Steluța Mitrea, inspectorul școlar general al IȘJ Ialomița: „Suntem în prima jumătate a clasamentului la nivel național, cam la toate examenele”
Steluța Mitrea, inspectorul școlar general al Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, s-a declarat mulțumită, în cadrul unei conferințe de presă, de rezultatele obținute de către elevii ialomițeni la examenele susținute în ultima perioadă, referindu-se, în special, la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a.
„În mare, noi suntem mulțumiți de rezultatele obținute la Evaluarea Națională. Am avut procente bune de promovare, dar întotdeauna este loc de mai bine. Suntem în prima jumătate a clasamentului la nivel național, cam la toate examenele. Relevantă este situația comparativă pe care noi am realizat-o. În 2022 am avut 2.032 de elevi înscriși, prezenți 1.921, iar după rezultatele finale, promovați au fost 1.466, însemnând 76,31%. Am avut și două medii de 10 anul acesta, o fetiță din Fetești, de la Aurel Vlaicu, și o fetiță de la Paul Georgescu din Țăndărei. Dacă ne uităm pe situația comparativă, din 2011 până în 2022, constatăm că anul acesta, la Evaluarea Națională, este cel mai mare procent obținut în ultimii 10 ani, lucru care ne bucură. Aici se văd și rezultatele orelor de remediere școlară și pregătire suplimentară care s-au desfășurat în școli, mai ales în semestrul al doilea. Să nu uităm că acești elevi de clasa a VIII-a au prins doi ani de predare online. Procentul este unul bun”, a declarat Steluța Mitrea.
Față de anul trecut a crescut numărul elevilor prezenți la Evaluarea Națională, de la 1.728 în anul 2021, la 1.921 în 2022, însă statistica ne arată o scădere constantă a acestora în ultimii 10 ani, numărul elevilor prezenți fiind de 3.007 în anul 2011 (procentul de promovare fiind de 76,16 %) sau 2.193 în 2015 (73,23%). Cel mai mic procent de promovare înregistrat în ultimii 10 ani a fost chiar în 2012, de numai 56,02% (2.260 de elevi prezenți la Evaluarea Națională).
Chiar dacă niciun elev din municipiul Slobozia nu a obținut media 10, reprezentanții Inspectoratului Școlar susțin că pe primul loc privind promovabilitatea, respectiv 100%, se află Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia, iar mediile cuprinse între 9 și 9,99 sunt cele mai multe obținute în unități de învățământ din Slobozia.
Din păcate, în două unități de învățământ din județ procentul de promovare a fost 0%, respectiv la Școala Gimnazială Bărbulești și Școala Gimnazială Giurgeni.
„Avem o problemă pe care trebuie să o rezolvăm. Două școli unde procentul este de zero la sută. Aici trebuie analizat și din perspectiva numărului de înscriși, de prezenți și de promovați. (…) Va trebui să vedem ce plan de măsuri vom gândi și ce activități, astfel încât acest lucru să nu se mai întâmple”, a spus inspectorul școlar general.
În ceea ce privește admiterea la licee, reprezentanții IȘJ Ialomița susțin că au avut aprobate în planul de școlarizare la clasa a IX-a 1.400 de locuri, fiind ocupate 858 la filiera teoretică și 552 la filiera tehnologică. Au fost admiși 1.458 de elevi. După prima etapă au rămas 24 de locuri libere în învățământul liceal. La învățământul profesional s-au înscris și au fost admiși 240 de elevi, iar după prima etapă 105 au rămas nerepartizați, fiind în desfășurare celelalte etape până când vor fi ocupate locurile.
„Din cei 105 copii nerepartizați, nu toți sunt din județul nostru. În ciuda eforturilor pe care noi le-am făcut, am avut dezbateri cu directorii, cu părinții, trebuie să recunoaștem că sunt și părinți care nu acceptă faptul că media copilului nu este una care să-i permită ocuparea unui loc la Colegiu. Și s-au încăpățânat și au refuzat să facă o completare a fișei de opțiuni, una realistă, și s-au trezit în situația în care au rămas nerepartizați. S-au ocupat 17 locuri în etapa specială, comisia județeană de admitere repartizând copiii în funcție de medie (…). Cu siguranță toate locurile de la profesională se vor ocupa. În etapa a doua de admitere, care a început pe 26 iulie și care se încheie pe 3 august, vor fi repartizați pe etapa județeană și sunt convinsă că acei copii care în prima etapă au refuzat să opteze pentru un loc în județul nostru și s-au dus într-un alt județ sau în București, nu cred că vor avea șanse să ocupe un loc acolo. După această etapă vom echilibra locurile. Comisia județeană consiliază, în măsura în care i se permite”, a mai spus Steluța Mitrea, inspectorul școlar general al IȘJ Ialomița.
Pe primul loc în ierarhia „repartizărilor” a fost Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia, prima notă de admitere fiind de 9,92, iar ultima notă 8,41, apoi Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia, Colegiul „Grigore Moisil” din Urziceni, apoi Liceul Teoretic „Carol I” Fetești.
În județul Ialomița, la examenul de Bacalaureat au fost înscriși 1.548 de elevi, fiind prezenți 1.416, rezultatul final (seria curentă și anterioară) arătând că 66,10% dintre elevi au promovat.
Comparativ cu anul trecut, rata de promovare a fost „într-o ușoară creștere, nu spectaculoasă, dar vizibilă”, de la 61,78% la 66,10%, existând o singură medie de 10, dar și două unități de învățământ unde promovabilitatea a fost zero.
„În județ au existat două unități de învățământ cu rata de promovare de 0%, la Armășești și Țăndărei. Aici vă spunem din start că măsura imediată este, pentru următorul an școlar, că nu vor avea în planul de școlarizare clasa a IX-a”, a precizat Steluța Mitrea.
În cadrul conferinței de presă s-au discutat și alte subiecte, precum examenul de titularizare, examenul pentru definitivare, dar și despre concursul pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în învățământul preuniversitar de stat din județ.
Referitor la ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în învățământul preuniversitar de stat, pentru această sesiune au fost 28 de posturi vacante pentru funcția de director și 5 pentru funcția de director adjunct. S-au înscris doar 16 candidați, proba scrisă fiind pe 8 septembrie.
Totodată, s-a discutat și despre proiectul noii legi a Educației, care până la finele lunii august se află în dezbatere publică, dar și despre necesitatea schimbării actualei legi.
„Din punctul meu de vedere, se impunea o schimbare a legii educației. Actuala lege are foarte multe ordine de ministru, metodologii și modificări. Deja e foarte stufoasă. Adică, dacă vrei să analizezi o situație, trebuie să ai o masă întreagă de acte normative. Proiectul de lege este în plină dezbatere publică. Noi, de asemenea, am participat, ca inspectori, ca directori și ca simpli factori implicați în procesul educațional. (…) Avem convingerea că vor fi luate în calcul și propunerile trimise de noi. De exemplu, îngrijorarea multor părinți și elevi este legată de centrele de excelență. Nu ne este foarte clar dacă centrele de excelență rămân sau nu. Ne raportăm la propunerea făcută în proiectul de lege pe pilotarea unor unități de învățământ privind performanța. Pentru că, de exemplu, la acest moment, în centrul județean de excelență, sunt copii din tot județul. Considerăm că este destul de dificil pentru un copil din mediul rural, de exemplu, de la marginea județului, să vină să se înscrie la Colegiul Național „Mihai Viteazul” sau „Grigore Moisil” Urziceni. Pentru că noi, la acest moment, avem doar două colegii. Îngrijorarea părinților și colegilor din centrele de excelență ar fi că ele se desființează. Nu cred că se vor desființa. (…) De asemenea, un lucru cu care eu sunt de acord și cred că la fel sunt și colegii mei, faptul că învățământul preșcolar va fi obligatoriu. Adică devine obligatorie înscrierea la grădiniță. Eu, întotdeauna, mi-am pus întrebarea: O educatoare cum poate să fie titulară pe un post în condițiile în care grădinița nu e obligatorie? Faptul că învățământul preșcolar devine obligatoriu și, atunci, are o continuitate și cel primar, mie mi se pare un lucru foarte bun. O lege, când vrei să vezi dacă e bună sau nu, atunci las-o să-și producă efectele de-a lungul unei generații. Când spun generație, mă refer de la grădiniță, deci primii copii care beneficiază de lege, până la finalizarea învățământului universitar. Și să vedem și dacă își găsește locul în câmpul muncii. Altfel, nu putem să spunem dacă este o lege bună sau nu (…)”, a subliniat Steluța Mitrea, inspector școlar general.
Totodată, s-a discutat și despre controversata comasare a Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Slobozia cu Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”, dar și despre propunerea privind transformarea liceelor tehnologice în licee profesionale.
Conform declarațiilor inspectorului școlar general, „s-a primit răspunsul de la ARACIP, iar în curând va fi emis ordinul de ministru.
„În ordinul de ministru privind rețeaua școlară din județ, Liceul Eminescu va apărea la Liceul Tehnologic Cuza. Intenționăm să facem un consorțiu pe profesional, dual. Nu înțeleg de ce opinia publică nu agreează termenul de profesional, în condițiile în care noi, cu toții, ne plângem că nu mai avem oameni care să fie calificați pe o anumită meserie. Poate că, într-adevăr, nu este mereu indicat, pentru că nu întotdeauna se pretează ca un liceu tehnologic să aibă clasă de mate-info. (…) Trebuie să recunoaștem că asta este resursa umană. Nu toți sunt de mate-info, de filologie sau de socio-umane, deci nu toți copiii trebuie să urmeze o filieră teoretică. De doi ani reușim și noi în județ să dezvoltăm acest învățământ profesional dual. Dacă anul trecut am avut trei clase și merg foarte bine, iar copiii sunt foarte mulțumiți, iar anul acesta la fel vom avea încă două clase… nu cred că suntem noi obișnuiți cu acești termeni. Noi suntem reticenți la schimbare. Ne sperie schimbarea, fără să cunoaștem de fapt ce va fi, fără să vedem și lucrurile bune”, a concluzionat Steluța Mitrea, inspectorul școlar general.
Deși Inspectoratul Școlar Ialomița are doi noi inspectori adjuncți, respectiv prof. Coteș Manuela Nicoleta și prof. Baboi Marian, niciunul nu a fost prezent la singura conferință de presă susținută anul acesta de instituție, ca să nu mai vorbim de anii 2020 și 2021. Ci doar purtătorul de cuvânt și un inspector școlar pentru istorie și activități extrașcolare. Dar reprezentanții IȘJ promit că, din toamnă, dacă se va putea organiza cu prezență fizică, vor organiza conferințe de presă mai des…