comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia primește o șansă în plus pentru a recupera cinematograful Ialomița și Grădina de vară

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
11/04/2013 | Locale Ialomita

Parlamentul a respins Ordonanța de Urgență nr. 47/2011, emisă de Guvernul Emil Boc prin care s-a încercat recuperarea de la autoritățile locale a cinematografelor și grădinilor de vară de către Regia Autonomă RADEF.

Prin legea de respingere, adoptată de Parlamentul României și trimisă vineri, 5 aprilie, Președintelui României spre a fi promulgată, se redau aceste spații către autoritățile locale, pentru a fi folosite conform scopului lor inițial, pentru difuzarea de filme și pentru evenimente culturale.

gradina de vara slobozia

Deputatul Marian Neacșu, liderul Grupului Parlamentar P.S.D., a apreciat adoptarea acestei legi ca fiind o mare victorie a comunităților locale din întreaga țară și, în special, a primăriei municipiului Slobozia, care în ultimii ani a dus o luptă cu Guvernul P.D.L. pentru a putea prelua și administra fostul cinematograf Ialomița, precum și Grădina de vară.

Este știut că, în multe cazuri, Regia Autonomă RADEF s-a străduit să evite predarea cinematografelor și grădinilor de vară, în scopul de a le înstrăina fraudulos către diverse societăți comerciale interesate să pună mâna pe aceste obiective. În municipiul Slobozia, de exemplu, în cinematograful Ialomița a ajuns să se facă o fabrică de pâine, Grădina de vară este în paragină de ani de zile, iar primăria Slobozia a dus o luptă acerbă în instanțe pentru a bloca vânzarea ilegală a acestor obiective de cultură către o firmă producătoare de pâine. La unele termene de judecată, juriștii RADEF omiteau să să prezinte, pentru a pierde procesul într-un mod convenabil.

Marian Neacșu a subliniat faptul că eforturile sale au fost îndreptate pentru protejarea intereselor municipiului Slobozia și sprijinirea primarului. Domnia sa a cerut guvernelor Emil Boc, în mai multe rânduri, să restituie slobozenilor cinematograful Ialomița și Grădina de vară.

În ancheta declanșată, în anul 2011, de biroul parlamentar al deputatului Marian Neacșu, au fost identificate toate cele 166 de cinematografe și grădini de vară din România, au fost contactate telefonic și în scris toate autoritățile locale din localitățile menționate în anexa O.U.G. nr.47/2011 și s-au obținut informații despre modurile în care RADEF a obstrucționat predarea cinematografelor în foarte multe cazuri, aceste informații fiind transmise Parlamentului și Guvernului. În câteva cazuri, s-a constatat intenția unor autorități locale de a vinde ilegal cinematografele către comercianți.

cinematograful ialomita slobozia

Deputatul Marian Neacșu, liderul Grupului Parlamentar P.S.D., anunță că va urmări cu atenție preluarea integrală a acestor două obiective, care trebuie să redevină urgent spații de cultură în folosul cetățenilor din Slobozia, prin investiții de reabilitare și modernizare.