SOR începe elaborarea planului de management pentru șase situri Natura 2000
Societatea Ornitologică Română a început elaborarea planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus – Gura Ialomiței”, finanţat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL Infrastructură Mare şi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională.
Proiectul are o durată de 36 de luni și o valoare de 15.363.463,60 lei.
Este unul dintre cele mai curajoase proiecte de acest gen, va acoperi 6 situri Natura 2000, planurile de management vor fi elaborate în mod participativ, cu implicarea factorilor interesați, stabilind cadrul necesar conservării pe termen lung a speciilor şi habitatelor de interes comunitar şi dezvoltării durabile a acestor situri, contribuind astfel la realizarea obiectivului specific al programului – creșterea gradului de protecție şi conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate.
Planul de management al unei arii naturale protejate este un document care precizează scopul ariei protejate (protecția şi conservarea biodiversității specifice) şi descrie în mod detaliat măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestui scop, integrând necesitățile de protecție a biodiversității cu cele ale dezvoltării sociale şi economice.
În județul Ialomița, există două arii protejate pentru care SOR va elabora planuri de management, respectiv Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu și Berteștii de Sus – Gura Ialomiței.
Reprezentanții SOR au susținut miercuri, 13 septembrie, la Slobozia, o conferință de presă de deschidere a proiectului, iar în următoarea perioadă vor avea loc întâlniri cu factorii interesați, pentru a se pune de acord cu toate măsurile de management.
„Este un proiect mare, care se întinde pe șase județe, pe mai multe arii protejate. Conferința de astăzi se referă la cele două proiecte din județ, unul care protejează specii de păsări, unul habitate și alte specii de interes comunitar, pentru care se va face un singur plan. Beneficiarul este SOR, în calitate de custode al acestor arii. Perioada de implementare este de trei ani, până în 2020”, susțineau reprezentanții Societății Ornitologice Române.
Proiectul este cofinanţat din Fondul de Ceoeziune prin POIM 2014-2020.