Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a primit un incubator de înaltă performanță
Din grijă pentru mamă și copil și din dorința de a le oferi protecție nou-născuților prematuri încă din prima oră de viață, compania Dorna, în colaborare cu Asociația Salvați Copiii, a dotat maternitatea Spitalului Județean din Slobozia cu un incubator performant.
Anual, secția de nou-născuți din cadrul Spitalului Județean din Slobozia găzduiește în medie aproximativ 1.200 de nou-născuți, dintre care aproximativ 180 sunt născuți prematur. Astfel, noul incubator va fi un real ajutor atât pentru unitatea medicală de aici, cât și pentru copiii născuți înainte de termen și familiile acestora.
“Este o zi foarte fericită pentru noi, pentru Spital, dar și pentru pacienții noștri. Din partea firmei Dorna dar și organizației Salvați Copiii am primit un incubator de înaltă performanță pentru îngrijirea prematurilor și nou-născuților. (…) În primele șase luni ale acestui an, peste 50 de copii s-au născuți prematur. Vreau să vă spun că noi avem grijă de acești copii și nu sunt transferați în alte spitale. Necazul pe care îl avem de ceva timp este acela că în spital avem doar șase incubatoare care funcționează, douăsprezece fiind scoase din funcțiune, pe bună dreptate, pentru că erau foarte vechi. Mulțumim din suflet pentru sprijin. Acest incubator ne este de un real folos. A trecut testele, iar un copil beneficiază deja de îngrijire în acest incubator. Ar fi nevoie de 12 incubatoare performante, minimul necesar, iar acum sunt 7. Valoarea unui incubator se ridică la aproximativ 10.000 de euro. Sunt perioade când avem nevoie de mai mult de șapte, pentru că nu numai copiii născuți prematur au nevoie de îngrijire în incubator, și mai sunt perioade, de exemplu septembrie-decembrie, când se nasc mai mulți copii decât în mod normal. Deși incubatoarele sunt insuficiente, fiind nevoie și de alte aparate medicale, în secția de neonatologie se lucrează în parametri normali, datorită eforturilor medicilor care sunt foarte pricepuți, dar și a personalului medical. Există promisiuni din partea președintelui Consiliului Județean Ialomița în vederea achiziționării altor șase incubatoare, ceea ce ar rezolva problema, dar și memorii la Ministerul Sănătății. Însă trebuie să vă spun că bugetul spitalului pe anul 2013, votat și aprobat de Consiliul Județean, nu are prevăzut niciun leu la investiții”, a afirmat Vasile Olaru, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Este binecunoscut faptul că medicii, asistentele și infirmierele fac eforturi pentru a salva aceste vieți plăpânde, dar sunt nevoiți de multe ori să folosească metode rudimentare, pentru că incubatoarele nu sunt suficiente. Mai mult, încă se mai folosesc în acest spital sticle cu apă caldă pentru a ține de cald prematurilor care nu au loc în incubator.
„Prematuritatea apare la orice nou-născut cu vârsta mai mică de 37 de săptămâni, iar în unitatea noastră vin să nască mame din tot județul. Ne bucurăm de acest sprijin în baza căruia, începând de astăzi, pe lângă toată grija pe care o primesc din partea cadrelor medicale, pacienții noștri vor beneficia și de echipamente performante. Incubatorul funcționează la parametri, se poate monitoriza cantitatea de căldură oferită copilului, temperatura copilului, umiditatea din incubator, cantitatea de oxigen, lucruri esențiale pentru orice copil. Utimul incubator a fost primit acum cinci ani”, a punctat Gabriela Dumitru, şef secţie al maternității Spitalului Județean Slobozia.
Problema copiiilor născuți prematur în România este una cât se poate de stringentă. Conform datelor statistice furnizate de Ministerul Sănătății, prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului (IOMC) „Alfred Rusescu”, unul din zece copii se naște prematur, înainte de 37 de săptămâni de sarcină.
“Am ales spitalul Slobozia datorită colaborării foarte bune pe care o avem cu Asociația Română de Neonatologie, iar Spitalul de aici se afla pe lista dumnnealor de priorități. Este adevărat că nevoile sunt mai mari, dar atât am putut face. Până acum am reușit să dotăm 15 secții de nou-născuți din 14 orașe”, a conchis Adina Clapa, coordonator programe în cadrul organizației Salvați Copiii.
În final, Florentina Nae, director îngrijiri Spitalul de urgență din Slobozia, a transmis un mesaj viitoarelor mămici: să se adreseze cu încredere serviciului și secției de neonatologie a spitalului Slobozia, pentru că aici există specialiști și dotările necesare.