comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Grădinița cu program prelungit „Voinicel”, cu 200 de locuri, a devenit funcțională

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/09/2013 | Locale Ialomita

gradinita voinicel 25O clădire spațioasă, modernă și utilată cu viziune. Așa este noua grădiniță cu program prelungit din Slobozia care a devenit funcțională din această toamnă. Grădinița este situată pe strada Prelungirea Sudului, în zona Catedralei, are 200 de locuri și este una dintre cele mai mari unități de învățământ preșcolar din județ.

Totul a început prin anul 2009, când s-a aprobat în Consiliul local Slobozia mai multe investiții, printre care și construirea a două grădinițe, una pe strada Prelungirea Sudului, în zona Catedralei, și una în cartierul Pepinieră.

După aproape patru ani și multe probleme întâmpinate pe parcurs, clădirea a fost finalizată și dată în folosință. În acești ani s-au alocat de la bugetul local aproximativ 42 de miliarde lei vechi pentru construcția clădirii și aproape 4 miliarde lei vechi pentru dotări.

Clădirea are parter și etaj, 10 săli de clasă, cabinet medical, izolator, cabinet pentru administrator, pentru director, săli pentru materiale, o bucătărie utilată modern, băi adaptate pentru copii, spălătorie, sală de mese, o sală multifuncțională, în care se pot desfășura activități sportive sau artistice.

Sălile destinate copiilor sunt dotate cu mobilier specific, în culori calde, vesele, pereții sunt pictați cu personaje din desene animate sau pur și simplu cu flori, fluturi, buburuze, furnicuțe și greierași, iar covorașele sunt create în așa fel încât să ofere o stare de bine copiilor. Și o vor avea cu siguranță. Pentru că acei peste 200 de copii care se află în prezent în noua grădiniță au fost mutați din alte unități de învățământ, în prezent închise. Grădinița cu program prelungit nr. 4 se va numi „Voinicel”.

„De ce am considerat necesară construcția acestei grădinițe? Pentru că am văzut acele grădinițe la parterul blocurilor și nu era în regulă. Condițiile nu erau improprii, dar nici normale. De aici a pornit ideea ca acele trei grădinițe, de pe străzile Mihail Sadoveanu, Nisipuri și din zona Tipografiei să le relocăm în grădinița nouă și să funcționeze toate acolo. Am găsit o formulă legală pentru ca grădinița nouă să poată funcționa așa, în condițiile în care legea nu ne permite ca acele trei grădinițe să reprezinte o singură entitate juridică. În anul școlar viitor vom putea intra în normalitate. Cele trei grădinițe au fost închise temporar, făcându-se, astfel, economie de resurse, urmând ca în viitorul apropiat să se demareze anumite proiecte privind înființarea unor after-school-uri”, a declarat primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica.

Grădinița are în prezent 10 grupe de copii, atât cu program prelungit cât și cu program normal, iar în viitor se are în vedere ca toate grupele să funcționeze în sistem de program prelungit. Deși noua grădiniță nu este situată în centrul orașului, fiind oarecum „la periferie”, zona este una liniștită și care oferă multe avantaje. În plus, are un foișor, un spațiu suficient pentru amplasarea unui parc de joacă, ce va fi montat curând, iar în viitor curtea va arăta altfel.

„Mă bucur că a fost acceptată de către părinți noua locație. Eu sunt foarte mulțumit de felul în care arată grădinița. Chiar am avut o strângere de inimă că lucrările nu vor fi finalizate până la începerea anului școlar. Trebuie să mulțumesc public cadrelor didactice, personalului auxiliar din grădinița cu program prelungit nr. 4, pentru că au muncit încontinuu, chiar și în weekend, pentru ca pe 16 septembrie să fie totul pus la punct. În zilele dinaintea începerii anului școlar era un furnicar aici. S-a lucrat la foc continuu. Trebuie să le mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru ca totul să fie în regulă, familiilor care au venit să ajute și chiar reprezentanților firmei care a dotat cu mobilier această grădiniță. Nu pot spune că nu mai sunt lucruri de făcut, însă după ce se vor acomoda și copiii cu noua lor grădiniță, iar cadrele didactice vor avea puțin timp, vor începe să mai aducă îmbunătățiri”, a adăugat primarul.

Și pentru că s-a adus în discuție cadrele didactice, am întrebat-o pe doamna Maria Nedelcu, directorul unității de învățământ, dacă în această grădiniță există și personalul necesar desfășurării în bune condiții a activității.

Dumneaei a apreciat că, la ora actuală, este suficient, atât personalul didactic cât și nedidactic.

maria nedelcu„(…) Avem două asistente, două bucătărese și două ajutoare de bucătar, șapte femei de serviciu, o jumătate de normă pentru administrator. Eu zic că este foarte bine față de ceea ce aveam în partea cealaltă, unde la cinci grupe aveam doar două femei de serviciu și nu știau cum să se mai împartă. Acum este foarte bine”, spunea doamna director.

Precizam anterior faptul că, în afară de această grădiniță, a mai fost aprobat un astfel de proiect în zona Pepinieră. Și această grădiniță este construită, numai că nu va fi dată în folosință în următorii doi ani. Și asta pentru că, potrivit primarului, proiectul are „anumite inadvertențe” și va fi îmbunătățit.

„Pe hârtie pare frumos, construcția din afară pare în regulă, dar când intri acolo nu este în concordanță cu vremurile astea moderne. Vom face anumite modificări la interior. Sper ca la anul să finanțăm acest proiect, iar în aproximativ doi ani sperăm să fie gata”, a conchis primarul.