Slobozia: Implicare civică prin teatru social

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Peste 200 de elevi din Slobozia, Galați, Brăila, și Focșani vor descoperi informații despre implicarea civică prin intermendiul teatrului social, într-un proiect implementat de Centrul pentru Jurnalism (CJI), în parteneriat cu trupa Social Act Theatre (SAT) din Galați.

Social Act Theatre

Proiectul promovează participarea civică în rândul tinerilor și își propune dezvoltarea unui instrument atractiv pentru activitățile extra-curriculare ale elevilor de liceu. SAT va scrie o scurtă piesă de teatru, pornind de la o temă importantă pentru adolescenți și o va juca în șase licee din orașele implicate în proiect. La finalul piesei, experții CJI, împreună cu actorii Trupei SAT, vor discuta cu adolescenții despre cum tinerii pot găsi soluții nonconformiste la problemele cu care se confrunta comunitatea lor. Piesa de teatru va putea fi folosită și în cadrul orelor de dirigenție, sub forma unor jocuri de rol.

Implicarea civică este privită, de regula,  ca un demers sortit eșecului, atât de familie, cât și în școală. Liceenii primesc puține informații legate de participarea civică și, de cele mai multe ori, le consideră plictisitoare și fără aplicare în „viața reală”. CJI are o experiență bogată în derularea de cursuri de educație civică destinate liceenilor. Sunt activități non-formale, care presupun creativitate, jocuri de rol, interactivitate cu colegii, iar tinerii cu care am lucrat până acum le-au apreciat foarte tare”, a declarat Cristina Lupu, director de programe al CJI.

La finalul proiectului, adolescenții vor ajuta la organizarea unei reprezentații pentru publicul larg din Galați. Elevii vor avea șansa de a le povesti despre proiect și de a discuta cu cei prezenți despre cât de importantă este contribuția tinerilor la rezolvarea problemelor comunității.

Proiectul “Educație civică prin teatru social” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile „.

Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să o contactați pe Cristina LUPU, la email: [email protected] sau telefon: 0726.108.245.

Despre CJI:

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit care acţionează pentru profesionalizarea presei prin păstrarea standardelor jurnalistice şi prin dezvoltarea unui mediu echilibrat, onest şi responsabil în mass-media. CJI militează pentru apărarea libertăţii de expresie ca drept fundamental al omului şi condiţie obligatorie a oricărei democraţii. CJI contribuie la facilitarea dialogului social prin susţinerea schimbărilor democratice, prin responsabilizarea factorilor de decizie şi prin încurajarea participării active a cetăţeanului. (www.cji.ro).

Despre Social Act Theatre:

Fondată în anul 2013 de Radu-Andrei HORGHIDAN, Florin TOMA, Elena ANGHEL şi Rodica MIȘCALENCU, SOCIAL ACT THEATRE este prima trupă profesionistă de teatru independent din Galaţi şi una dintre puţinele iniţiative de teatru social din România. Trupa de teatru independent SOCIAL ACT THEATRE îşi propune să folosească teatrul pentru a orienta atenţia şi suportul publicului spre probleme sociale şi spre grupuri defavorizate. SAT susţine şi promovează responsabilităţi sociale prin intermediul actului artistic.

Foto: facebook.com/SocialActTheatre