeţean Ialomiţa, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, Consiliului Local Slobozia, Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport şi Tineret Slobozia se va desfăşura în data de 12 decembrie, la Slobozia, Sărbătoarea colindului „Sub zare de soare“.

Festivalul de colinde va aduce şi în acest an pe ialomiţeni mai aproape sufleteşte de Sfintele Sărbători de Iarnă şi mai ales aproape de tradiţiile din bătrâni. Grupuri de colindători din întreg judeţul şi din ţară vor colinda şi ura toate cele bune pentru anul care vine, prezentând cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de iarnă specifice zonei de unde provin: pluguşorul, capra, irozii, steaua, sorcova şi multe altele.

La acest festival de anvergură naţională vor participa şi vor prezenta cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de iarnă specifice zonei de unde provin grupuri de colindători din judeţul Ialomiţa (Luciu, Giurgeni, Vlădeni, Jilavele şi Cocora), precum şi invitaţi speciali din Maramureş (ansamblul folcloric „Măgura“ din Cerneşti), Suceava (ceata de colindători de la Dolheştii Mici), Hunedoara (grupul de dubaşi colindători de la Ilia), Botoşani (ansamblul folcloric „Dor de horă“ din localitatea Văculeşti), Vaslui (ansamblul folcloric „Răzeşii“ din Pogoneşti), Dâmboviţa (ansamblul folcloric „Flori Dâmboviţene“ din Târgovişte), Constanţa (grupul de colindători din Lipniţa), Buzău (grupul de tradiţii „Macoveiul“ din Padina) şi Brăila (ansamblul de colindători „La lina fântână“ din Ciocile). Vor fi prezenţi la această manifestare peste  300 de colindători.

„Sărbătoarea colindului“ va începe la ora 17.00 cu alaiul colindătorilor pe traseul Stadionul municipal – Bdul M. Basarab – Central – Piaţa Unirii – Casa de Cultură Municipală, unde va avea loc apoi un amplu spectacol (ora 18.00), intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile. Spectacolul va fi televizat de TVR şi transmis în ziua de Crăciun.

Un festival de colinde înseamnă o mare bucurie împărtăşită, dăruită celor dragi. La fiecare sfârşit de an, în judeţul nostru se aud colinde şi se creează o atmosferă deosebită, sărbătorească, în preajma Crăciunului, una dintre cele mai mari sărbători ale Creştinătăţii.

Organizatorii speră ca şi în acest an, prin festivalul de colinde de la Slobozia, oricine să trăiască şi retrăiască magia obiceiurilor şi tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă, primind urările colindătorilor, aducându-ne aminte de vremea copilăriei, când în viscolul iernii răsunau pretutindeni colindele.

Vă aşteptăm şi în acest an să colindăm împreună, vineri, 12 decembrie, orele 18.00 la Casa de Cultură Municipală din Slobozia, „Sub zare de soare“!