Slobozia: Ministrul Fondurilor Europene, la Colegiul Național Mihai Viteazul
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, s-a aflat marți, 10 septembrie, la Slobozia, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, pentru a prezenta două proiecte de anvergură ce privesc dezvoltarea și digitalizarea sistemului de învățământ, proiecte finanțate cu aproape 100 milioane de euro, fonduri europene.
Însoțit de secretarul de stat în MFE, Alexandru Potor, de secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale, Florian Lixandru și Ionuț Andrei, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, dar și de deputatul Ștefan Mușoiu, președintele Consiliului Județean, Victor Moraru, și prefectul județului, Gigi Petre, ministrul a vorbit despre importanța acestor două proiecte, ale căror contracte au fost semnate tot marți la Palatul Victoria, având totodată și un dialog direct cu elevii Colegiului pentru a le prezenta cele două proiecte, beneficiile acestora și rolul fondurilor europene în procesul educațional din România.
„Învățământul românesc are multe, multe nevoi. Poate mai puține decât vedem în zona de mass-media, unde se reflectă în general lipsurile și nu atât realizările, dar pe aceste multe necesități de a investi, noi cu bani europeni încercăm să ajutăm cât de mult putem. Și dincolo de nevoia de a digitaliza, de a folosi tehnologiile noi și IT-ul și în procesul de predare și în gestionarea școlilor, dar și în materialele educaționale pe care le oferim copiilor, vreau să mai știți că în România, astăzi, ca să avem cât de cât un tablou corect, onest, cu bani europeni investim în primul rând în clădirile și în dotările și în extinderile unităților de învățământ 813 milioane de euro. Este vorba despre valoarea contractelor de finanțare vizând unitățile de învățământ, în derulare, pe exercițiul financiar actual. 813 milioane de euro, circa 700 de investiții în toată țara, clădiri, dotări, extinderi, reabilitări energetice, de creșe, grădinițe, școli, colegii tehnice, sunt proiecte în derulare. Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Educației, gestionăm o altă sumă importantă pentru calitatea procesului de învățământ, a procesului de formare și pentru reducerea abandonului școlar. Prin Programul Operațional Capital Uman avem 1,2 miliarde de euro destinate reducerii abandonului școlar, îmbunătățirii curriculei, a programei școlare… E drept, din acești bănuți, astăzi nu avem contracte de finanțare semnate decât pentru 500 de milioane de euro. Deci încă avem de recuperat. Dar sunt bani disponibili și pentru componenta aceasta de îmbunătățire a modului în care predăm, de îmbunătățire a conținutului cursurilor, a suporturilor educaționale, de training pentru profesori etc. Deci, iată peisajul în care ne așezăm cu investiția în digitalizare cu care venim astăzi”, a declarat Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.
Proiectul „Sistem informatic de management al școlarității – SIMS” va sprijini creșterea performanțelor învățământului obligatoriu, prin diminuarea absenteismului, violenței și abandonului școlar și le va permite elevilor să aibă acces la un mediu online adecvat. Astfel, va fi creat, la nivel național, un sistem informatic eficient și transparent, care le va permite tuturor celor care îl folosesc să se consulte și să ia decizii coordonate.
De acest proiect vor beneficia 6.250 instituții de învățământ; 180.000 profesori; 250.000 elevi; vor fi create 2,5 milioane conturi pentru aparținători (accesul părinților în sistem va fi posibil numai după înregistrarea unui cont de informare publică, la secretariatul școlii); vor fi create două conturi de tip management/ unitate de învățământ; alte 5.000 conturi manageriale la nivelul inspectoratelor și al ministerului.
Sistemul va putea fi folosit pentru a gestiona ciclurile primar, gimnazial și liceal. Acesta va colecta în timp real date din școli și le va raporta Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi instituțiilor centrale. Platforma va cuprinde date de gestiune a activității școlilor precum note, frecvenţă, situaţie şcolară. Astfel, autoritățile le vor putea utiliza pentru a crește calitatea învățământului.
Proiectul are o valoare totală de 47,63 milioane euro, iar perioada de implementare va fi de 36 de luni.
