Slobozia: Joi, 6 iunie, exerciţiu pentru intervenţia în cazul producerii unui cutremur!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Exerciţiul cu forţe şi mijloace în teren, având ca temă „Managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, determinate de producerea unui cutremur de mare intensitate în municipiul Slobozia, de către componentele Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă” se va desfăşura joi, 6 iunie, cu începere de la ora 10.00.

Conform scenariului, la ora 09.03, în zona Vrancea, la o adâncime de 110 km, are loc un cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter, care s-a resimţit pe direcţia Focşani – Buzău – Bucureşti – Zimnicea, cu o intensitate de 7,2 grade pe scara Mercalli, producând pierderi şi distrugeri însemnate, judeţul Ialomiţa numărându-se printre judeţele cel mai grav afectate.

În municipiul Slobozia se înregistrează un număr total de 918 victime (răniţi, decedaţi şi dispăruţi), sunt afectate scările interioare ale Colegiului Naţional “Mihai Viteazu” şi o parte dintre elevi rămân captivi la etajele superioare, se produce un incendiu la S.C. Muncă şi Producţie S.A. (Casa Modei), blocurile 160, MFA1 şi MFA2 au structura de rezistenţă afectată existând pericol de prăbuşire, iar conducta de distribuţie a gazului metan este fisurată pe o lungime de 350 metri pe bulevardul Matei Basarab, în faţa Palatului Administrativ, existând pericol de explozie. De asemenea, mai multe persoane reuşesc să se evacueze pe sediul Primăriei Slobozia şi pe sediul BRD Slobozia, fiind necesară recuperarea acestora.

simulare cutremur Slobozia Ialomita1În cadrul exerciţiului vor fi simulate activităţi de salvare a persoanelor surprinse în diferite medii, respectiv salvări de la înălţime, salvări de sub dărâmături, acordarea primului ajutor calificat,  precum şi de stingere a unor incendii. De asemenea, în Parcul Tineretului din Slobozia va fi amenajată o tabără pentru sinistraţi.

În cadrul aplicaţiei, urmează să fie angrenate forţe şi mijloace ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, ale Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slobozia cu structurile subordonate, subunităţi specializate ale Detaşamentului de pompieri Slobozia din cadrul I.S.U. Ialomiţa, Serviciul de Căutare – Salvare – unitatea zonală Muntenia şi gruparea operativă a I.S.U.M. Bucureşti, Poliţia Locală Slobozia, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Ialomiţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ialomiţa, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Oficiul de Telecomunicaţii Speciale Ialomiţa, U.M.01416 Slobozia, U.M. 01448 Slobozia, Filiala de Cruce Roşie Ialomiţa precum şi servicii deconcentrate şi descentralizate coordonate de Instituţia Prefectului.

Cetăţenii municipiului sunt rugaţi să nu intre în panică, în intervalul orar 10.00-11.30 fiind recomandată evitarea deplasării în zonele B-dul. Unirii şi “Piaţa Revoluţiei”. De asemenea, începând cu ora 11.30, aceştia sunt invitaţi să vadă tabăra de sinistraţi, cu respectarea regulilor de comportare corespunzătoare. În cadrul taberei, Serviciul de Căutare – Salvare – unitatea zonală Muntenia va face exerciţii demonstrative, iar începând cu ora 12.00 se va efectua o prezentare a tehnicii participante la exerciţiu, pe B-dul. Chimiei din municipiu.

Exerciţiul face parte din programul de activităţi pe anul 2013 al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa şi este organizat împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu”, în scopul eficientizării managementului şi gestionării unitare a intervenţiei pentru limitarea şi înlăturarea efectelor unui cutremur.