Slobozia: Târgul FarmConect România, organizat de fermieri pentru fermieri, își va deschide porțile la finele lunii august
În perioada 31 august – 3 septembrie 2023, la Slobozia, se va desfășura ediția a doua a FarmConect România, târg care va integra toate categoriile de interes pentru sectorul agro-alimentar: fermieri, procesatori, consumator final.
Aici va fi locul unde se vor reuni producători locali de hrană și de materii prime pentru industrie, producători, distribuitori de inputuri, fabricanți și comercianți de utilaje agricole și tehnologii digitale, esențiali pentru o agricultură performantă.
Vor fi prezentate concepte de agricultură tradițională și soluții moderne care vor modela viitorul sectorului agro-alimentar către performanță și sustenabilitate.
Acest târg este organizat de Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – FAPPR, asociație profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, înființată în anul 2012, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița și al Primăriei Municipiului Slobozia.
„Fermierii din România au astăzi capacitatea de a-și reprezenta interesele și pot face mai mult pentru a promova modelul de agricultură românesc. Un astfel de târg ne va da posibilitatea să arătăm cum facem astăzi agricultură în România, cum se produc hrana și materiile prime pentru industria agroalimentară și care este implicarea noastră, a agricultorilor, în dezvoltarea satelor românești”, afirmă Nicolae Sitaru, Președinte FAPPR.
Structural, evenimentul va păstra conceptul-fundament al FarmConect și va avea două componente: o componentă expozițională și una educativă.
Componenta expozițională va prezenta cele mai noi tehnologii agricole din domeniul geneticii, al tehnicilor inovative de fertilizare și protecție a plantelor și va aduce mai aproape de fermieri cele mai performante utilaje agricole ale momentului. Vor fi prezenți producătorii locali care vor oferi, cu generozitate, rodul muncii lor.
Componenta educațională va oferi oportunitatea de intra în contact cu consultanță de calitate pentru provocările de bază ale agriculturii: fluxurile agricole, cum să eficientizăm resursele energetice, logistice și metodele folosite pentru a deveni un sector sustenabil, soluții pentru educarea noilor generații de agricultori și cum putem lua cele mai bune decizii pentru a mânca mai sănătos, direct de la producătorii autohtoni.
Toate aceste teme de interes major vor fi dezbătute, pe larg, în cadrul conferințelor tematice ale FarmConect, împreună cu speakeri și moderatori cu o înaltă experiență în domeniu.
„Acest tip de eveniment va reprezenta mai mult decât un târg de agricultură, va constitui un apel la numeroasele provocări cu care se confruntă la nivel global fermierii: să producă în mod durabil pentru a găsi soluții la problemele legate de mediu și schimbările climatice, să asigure competitivitatea unui sector care este expus concurenței piețelor internaționale și să atingă toate obiectivele ambițioase prevăzute în strategia “De la furcă la furculiță”, a precizat și Alina Crețu, Director Executiv FAPPR.
Prima ediție a fost un succes, oferind tuturor fermierilor din Bărăgan, și nu numai, oportunitatea de a lua parte la un târg agricol altfel, modern, orientat spre a face mai puternice legăturile dintre actorii lanțului alimentar și consumatorul final.
„Târgul FarmConect România este un eveniment distinct, în primul rând pentru că este organizat de fermieri pentru fermieri. Cred cu tărie că se va remarca în peisajul evenimentelor din industrie tocmai prin atenția îndreptată către educarea și conștientizarea publicului larg în legătură cu particularitățile întregului lanț alimentar. Cu siguranță va deveni un reper în mediile agricole și de afaceri românești”, a subliniat Cristina Cionga, Director Adjunct FAPPR.
Organizatorul principal al acestui eveniment, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – FAPPR, este o asociație profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, înființată în anul 2012. Parte din Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România, FAPPR este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.
În misiunea FAPPR se găsește necesitatea organizării de evenimente cu specific care să reunească majoritatea producătorilor de cereale și plante tehnice în vederea găsirii unor soluții reale care să sprijine agricultorii.
„Ne-am implicat în acest gen de proiecte, devenind un experimentat organizator de evenimente în câmp, dedicate culturilor emblematice ale agriculturii naționale, dar și a numeroase Conferințe și seminarii dedicate perfecționării și educării continue a sectorului agricol. Am mers mai departe, din dorința de a organiza un eveniment agricol complet, care să reunească toți actorii lanțului alimentar, să aducă față în față producătorii și consumatorii, și care să aibă o importantă componentă de educație și cultură agricolă; un eveniment complet dedicat agriculturii românești – FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești”, au precizat reprezentanții FAPPR.
La prima ediție au fost înregistrați peste 6.500 de participanți și peste 100 de companii partenere. În cele trei zile au fost susținute zeci de conferințe tehnice, cu experți locali, dar și internaționali, la târg participând și oficialități de la nivel central și local.
„Un nou eveniment dedicat agriculturii, care ne-a adus mai aproape de fermieri și de perspectivele lor într-un mod profesionist și interactiv. Amplasarea în centrul cordonului cerealelor din Bărăgan și dinamismul evenimentului au făcut din FarmConect România surpriza plăcută a anului 2022! Vom fi acolo și în 2023, pentru că locul nostru este alături de fermieri!”, a promis Mihai Gheorghe, Director Comercial Bayer CropScience România.
FarmConect România se va desfășura și anul acesta lângă parcul IMM din Slobozia, (în zona Vămii), pe șoseaua națională Slobozia – Brăila. Ești fermier, ești consumator? Organizatorii te așteaptă la FarmConect să discuți cu profesioniști despre cele mai actuale subiecte din agricultură sau să vezi noutățile tuturor producătorilor ce vor fi prezentate la acest târg.
„Modelăm viitorul agriculturii cu fiecare pas pe care îl facem astăzi. La Netafim, powered by EPRS Romania, ne dedicăm oferirii de soluții de irigații complete și personalizate, care răspund nevoilor specifice ale fiecărui fermier. Participarea noastră la evenimentul FarmConect România reprezintă o oportunitate excelentă de a ne împărtăși angajamentul și expertiza: folosim tehnologie de ultimă generație – de la cele mai noi produse din domeniul irigațiilor, la instrumente de agricultură de precizie precum senzorii de sol și stațiile meteo, inclusiv soluții de automatizare și control la distanță. Așteptăm cu nerăbdare să contribuim la dialogul despre dezvoltarea și sustenabilitatea agriculturii românești în cadrul evenimentului FarmConect România”, ne asigură Marius Eftene, Marketing Manager, Netafim, powered by EPRS Romania.
FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești este un eveniment incluziv al agriculturii moderne, bazată pe digitalizare și sustenabilitate, pe inovație și progres, dedicat profesioniștilor din agricultură. FarmConect va deveni o puternică platformă de comunicare și reprezentare a intereselor fermierilor români, atât în fața mediului de afaceri local, cât și a oficialităților la cel mai înalt nivel.