Spitalul din Slobozia – 80 de angajați afară, cel din Fetești – în sistem de avarie, iar PDL promite redeschiderea spitalului Țăndărei
Reforma în domeniul sănătății pare un lung șir de decizii greșite, decizii care nu au în centrul lor bolnavul, ci numai profitul, pacientul fiind un simplu client care este obligat să cumpere sănătate. În goana aceasta după obținerea de beneficii, se închid spitale fără o minimă fundamentare, se reduc paturi, fonduri, în timp ce oamenii care au nevoie de servicii medicale mor sau sunt plimbați de colo-colo.
Bolnavul, la mâna politicienilor
Spitalele din județul Ialomița funcționează în sistem de avarie, fondurile propuse pentru acest an neasigurând minima funcționare. De asemenea, decizia de reducere a numărului de paturi din spitale, care va avea repercusiuni nedorite atât în ceea ce privește pacienții cât și angajații, pare discriminatorie, alte județe fiind incomparabil mai bine cotate și, implicit, avantajate.
Reprezentanții Consiliului Județean Ialomița susțin că nu vor abandona niciodată acțiunea juridică și lupta în interesul cetățenilor pentru ca discriminarea care se face față de județul Ialomița să înceteze.
„Suntem extrem de îngrijorați de această discriminare față de județul Ialomița. O să mergem până la capăt cu toate mijloacele democratice și legale pentru ca acest fenomen de discriminare crasă să nu se mai repete”, susținea președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
Spitalul din Slobozia riscă să disponibilizeze aproape 80 de angajați
În cursul anului 2011, continuând în anul 2012, numărul de paturi la spitalele din județ a fost redus cu circa 227. Astfel, dintr-un total de 905 paturi câte existau la începutul anului 2011, în prezent sunt 677 de paturi, în județul Ialomița existând poate cea mai mică speranță de viață din țară. La Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, de exemplu, din cauza reducerii numărului de paturi, aproape 80 de angajați vor fi disponibilizați.
„Este demonstrat din punct de vedere științific că speranța de viață este strâns legată de posibilitatea îngrijirilor medicale. (…) Reducerea masivă de la județul Ialomița pune în pericol viața locuitorilor acestui județ. Discriminarea care se face din punct de vedere al sănătății și pericolul în care este pusă populația din județ este evidentă”, declara și managerul SJU, Vasile Olaru.
Managerul susținea că unul dintre criteriile după care s-a făcut reducerea numărului de paturi în Ialomița a fost acela al distanței față de București. În opinia sa, acest criteriu nu este de acceptat, în condițiile în care Prahova are un număr de 4-5 paturi la mia de locuitori, aproape dublu față de Ialomița. Nici sumele propuse în contractele cu Casa de Asigurări nu ar avea susținere sau o logică elementară, spunea Olaru.
CJAS preconizase un contract pe 2012 de circa 1.380 de internări pe lună, în timp ce la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia media internărilor a fost, anul trecut, de 1.400 – 1.500 pe lună, la urgențe. În prezent, în Spitalul de la Slobozia se internează în medie 1.700 – 1.800 de pacienți lunar, cele 1.380 de internări pe care intenționa Casa să le plătească fiind insuficiente. Anul trecut, Spitalul a semnat cu CJAS, după mai multe medieri, un contract mai bun comparativ cu cel propus anul acesta, cu 1.550 de internări pe lună, reușind să se finanțeze și din venituri proprii.
„Pe zi sunt circa 40-50 de urgențe. Eu am rămas uimit de această discriminare. CJAS nu vrea să înțeleagă că urgențele nu pot fi planificate și nici amânate. Oamenii trebuie tratați pentru că își pun viața în pericol. Noi avem mai multe procese cu CJAS. Este o situație deosebit de ingrată. În afara finanțării propriu-zise, acum s-au redus și paturile, în consecință înseamnă reducerea schemei de personal, circa 80 de angajați urmând, probabil, să fie disponibilizați”, susținea Olaru.
Spitalul din Fetești funcționează în sistem de avarie
Situația de la Fetești este, în opinia edilului Gheorghe Catrinoiu, și mai dramatică pentru că fondurile propuse nu acoperă nici strictul necesar.
În data de 16 februarie, la CNAS a avut loc întâlnirea comisiei de mediere la care au participat și managerul Spitalului Fetești, medicul Stelian Barcari și primarul municipiului, Gheorghe Catrinoiu. În urma medierii, suma lunară alocată pentru susținerea activității spitalului din Fetești a crescut de la 420 mii lei la 450 mii lei, ceea ce înseamnă că vor putea fi acoperite cheltuielile salariale, ce se ridică la suma de aproximativ 430 mii lei, iar pentru desfășurarea activității mai rămân 20 mii lei, sumă absolut insuficientă.
„În urma medierii am obținut 30.000 de lei, care nici aceia nu acoperă. Avem datorii de 1 milion de lei, datorie făcută în ultimele opt luni. În continuare există pericolul tăierii gazelor, energiei, a datoriilor către furnizorii de medicamente. (…) Noi vom face demersuri în continuare, dar ca autoritate locală nu putem face prea mult. Am alocat anul acesta 100.000 lei, dar vă dați seama că suma este împărțită pe un an de zile…Măsuri de reducere a cheltuielilor nu sunt. Întrerupem iluminatul, probabil vom întrerupe și căldura pe perioada asta imediat ce se mai încălzește. A fost închisă instalația de climatizare, de ventilație, s-au redus neoanele, becurile… tot ce se putea face. Este o situație dramatică. Contractul nu s-a semnat și nu cred că va fi semnat în condițiile actuale, pentru că nici un manager de spital nu își poate asuma răspunderea unui contract care nu-i asigură funcționarea minimă. Suma necesară în plus pentru ca spitalul să poată funcționa ar fi de un milion lei (10 miliarde lei vechi), pe tot anul. Pentru ca să funcționăm în sistem de avarie, ne-ar trebui 550.000 lei lunar. E păcat că după un an de la deschidere va trebui să închidem spitalul”, spunea primarul municipiului Fetești, Gheorghe Catrinoiu, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți.
Speriați de gândul că își vor pierde locurile de muncă, mai mulți salariați ai Spitalului municipal “Anghel Saligny” Fetești au protestat luni, 20 februarie, în curtea spitalului.
Deși la conferința de presă au fost invitați și primarii din Țăndărei și Urziceni, dar și managerul de la Urziceni, aceștia nu au fost prezenți, din diverse motive.
Cazacu promite redeschiderea spitalului de la Țăndărei
În timp ce unii se „perpeleau” la foc mic, alții se pregăteau de zor să devină salvatorii sănătății ialomițene. În cadrul unei conferințe de presă, organizate în aceeași zi de marți, 21 februarie, președintele PDL Ialomița, Cazacu Marinică, alături de președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mihai Geantă, anunțau că au găsit soluții de finanțare pentru spitalele din Fetești și Urziceni, dar și pentru reînființarea spitalului de la Țăndărei.
„Știți că în această perioadă Casa a încheiat contracte cu furnizorii de servicii medicale, mai puțin cu cele trei spitale, din Fetești, Urziceni și Slobozia care, spre deosebire de anii trecuți când am încheiat contractele la timp, anul acesta nu au vrut să semneze aceste contracte pentru că sumele necesare pentru acoperirea plății salariilor, a utilităților, a plății pentru medicamente nu erau suficiente. Pentru Fetești, sumele permiteau acoperirea doar a salariilor, de circa 420.000 lei pe lună, iar Urziceni 390.000 lei, total insuficienți pentru derularea activității. În urma demersurilor făcute la Ministerul Sănătății și Casa Națională și după această mediere, am reușit în colaborare cu specialiștii din Casa Națională de Sănătate să găsim o soluție care să permită acoperirea cu sume medii lunare pentru cele două spitale din Fetești și Urziceni, astfel suma actuală a crescut la Fetești de la circa 420.000 la 500.000 lei lunar, iar la Urziceni de la 390.000 la 485.000 lei”, a afirmat președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Mihai Geantă susține că, din discuțiile avute cu directorii spitalelor, aceștia s-au arătat relativ mulțumiți, afirmând că vor putea desfășura o activitate cât de cât normală.
„Urmează ca sumele de acoperire pentru trimestrul IV, să monitorizăm activitatea lor și în urma deblocării resurselor prevăzute și rezervate de Casa Națională după iulie 2012, să fie deblocate și să acoperim ultimele trei luni celor două spitale”, spunea acesta.
În ceea ce privește arieratele spitalului din Fetești, Mihai Geantă susține că dacă se vor suplimenta sumele existente, așa cum s-a vorbit, cu alte 400.000 lei, își va permite plata arieratelor.
În plus, președintele PDL Ialomița spune că s-a rezolvat și problema reducerii numărului de paturi la spitalul din Fetești, 15 paturi urmând a fi adăugate la cele 135 existente. Mai mult decât atât, Cazacu Marinică a anunțat că la spitalele din Fetești și Urziceni se vor înființa și Unități de Primiri Urgențe, „ceea ce va aduce un plus de eficiență atât spitalului cât și fonduri în plus de la CJAS”.
În ceea ce privește spitalul de la Slobozia, Mihai Geantă este de părere că are sumele necesare cât să meargă într-o medie lunară, astfel încât să-și plătească salariile și celelalte cheltuieli pe care le are. Cazacu a făcut, însă, și o promisiune, că va redeschide Spitalul din Țăndărei, reușind să-l convingă pe actualul ministru al Sănătății.
„Luni am fost la Minister și l-am convins pe ministrul sănătății că este necesar acel spital. Următorul pas pe care trebuie să-l fac este să am o discuție cu primarul și să facem toate diligențele pentru a pune în practică promisiunea făcută. Ultima discuție pe care am avut-o a fost ca să mergem cu solicitare de reînființare a spitalului, iar prin HG se va reînființa spitalul, cu minim 20 de paturi”, susținea cu mândrie președintele PDL Ialomița.
„Faptul că s-a desființat spitalul din Țăndărei a fost și o nemulțumire a mea, iar la momentul acela nu am vrut să mediatizez pentru că nu-mi convenea. Era o decizie a guvernului pe care trebuia să o respect. Iar acum că se reînființează este urmarea rodului muncii mele și felului în care am încercat să-i conving pe cei care decid această reînființare, că este necesar acest spital”, a conchis Cazacu, spunând că litigiul cu clinica doctorului Filip care a vrut să preia spitalul „este problema lor”.
Ce va fi, nu se știe. Cert este că totul se decide politic. La un semn se taie, la un semn se pune la loc. Important este ca butonul să fie apăsat de cine trebuie… Nu?