Ziarul Obiectiv Ialomita > Locale Ialomita > Slobozia: polițiştii locali se vor judeca pentru banii de mâncare încasați anul trecut https://wp.me/p49Kdo-3Zg

Slobozia: polițiştii locali se vor judeca pentru banii de mâncare încasați anul trecut

Pe 30 august 2012, consilierii locali ai municipiului Slobozia aprobau o hotărâre privind acordarea normei de hrană, în valoare de 19 lei pe zi, tuturor polițiștilor locali.

Proiectul a fost adoptat atunci fără prea multe rezerve și comentarii, cu 17 voturi pentru și două abțineri, având în vedere că pe acest subiect se mai discutase în consiliul local.

Reprezentanții Poliției locale Slobozia au solicitat acordarea normei de hrană, de 400 lei lunar, pentru salariați, motivând că aceștia activează în același domeniu de activitate precum poliția sau jandarmeria, de menținere a ordinii și liniștii publice.

În plus, susțineau aceștia, funcționarii publici din cadrul instituției sunt la fel de solicitați și au aceeași competență ca și cei din MAI, iar dacă salariații din administrația publică centrală, de exemplu prefecturi, beneficiază de normă de hrană, acordarea acestui drept numai lor ar fi inechitabilă și discriminatorie.

Ordonanța de Urgență 26/1994, ce se referă la drepturile de hrană în timp de pace ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, are un caracter limitativ, însă, în ceea ce privește categoriile de personal care pot beneficia de norma de hrană. Cum poliția locală nu face parte din MAI, nu i-ar fi aplicabile reglementările specifice, deși poate fi speculat că lucrează în domeniul ordinii publice.

Așadar, în condițiile în care polițistul local este considerat forță complementară care participă la efortul forțelor principale de ordine, respectiv poliție și jandarmerie, iar statutul lor este diferit, păreau slabe șansele ca solicitarea polițiștilor locali să aibă șanse de reușită.

Dar bazându-se pe o prevedere din legea 319/2006 a sănătății și securității în muncă, ce precizează faptul că „alimentația de protecție se acordă în mod obligatoriu și gratuit de către angajator persoanelor care lucrează în condiții de muncă ce impun acest lucru și se stabilește prin contractul colectiv de muncă din contractul individual de muncă funcționarilor publici din cadrul poliției și jandarmeriei care activează în același domeniu de activitate, de menținere a ordinii și liniștii publice”, consilierii au ridicat mâna și au aprobat ca 48 de polițiști locali să primească, din septembrie și până în decembrie 2012, 400 lei lunar, respectiv 76.800 lei.

Hotărârea de consiliu a ajuns, la începutul lunii septembrie 2012, pentru viza de legalitate la Instituția Prefectului. După aproape cinci luni de la emiterea acestei hotărâri, și după ce, evident, ea și-a produs efectele, Instituția Prefectului a înaintat Consiliului local Slobozia o adresă prin care aducea la cunoștință faptul că HCL nr. 49/30.08.2012 a fost adoptată în afara cadrului legal, solicitându-le consilierilor reanalizarea sau revocarea actului administrativ.

În cadrul ședinței de consiliu, susținută săptămâna trecută, adresa Instituției Prefectului a fost luată în discuție, fiind făcute diverse propuneri.

Deși toți consilierii, în afară de Mădălin Teculescu și Gigi Manea care s-au abținut, au votat anul trecut proiectul de hotărâre, au existat consilieri care au reclamat că au fost păcăliți privitor la legalitatea acestui demers și că sunt pasibili acum să răspundă pentru faptele lor… În final, după multe discuții, consilierii au decis să nu revoce hotărârea luată în august 2012 și să se meargă în instanță, în condițiile în care norma de hrană a fost încasată deja.

„Având în vedere faptul că hotărârea a produs efecte juridice, nu mai poate fi retrasă. A intrat în circuitul civil și produce efecte juridice. Pe cale de consecință, cred că în momentul actual doar instanța de judecată poate decide dacă acest act administrativ a fost emis în mod legal sau încalcă prevederile legale”, a afirmat secretarul municipiului, Costea Agripina Gabriela.

Așadar, există posibilitatea ca polițiștii locali să fie obligați de instanță să restituie acei bani, cam 1.600 de lei de persoană.