comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Interes privat, scandal public urât mirositor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/05/2016 | Locale Ialomita

Slobozia va fi invadată de gunoi? Consiliul Local Slobozia a respins majorarea tarifelor la salubrizare.

consiliul local slobozia

Vineri, 20 mai, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului local Slobozia, consilierii au discutat pe marginea unui proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru activitățile de salubrizare, percepute de Polaris.

Această situație vine ca urmare a refuzului SC Vivani Salubritate de a mai primi „gunoaiele slobozenilor” adunate de Polaris, la depozitul zonal, decât dacă se plătește un anumit preț.
Începând din 11 aprilie, Polaris s-a aflat de câteva ori în postura de a sta cu mașinile pline cu gunoi la poarta Vivani și de a nu fi primiți decât dacă acceptă tarifele propuse, tarife impuse doar pentru Polaris și nu tuturor utilizatorilor depozitului. Interesant, nu? Situația a fost deblocată punctual, în urma unor discuții la Instituția Prefectului, însă nu este deloc încheiată.

„Conform documentelor transmise de S.C. Vivani Salubritate S.A. – societate în insolvenţă, necesitatea majorării tarifului pentru S.C. Polaris M Holding a apărut ca urmare a faptului că la această dată tariful pentru depozitare este cel aprobat în anul 2004!!!! Remarcăm cu surprindere că deşi S.C Polaris M Holding Constanţa a fost desemnat operator delegat al serviciului de salubrizare în municipiul Slobozia în octombrie 2014, dată la care a semnat şi contractul de prestări servicii pentru activitatea de depozitare, solicitarea de majorare are referinţă anul 2004”, se precizează în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.

Reamintim că, prin H.C.L. Slobozia nr. 160/13.10.2014, s-a aprobat atribuirea şi încheierea contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare din Municipiul Slobozia, cu S.C. Polaris M Holding S.R.L. Constanţa, prin care au fost stabilite şi tarifele practicate către consumatorii persoane fizice şi persoane juridice din municipiul Slobozia.

Prin adresa nr. 4101/12.04.2016, înregistrată la Primăria Slobozia cu nr. 38645/13.04.2016, S.C Polaris M Holding Constanţa solicită majorarea tarifelor pentru activitatea de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electronice, baterii şi acumulatori pentru populaţie şi agenţi economici. Această solicitare vine, așadar, ca urmare a impunerii unui tarif de 72,40 lei/to pentru depozitarea deşeurilor în Depozitul zonal aparţinând S.C. Vivani Salubritate S.A. – societate în insolvenţă.

Polaris a solicitat Consiliului local aprobarea unui tarif de 4,7 lei pe persoană, cu 1 leu mai mult față de ce au avut. Propunerea lor nu a fost pe placul reprezentanților primăriei, astfel că, recalculând, s-a propus un tarif de 4,3 lei, cu TVA inclus, adică o creștere de 0,63 lei de persoană.

Prefectul județului, Gigi Petre, prezent la ședință, a propus ca în această situație să se implice și Consiliul Județean, pentru a rezolva problema cu acest depozit zonal, considerând totodată că acest contract de salubrizare „ar fi trebuit încheiat în trei: Primărie, Polaris, Vivani”, mai ales că Polaris a câștigat în 2014 în anumite condiții, ale unor tarife date la momentul acela de Vivani.

Unii consilieri au avut și suspiciuni cu privire la acest război între Polaris și Vivani, fiind de părere că această presiune asupra autorităților și populației a fost atent planificată, cele două firme înțelegându-se de la început cu privire la acest moment în care vor propune majorarea tarifelor, acțiune benefică de ambele părți, dar în detrimentul cetățenilor.

După zeci de minute de discuții, cu 6 voturi pentru, 2 împotrivă și 6 abțineri, proiectul nu a fost adoptat. Totuși, în cadrul aceleiași ședințe, au fost ajustate anumite tarife pentru unele servicii prestate de Polaris în municipiul Slobozia, respectiv măturat manual și mecanizat, spălat străzi etc., proiect adoptat de consilieri.