„Acest proiect mi se pare unul revoluționar. Nu este vorba doar despre catalogul electronic, este vorba despre un instrument prin care și părinții și copiii și conducerea fiecărei școli, și inspectoratele și ministerul să aibă acces permanent la această informație, și statistică, dar și vie, despre notele copilului, prezența la clasă, toate aceste elemente care interesează din unghiuri diferite, într-un fel părintele, în alt fel este interesată conducerea școlii, la fel este interesată conducerea ministerului pentru a putea lua deciziile cele mai bune cu privire la organizarea procesului de învățământ, a anului școlar. De asemenea, evaluările sunt vizate de acest proces de digitalizare”, a mai spus ministrul.
Cel de-al doilea proiect, „Platforma digitală cu resurse educaţionale deschise – Biblioteca virtuală” va sprijini dezvoltarea procesului educațional modern.
Proiectul va finanța dezvoltarea unui sistem informatic integrat, securizat, inteligent, care va gestiona conținuturi educaționale. Acesta va fi o bibliotecă digitală de conținuturi multimedia interactive și un asistent inteligent de învățare care oferă posibilitatea utilizării coerente, în relația directă profesor-elev, folosirea unor instrumente pentru învățare, predare și evaluare, moderne și apropiate culturii digitale actuale.
Valoarea totală a proiectului este de 49,54 milioane de euro, perioada de implementaremva fi de 24 de luni, iar beneficiarul este Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare.
În cadrul acestui proiect se va crea o platformă digitală cu resurse educaționale deschise, 5.400 de școli gimnaziale vor fi dotate cu kit-uri multimedia, iar 4.000 de profesori vor fi instruiți.
„Este un pas important către a face școala mai în ton cu prezentul și mai ales în ton cu viitorul. (…) Dincolo de cifrele pe care le-am dat astăzi, aș mai da două direcții. România își negociază acum banii europeni pentru următorul cadru financiar multianual 2021 – 2027. Din bugetul total de 30 de miliarde și un pic de euro, propus de Comisia Europeană a fi cheltuit de țara noastră, așa cum arată acum, schematic, că nu este nimic definitiv, pe ceea ce înseamnă inovare, digitalizare, avem clar un pachet de minim 6 miliarde de euro. Clar premisele de a avea un program puternic din bani europeni România Digitală, în care să avem linii de finanțare în continuare și pentru școli, pentru laboratoare, care să aibă cu totul și cu totul alte dotări, pentru anumite tipuri de ore, pentru a da competențe digitale administrației publice locale care să poată să și le ducă în servicii publice electronice către viitoarele generații. Mai sunt multe de făcut, dar și bani europeni, teoretic, sunt la dispoziție, și ține de noi să putem să-i folosim și în sectorul public”, a adăugat Roxana Mînzatu.
Cele două proiecte sunt finanțate prin intermediul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.
„Aceste două contracte de aproape 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea și digitalizarea învățământului nu este puțin lucru și arată preocuparea ministerului și guvernului pentru educație. (…) Sunt două proiecte de anvergură, acest catalog electronic și biblioteca virtuală, care cu siguranță reprezintă un pas înainte al României și al sistemului de învățământ. Cred că suntem în pas cu alte țări, iar acest lucru este important. Faptul că reușim, dincolo de modernizarea infrastructurii educaționale, investiția în personal, și implementarea acestor proiecte, cred că reprezintă niște ținte atinse de către guvernul nostru și vă felicit”, a declarat și deputatul Ștefan Mușoiu.
Totodată, Florian Lixandru a vorbit despre necesitatea digitalizării, chiar în condițiile în care în sistemul de învățământ mai sunt multe de făcut, cum ar fi infrastructura școlară, despre alte proiecte și programe care aduc îmbunătățiri importante în această direcție.
Cel mai discutat a fost catalogul electronic, considerat a fi o platformă colaborativă, benefică pentru toți factorii implicați, care va conduce la creșterea nivelul calității actului educațional.
În cadrul întâlnirii au mai luat cuvântul secretarul de stat Alexandru Potor, Ionuț Andrei, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, președintele C.J. Victor Moraru, prefectul județului, Gigi Petre, viceprimarul municipiului Slobozia, Rudolf Gradea, dar și cadre didactice.