comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Nivelul taxelor și impozitelor, majorat cu 16%

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
01/02/2013 | Locale Ialomita
Actualizat: 8 februarie 2013

Consilierii locali din Slobozia au votat, marţi, 29 ianuarie, în cadrul şedinţei ordinare, majorarea impozitelor şi taxelor locale, precum și a amenzilor, cu 16%.

La începutul ședinței, ordinea de zi a fost modificată și suplimentată, astfel că s-a retras proiectul de hotărâre prin care se reduceau nivelurile valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale și amenzilor aplicabile în municipiul Slobozia, fiind înlocuit cu un alt proiect de hotărâre prin care acestea erau majorate cu 16%.

Conform legislației actuale, primarii decid dacă valoarea taxelor și impozitelor locale crește sau nu în 2013. Cu toate acestea, noile modificări ale Codului Fiscal stabilesc că edilii vor avea această posibilitate doar dacă îndeplinesc o condiție, și anume să nu înregistreze datorii.

Astfel că, primăriile care au adoptat deja hotărâri privind impozitele și taxele locale pentru 2013, dar înregistrează arierate, s-au văzut nevoite să adopte noi hotărâri, în regim de urgență, prin care să restabilească, începând cu 1 februarie 2013, nivelul taxelor și impozitelor la cel prevăzut de HG nr. 1.309/2012, în vigoare din 1 ianuarie 2013.

În condițiile în care bugetul municipiului Slobozia este „amanetat”, fiind binecunoscut împrumutul pe 20 de ani, de vreo 500 de miliarde de lei vechi, pe care administrația Ionașcu l-a făcut pentru realizarea sursei de apă subterană, administrația Stoica s-a văzut nevoită să nu își respecte promisiunea făcută la începutul anului, aceea că taxele și impozitele vor rămâne la nivelul anului 2012.
„Am făcut mare tam-tam, mare propagandă, că Slobozia nu măreşte taxele şi impozitele, iar acum majorăm, la nicio lună de zile. Chiar nu putem să ne susţinem cheltuielile din bugetul local fără această majorare?”, întreba Radu Paros, consilier al Partidului Ecologist Român.
În replică, primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a spus că nu are soluţii cu privire la această situaţie, în condiţiile în care municipalitatea are arierate.

„Ordonanţa nr. 8/2013 ne obligă să mărim impozitele şi taxele din cauza situaţiei economico-financiare mai puţin fericite. Avem arierate şi cu asta-basta. Campania electorală s-a încheiat, iar acum trebuie să discutăm foarte serios. Acum, ce putem face? Să nu mărim impozitele şi taxele? Suntem obligaţi pentru că avem arierate. Să ne judecăm cu Guvernul? Judecă-te tu”, a declarat primarul municipiului Slobozia.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 18 voturi pentru și unul împotrivă. Astfel că aceia dintre cetățeni care au plătit deja impozitele și taxele, vor fi nevoiți să revină pentru a vedea care este diferența de plată, chiar și în condițiile în care au beneficiat de reducerea de 10% care se acordă celor care le achită înainte de 31 martie.