comenzi la domiciliu cliseru.ro

„Slobozia, pământul eroilor de pretutindeni” a fost și „un spațiu al detenției”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
19/09/2018 | Evenimente

Miercuri, 12 septembrie, a avut loc lansarea broșurii „Slobozia, pământul eroilor de pretutindeni”, realizată de profesorul Vitalie Buzu, în colaborare cu Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” și Consiliul Județean Ialomița, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Manifestarea a avut loc la Cimitirul Eroilor din Slobozia, în prezența oficialităților locale, dar și a reprezentanților instituțiilor implicate.

În paginile acestei broșuri găsim multe lucruri interesante despre trecutul nostru, al ialomițenilor, dar în special despre Slobozia, care în ultimii 100 de ani a fost în repetate rânduri un spațiu al detenției pentru mii de soldați străini. De asemenea, regăsim informații despre lagărele germane cu prizonieri de culoare de la Slobozia și Morile Mărculești, transferați din Germania în 1917, despre sutele de algerieni și indieni morți, după ce au fost chinuiți de foame și gerul tăios al iernilor noastre, despre muncile pe care le prestau, despre hrana „donată” lor de către localnici, dar și multe alte informații interesante.

Redăm câteva date din broșură: „1917 – 1918 – lagăre germane de prizonieri de culoare la Slobozia și Morile Mărculești, între 1941 – 1944 – lagăr de prizonieri sovietici la Slobozia, 1944 – septembrie – noiembrie – lagărul de prizonieri sovietici este transformat în lagăr de prizonieri germani, între 1944 – 1947, decembrie – fostul lagăr de prizonieri este transformat în lagăr de internați legionari, apoi etnici germani, iar într-un final aici au fost aduși opozanții comunismului, între 1951 – 1955 – sate pentru deportați la Fundata și Viișoara (Mărculești).
Numeroasele victime din lagărele de prizonieri din cele două războaie mondiale au determinat apariția mai multor zone de înhumație. Primul a fost Cimitirul Eroilor. I-a urmat cimitirul prizonierilor sovietici, apoi cel al soldaților germani.

Transferul cimitirului municipal la Bora, după 1972, a determinat distrugerea cimitirului sovietic și al celui german. O placă de beton a acoperit osemintele combatanților sovietici și germani din Al Doilea Război Mondial. Astăzi, Bazarul municipal funcționează pe locul vechiului cimitir orășenesc. Cimitirul Eroilor s-a păstrat, fiind înscris pe lista monumentelor istorice din oraș. Existența sa se datorează lagărelor de prizonieri de culoare din Primul Război Mondial, care au funcționat la Slobozia și Morile-Mărculești”.

Mai multe articole de la obiectiv.net: