Slobozia: Protest spontan al salariaților din cadrul AJOFM, AJPIS, ITM, CJP Ialomița
Salariații din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomita, Agenției Județene pentru Plăți si Inspecție Socială, Casei Județene de Pensii și Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomița, instituții aflate în subordinea și în coordonarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au avut un protest spontan în data de 17.08.2023, ora 10, fără afectarea activității instituțiilor.
Principalele revendicări sunt:
- Fără discriminări față de instituții din alte ministere privind salarizarea;
- Salarii egale pentru aceleași funcții in cadrul familiei ocupaționale “ADMINISTRAȚIE”;
- Dialog social real privind măsurile luate cu privire la angajații din Ministerul Muncii;
- Încetarea defăimării personalului și informarea corectă a opiniei publice privind munca și implicarea angajaților din cadrul instituțiilor Ministerului Muncii;
- Menținerea locurilor de muncă și angajări pe locurile de muncă vacante.
„Așa cum desigur cunoașteți, activitatea instituțiilor în cadrul cărora ne desfășurăm activitatea se adresează celor mai numeroase categorii de beneficiari: copii, părinți aflați în concediul de creștere copil, familii si persoane cu venituri mici, copii aflați în plasament, persoane cu dezabilități, șomeri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, salariați și angajatori, pensionari și persoane asigurate în sistemul public de pensii. Menționăm, referitor la acest exemplu, că intenția nu este de natură să-i afecteze pe ceilalți colegi, ci să evidențiem o realitate cu care ne confruntăm, unde principiul de bază „la muncă egală, remunerație egală„ nu a fost aplicat corespunzător. Aceste discrepanțe salariale au persistat pe toată durata celor 5 (cinci) ani de la aplicarea Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice.
Acoperirea nevoilor de trai și recunoașterea socială reprezintă principalele motive pentru care oamenii lucrează. Munca funcționarilor publici acoperă o necesitate majoră a statului de drept, aplicarea legii. Dacă dorim să evaluăm valoarea muncii funcționarilor publici în conformitate cu criteriile economiei de piață, rezultatul muncii noastre conferă plus-valoare societății.
Salariile funcționarilor publici nu reprezintă o cheltuială extravagantă, așa cum se sugerează adesea, ci o investiție în echilibrul social, un cost esențial pentru o societate civilizată și un stat de drept.
Menționăm că nu am beneficiat de niciun drept suplimentar în afara celor prevăzute în legile salarizării, care, de multe ori nu sunt aplicate în întregime. De asemenea, nu avem statut special sau drepturi de pensie speciale, în ciuda incompatibilităților la care suntem supuși, în timp ce anumite categorii de salariați beneficiază de astfel de statute speciale”, a precizat Claudiu Lin Dumitrescu, președintele Sindicatului funcționarilor publici „Pro Labor” Slobozia, afiliat sindicatelor din Ministerul Muncii.