Slobozia: Parcările de reședință, subiect de dezbatere publică. Miercuri, 5 februarie, ora 17.00, la Centrul Cultural Ionel Perlea
Proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului pentru administrarea parcărilor de reședință din municipiul Slobozia, publicat pe site-ul municipalității, în transparență decizională, care reglementează modul de gestionare și funcționare a sistemului de parcare de reședință, a creat diverse nemulțumiri în rândul societății.
Pentru a clarifica anumite aspecte legate de noul regulament, reprezentanții Primăriei Slobozia organizează miercuri, 5 februarie, ora 17.00, la sediul Centrului Cultural Ionel Perlea, Sala Studio, din Slobozia, Bdul. Matei Basarab, nr. 26, și o dezbatere publică la care sunt invitate persoanele fizice și juridice, autoritățile administrației publice, organizațiile și asociațiile interesate.
„Au fost foarte multe disfuncționalități și nemulțumiri ale cetățenilor, plecând de la chestiuni foarte concrete, cea mai des întâlnită a fost metoda de licitare pe platforma electronică pusă la dispoziție de către municipalitate. Modificările au fost solicitate de un număr mare de cetățeni și pun în discuție în principal trei probleme.
Modalitatea actuală de desfășurare a licitațiilor prin aplicația informatică este rău gândită. Dacă un solicitant face o ofertă de preț pentru un loc de parcare, ofertă pe care o menține timp de 7 zile cât timp se desfășoară licitația, de cele mai multe ori pierde în favoarea unei alte persoane care depune o ofertă în ultimele secunde cât sistemul permite înscrierea. În mod real, tot procesul de atribuire a locurilor de parcare din Slobozia s-a transformat într-un concurs al celor care sunt mai pricepuți la IT si reușesc să se apropie cu depunerea ofertei de ora 23.59 minute și 59 secunde. Propunerea de modificare corectează această problemă cu adăugarea unui timp suplimentar la sfârșitul perioadei de licitație în așa fel încât decizia să nu fie luată de timpul de conectare între computerul personal și serverul care găzduiește aplicația, ci de intenția efectivă de a licita a persoanelor. (…) Prin urmare, am propus să oprim această desfășurare a licitațiilor cu modificarea acestui regulament și a acestei proceduri electronice. (…)
În acest moment există foarte mulți cetățeni nemulțumiți de faptul că nu au reușit să aibă un loc de parcare în proximitatea locuinței în timp ce alți locuitori au uneori două locuri. Situația este foarte ingrată pentru reprezentanții Primăriei, întrucât ambele categorii de cetățeni susțin punctul propriu de vedere cu vehemență. Cei care au mai multe locuri de parcare spun că au procedat responsabil și s-au îngrijit să liciteze mai mult și plătesc mai mult. Locuitorii care nu au nici un loc de parcare spun că nu pot fi sancționați pentru că nu au atât de mulți bani sau pentru că nu se pricep să utilizeze computerul în licitație. Din păcate, foarte puțini se arată flexibili. Personal, respect drepturile câștigate și nu sunt adeptul egalitarismului, al nivelării… Însă, aici vorbim despre echitate. Locuitorilor care au licitat și au contractat două locuri de parcare trebuie să li se respecte acest drept și trebuie să continue să folosească loturile respective. Pentru viitor, însă, ar trebui să se facă cel puțin o distincție asupra felului în care se licitează pentru al doilea loc de parcare. Subliniez însă că aceasta trebuie să rămână o prevedere pentru viitor. Sistemul nu permite în acest moment semnarea și transmiterea în format electronic a Contractelor de atribuire pentru locurile de parcare. Deși majoritatea etapelor legate de licitație se desfășoară în mediul on-line, cetățenii trebuie să piardă mult timp, să stea la cozi în Primărie pentru a semna fizic și pentru a ridica Contractele. Modificările vizează posibilitatea ca semnarea și transmiterea Contractelor să se facă inclusiv electronic dacă solicitanții optează pentru această variantă. Avem câteva mii de Contracte pentru parcări și îmi doresc ca cetățenii să nu piardă timp pentru toate aceste „deplasări inutile” la Primărie.
