livrari la domiciliu apa de masa la domiciliu slobozia

Social-democrații ialomițeni reclamă alocarea pe criterii politice a fondurilor către primăriile din județ

Președintele PSD Ialomița, senatorul Marian Pavel, candidat la președinția Consiliului Județean, alături de președintele Senatului, Robert Cazanciuc și președintele executiv al PSD Ialomița, deputatul Ștefan Mușoiu, au analizat miercuri, 16 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, modul în care au fost alocate recent primăriilor unele sume din fondul de rezervă al Guvernului pentru plata unor cheltuieli.

Psd Ialomita

Potrivit președintelui PSD Ialomița, Marian Pavel, sumele au fost repartizate pe criterii politice, primăriile PNL primind sume duble față de primăriile PSD.  Mai mult, susținea acesta, prin astfel de alocări diferențiate „asistăm și la o cumpărare efectivă a unor primari ca să treacă dintr-o parte într-alta”.

„Distribuirea discreționară”, în funcție de apartenența politică, a acestor sume, a fost reclamată și de președintele executiv al PSD Ialomița, deputatul Ștefan Mușoiu.

„Sunt diferențe majore între primăriile PSD, ALDE și PNL. Primăriei orașului Căzănești, de exemplu, condusă de un primar ALDE, i s-au alocat doar 100.000 de lei, în timp ce comunei Ciochina, la conducerea căreia se află un primar PNL, și care are nevoi mai multe probabil în această perioadă, i s-au alocat 900.000 lei. Alte exemple sunt la Andrășești, Gheorghe Doja, Bordușani, Bărbulești, Sărățeni, localități cu primari PNL, care au primit câte 400.000 de lei, în timp ce la Scânteia, Cosâmbești, Giurgeni, Jilavele, Movila, Traian au primit câte 250.000 lei. Acești bani au fost repartizați cu siguranță pentru începerea anului școlar și asigurarea condițiilor optime igienico-sanitare în școlile din fiecare UAT, pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții normale. Dar acest lucru nu se poate realiza cu două-trei zile înainte de începerea anului școlar, aruncând astfel răspunderea pe autoritățile locale”, reclama Ștefan Mușoiu.

Robert Cazanciuc a catalogat modul în care a fost făcută această repartizare drept „mojicie”, măsură „prin care Guvernul își achită datoriile față de cei care au ales să trădeze partidul care i-a adus în fruntea oamenilor să-și respecte niște angajamente”.  În plus, reclama Robert Cazanciuc, Hotărârea de Guvern nu a respectat pașii care ar fi trebuit să-i parcurgă.

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc

„Această Hotărâre de Guvern nu respectă nimic din ceea ce înseamnă procedura de adoptare a unei HG. (…) Guvernul a adoptat această hotărâre de repartizare a fondurilor pe lista suplimentară. Nu știai din timp care sunt nevoile localităților, nu ți-au spus primarii? De ce pe lista suplimentară? Ca să nu fi nevoit să o pui în transparență? Nu a văzut-o nimeni înainte, am adoptat-o și, oameni buni, suntem gata, am dat Hotărârea. (…) Nu are avize de la Consiliul Legislativ, nu are aviz de la Ministerul Justiției… De ce facem treaba asta fără avize? Ne este teamă că ne va spune cineva că nu este bine? Că nu am respectat criteriile? (…) În ziua în care s-a adoptat HG, nu știu ora, au pus și ei pe site, probabil după, doar ca să vedeți dumneavoastră, presa, că există acolo (…)”, spunea Robert Cazanciuc.

Social democrații ialomițeni au făcut și comparații cu privire la modul în care a alocat PSD în octombrie 2019, cu câteva zile înainte de căderea Guvernului, față de PNL în 2020.

Stefan Musoiu
Stefan Musoiu

„Urziceni, cu primar PNL, primea în 2019 suma de 1,3 milioane de lei, Slobozia primea 2,5 milioane de lei, Bărcănești, cu primar PNL, primea 893.000 lei, Ciochina (PNL) 640.000 lei, Ciulnița (ALDE) 422.000 lei, Cocora (PSD) 280.000 lei sau Gheorghe Lazăr (PSD) – 113.000 lei, Grindu (PSD) – 113.000 lei, Ion Roată (PNL) – 319.000 lei, Jilavele (PSD) – 350.000 lei, Perieți (la acel moment ALDE) – 830.000 lei, Stelnica (PSD) – 172.000 lei. Așa s-au alocat resursele bugetare din fonduri guvernamentale de către PSD în 2019. Și aș merge mai departe cu fondurile alocate pe PNDL2, care au fost în funcție de proiectele pe care le-a avut fiecare localitate. Și vă dau câteva exemple: Bordușani, localitate PNL, a primit 23 de milioane de lei pentru canalizare, reabilitare grădiniță, Ciochina – 28 de milioane de lei, Miloșești – 17 milioane de lei, Reviga, localitate PSD – 9,3 milioane de lei, Valea Măcrișului (PSD) – 1,8 milioane de lei. Ca să înțelegeți diferențele de alocări și cum am înțeles noi să repartizăm în funcție de culoarea politică, așa cum spun unii de la PNL. Așa am făcut și în timpul guvernării PSD și la finalul ei, banii au fost alocați astfel încât localitățile să se dezvolte în mod armonios și să se reducă discrepanțele dintre localitățile mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate. Dintre mediul rural și mediul urban”, a concluzionat Ștefan Mușoiu.

Comandat de Partidul Social Democrat – Filiala Ialomiţa | Executat de SC LEMASOFT SRL | CUI Mandatar Financiar Coordonator: 21200019