Stațiunea Amara, în atenția jandarmilor
Începând cu 1 iulie, mai precis odată cu deschiderea sezonului estival, jandarmii ialomițeni asigură măsurile de ordine publică, pe toate segmentele, în stațiunea balneoclimaterică Amara, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică pentru turişti şi vizitatori.
„Ne adaptăm dispozitivele pe intervalele orare unde se înregistrează o aglomerație mai mare de persoane, suplimentăm dispozitivele de ordine și siguranță publică, astfel încât împreună cu efectivele Inspectoratului de Poliție și Poliției locale Amara să reușim să creăm acel climat de ordine și siguranță publică. În stațiunea Amara funcționează de aproape doi ani un post de jandarmi și chiar dacă încadrarea nu este așa cum ne-o dorim, de 100%, cu sprijinul celorlalte instituții vom reuși să facem față provocărilor. Postul are în organigramă zece funcții, dar ocupate sunt 50%. Asigurăm măsuri și facem față atât pe zona de stațiune cât și în localitate, atât prin patrule de jandarmi cât și mixte. Sunt foarte multe evenimente în această perioadă, care atrag un număr mare de persoane”, a declarat Răzvan Salaoru, inspectorul șef al IJJ Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 30 iunie.
În scopul prevenirii faptelor antisociale în staţiune şi în zona plajelor, jandarmii vor acţiona punctual, fiind vizate în special zonele aglomerate, discotecile şi parcările slab iluminate.De asemenea, se vor desfăşura şi acţiuni preventive cu turiştii, conform Programului „Turişti în siguranţă”, iniţiat de IJJ Ialomița.Jandarmii vor sprijini și autorităţile publice în timpul desfăşurării unor acţiuni pe linia combaterii fenomenului muncii fără forme legale, verificarea legalităţii activităţilor comerciale desfăşurate pe plajă, precum şi pentru combaterea surselor de poluare a factorilor de mediu.
Pentru siguranţa turiştilor şi în special pentru evitarea neplăcerilor în timpul vacanţei, jandarmii recomandă acestora: – să evite purtarea la vedere a bunurilor de valoare, care pot atrage atenţia posibililor infractori (bijuterii, sume de bani, cărţi de credit); – să nu lase nesupravegheate bunurile (genţi, portofele, telefoane mobile etc.), când se află pe plajă; – să se asigure întotdeauna că au încuiat uşa camerei unde sunt cazaţi; – să nu parcheze autoturismele în locuri ferite sau slab iluminate şi să se asigure că au încuiat portierele.
De asemenea, dacă observă persoane cu comportament antisocial sau sunt abordaţi de persoane necunoscute, în diverse scopuri, turiştii sunt sfătuiţi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi. Pe raza staţiunii de odihnă și tratament îşi desfăşoară activitatea mai multe complexuri turistice, de agrement, odihnă și tratament, cu un spaţiu de cazare total de aproximativ 2.500 de locuri simultan, parcuri cu o suprafaţă de peste 120 ha şi plaje, tabăra de copii Pavilioane are o capacitate de 110 locuri, iar în curte se află o bază sportivă.
Pe timpul vacanțelor școlare, într-un an, în această tabără sunt cazați aproximativ 1.500 elevi și profesori, din județ și din țară. În perioada sezonului estival, pe lângă turiștii aflați în bazele de odihnă și tratament, înregistrați la unitățile de cazare, în special la sfârșit de săptămână, staţiunea atrage un număr mare de persoane la plajă, terase și spații de agrement, aproximativ 2.000 persoane/weekend.
Bazele sportive amenajate în staţiune permit desfăşurarea unor game variate de activităţi sportive: minifotbal, tenis de camp, cross, alergare în teren variat, escaladă, tiroliană.În ceea ce privește starea infracțională, în anul 2016 au fost sesizate 194 infracţiuni, cu 13 mai puține (-7,4%) față de anul 2015. După natura infracţiunilor sesizate, cele 194 infracţiuni se împart astfel: 9 (+7) de natură economică, 137 (-20) infracţiuni judiciare; 48 (0) de altă natură. Stradale: în afara localității – 11, urban – 183. Din cele 194 de fapte, 142 sunt fapte cu autori cunoscuți, respectiv 52 cu autori necunoscuți.Majoritatea infracțiunilor sunt la Legea 61, dar și pe loviri și alte violențe.
Anul acesta, până în prezent s-au aplicat 101 amenzi, 45 avertismente, valoarea amenzilor fiind de aproximativ 23.000 lei.„Activitatea infracțională este în scădere, mă refer la perioada anului acesta, raportată la aceeași perioadă a anului trecut. Este un semn îmbucurător. (…). Sunt convins că nu vor fi probleme deosebite. De la an la an analizăm fenomenele din zonă, avem lecții învățate, ne îmbunătățim activitatea, avem colaboratori de nădejde și sunt convins că atunci când va veni vremea să tragem linie și să vedem rezultatele vom fi cotați destul de bine”, a adăugat Răzvan Salaoru.