În completare la cele expuse mai sus precizez faptul că atribuirea locurilor de parcare nu trebuie să excludă persoanele juridice. Deși vorbim despre parcări rezidențiale, știu că există mulți cetățeni care au mașini achiziționate în leasing și alții care folosesc mașina înregistrată pe firmă, atât în scop personal, cât și în scop comercial. Cu toate acestea, atribuirea locurilor de parcare rezidențială ar trebui să fie limitată pentru vehiculele care fac parte din flote comerciale. Oamenii sunt foarte supărați. Deci, și aici trebuie să luăm atitudine și să vedem ce soluții putem să implementăm în chestiunea aceasta. Trebuie spus că nimeni nu va pierde vreun loc de parcare pentru care are contract în derulare. Se mențin neatinse drepturile prevăzute în Contracte și există de asemenea posibilitatea de prelungire cu trei ani la sfârșitul perioadei inițiale”, a precizat primarul municipiului Slobozia, Alexandru Potor.
La ora actuală, există 9.000 de contracte de parcare, însă o situație clară urmează să fie prezentată în cadrul unui raport cu privire la numărul de mașini și necesitatea acestor locuri de parcare.
Primarul municipiului susținea, de asemenea, la începutul ședinței de consiliu local din luna ianuarie, că are în plan reducerea cu 20% a cheltuielilor de funcționare a instituției, iar acești bani să fie redirecționați către investiții, printre care și spre construcția de parcări supraterane, investiții neeligibile din fonduri europene. Există câteva zone în care ar putea fi construite astfel de parcări, cu modificare din parcare la sol: zona Răzoare, zona Nisipuri – șoseaua Sudului etc.
Primarul a făcut precizarea că această reducere a cheltuielilor de funcționare înseamnă doar eficientizare și nu reducerea calității serviciile prestate către populație.
S-a discutat totodată despre posibilitatea parcării unor autovehicule în zona Platformei IMM, pentru a degreva spațiul public din municipiu. În acest sens, se ia în calcul organizarea unei Adunări Generale a PIMM, în cadrul căreia să se aprobe un tarif acceptabil pentru cei care au nevoie de un loc de parcare a autovehiculului. În parcul IMM este identificat așadar un loc sigur, cu pază, cu iluminat, cu supraveghere video, pentru aproximativ 300 de autovehicule aparținând locuitorilor din Slobozia.
În ceea ce privește „rablele” aflate pe domeniul public, edilul susținea că se lucrează intens de aproximativ două luni pentru a pregăti un spațiu în Slobozia Nouă, la fostul CAP, în principal pentru depozitarea deșeurilor din materiale de construcții, însă o parte din acest spațiu de 17.000 m.p. poate fi folosit și pentru depozitarea autovehiculelor neutilizate, chiar și de la instituțiile publice, gen poliție, ambulanță etc.
„Gândim această problemă a parcărilor într-o manieră mai largă. Nu doar să ne certăm pentru un loc de parcare…(…) Într-o etapă următoare vom avea o dezbatere și pe regulamentul de parcare pe spațiul public, nu rezidențial. Atunci vom discuta și despre parcarea autovehiculelor pe bulevardul Matei Basarab, de exemplu, dar și pe alte artere ale orașului, care nu sunt desemnate ca parcări rezidențiale”, a mai precizat Alexandru Potor.
Parcarea de reședință reprezintă orice parcare amenajată pe domeniul public al municipiului Slobozia, la mai puțin de 30 metri de frontul imobilelor, destinată utilizării de proprietarii/locatarii acestor imobile, cu excepția parcărilor de pe căile de comunicații semnalizate corespunzător. Parcarea autoturismelor în municipiul Slobozia se poate face în parcările publice și în parcările de reședință.
Câteva dintre prevederile noului regulament, care poate fi studiat pe site-ul primăriei Slobozia:
În parcările de reședință se va atribui, la cerere, în lirnita locurilor disponibile, câte un loc de parcare per apartament riveran.
Art. (13) Per apartament riveran se va atribui câte un loc de parcare indiferent de numărul de persoane/familii care locuiesc sau numărul de autoturisme deținute.
Art. (14) În parcările de reședință se vor atribui locuri de parcare persoanelor fizice care pot dovedi domiciliul/reședința și calitatea de proprietar/posesor ale unor imobile arondate acestor parcări.
Art. (40) Atribuirea locurilor din parcările de reședință se va face numai persoanelor fizice solicitante ce îndeplinesc cumulativ condițiile stabilite de prezentul regulament.
Art. (41) Nu pot participa la procedura de atribuire persoanele fizice care nu pot dovedi domiciliul sau reședința în blocul care are arondat locul de parcare solicitat, care nu pot dovedi că dețin în proprietate/folosință spațiul în imobilul arondat parcării de reședință respectiv. Totodată, solicitanții trebuie să facă dovada proprietății a cel puțin unuia dintre bunuri (imobil/autoturism).
Citește și: