Sponsorizări în produse agricole la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia
Roșii, morcovi, țelină, păstârnac, ardei gras, capia și pepeni sunt doar câteva dintre legumele donate recent Spitalului Județean de Urgență din Slobozia de către diverși producători agricoli din județ, asta în condițiile în care fondurile alocate de către Casa de Asigurări de Sănătate și celelalte instituții cu care spitalul se află în relații contractuale sunt pe sfârșite.
În acest context, deloc favorabil, speranțele s-au îndreptat către Asociația „Ajutor pentru Sănătate”. Pe lângă plățile directe venite de la pacienți, cu ajutorul cărora se acoperă diverse cheltuieli, reprezentanții Asociației s-au gândit că ar fi binevenit și ajutorul „în natură”, mai precis în legume, fructe și chiar cereale, grâu, porumb…
Astfel, au fost demarate mai multe campanii de acest gen și, pentru că Ialomița este o zonă agricolă, au fost obținute donații atât în legume cât și în cereale, produse care au fost direcționate către spital. Pacienții au parte de o hrană sănătoasă, cu legume proaspete, dar pentru că au fost donate cantități importante, multe vor fi conservate pentru perioada iernii. În plus, în viitorul apropiat, grâul donat va fi transformat în făină din care se va face pâine.
Trebuie spus că, la ora actuală, în Spitalul Slobozia sunt bugetate 470 de paturi din 510 existente, iar luna iulie, din 1.820 de externări, CJAS a decontat 1.381. Potrivit normelor, pentru hrana unui pacient se alocă în jur de 5,3 lei pe zi, respectiv trei mese și, câteodată, câte un supliment pentru diabetici, lăuze etc.
„Pe lângă tratamentul medicamentos, investigații paraclinice, tratamente chirurgicale, pacientului trebuie să-i oferim cazare și hrană. La nivelul spitalului se realizează peste 26 de regimuri alimentare care sunt specifice afecțiunilor pe care le au pacienții. Din cauza alocațiilor bugetare insuficiente din ultima perioadă, am avut sprijinul producătorilor de legume și fructe, care au donat o cantitate importantă de legume. Pentru că sunt foarte multe, morcovi, țelină, păstârnac, ardei gras și capia, roșii, s-a decis să se facă și conserve pentru perioada de iarnă și depozitării lor în condiții corespunzătoare”, preciza Florentina Nae, directorul de îngrijiri.
Adrian Berbece, director financiar contabil la Spitalul Județean, preciza că Asociația a colectat în jur de 100.000 lei, din acești bani achiziționându-se și un dispozitiv pentru prepararea apei calde menajere, astfel obținându-se o reducere a consumului de gaze naturale la spital.
„Nu mai folosim gazele naturale pe timp de zi. Dacă anul trecut factura de gaz era undeva la 70.000 – 75.000 lei, acum este sub 40.000 lei, o diferență considerabilă. Vom încerca, de asemenea, să diminuăm și consumul de curent electric. Să vedem cum facem. La ora actuală, consumul este de aproximativ 50-55.000 lei lunar. Acestea sunt greutățile care ne apasă”, a adăugat Adrian Berbece.
Deși în Spitalul din Slobozia mai sunt multe de făcut, anul acesta nu există bani alocați pentru investiții. În schimb, se încearcă atragerea de fonduri nerambursabile pentru diversificarea serviciilor, fiind depus un proiect pentru înființarea unui hospice.