comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Expoziţie aniversară a sculptorului Mihai Marcu

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
11/06/2019 | Evenimente

Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – Ialomiţa organizează expoziţia aniversară a sculptorului Mihai Marcu, născut la 30 decembrie 1939 în Colelia.

Artistul ialomiţean a urmat Şcoala Gimnazială la Căzăneşti, apoi Şcoala Medie de Arte Plastice şi Decorative din Bucureşti şi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, în 1968.

Sculptorul Mihai Marcu a debutat în 1964, a fost profesor de sculptură, desen artistic şi ornamental la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, iar din 1975 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Artistul se remarcă prin monumente de for public şi serii de lucrări tematice, cum sunt: „Fluturi şi jertfe” , „Maternitate”, „îngeri”, „Icar”, „Niobe”, toate realizate pe repere istorice şi de credinţă.

Cea mai recentă colecţie a sculptorului Mihai Marcu -„Vestale şi Jertfe” – este realizată cu ocazia Centenarului şi este inspirată de imagini şi amintiri din satul natal.

„M-am născut la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial Amintirile copilăriei, multe din acea perioadă dramatică, sunt vagi. M-a urmărit însă, toată viaţa, o imagine esenţială – aceea a cimitirului aflat în imediata apropiere a casei părinteşti. In zilele de sărbătoare, în zorii zilei, de pe uliţele satului coborau, ca într-un exod tragic, femei îmbrăcate în negru, purtând în mâini vase cu flăcări aprinse. Intr-o tăcere adâncă, se îndreptau spre cimitir, unde -pe o alee lungă- erau aşezate cruci la căpătâiul unor morminte goale, în care erau îngropate obiecte de îmbrăcăminte ale celor căzuţi pe front în timpul celor două războaie mondiale. Aceste morminte goale erau locurile de pomenire şi de durere, unde femeile îşi plângeau părinţii, soţii, fraţii, copiii îngropaţi în pământ străin şi îndepărtat. N-am uitat nici mirosul de tămâie, nici bocetele femeilor îndoliate. Impresionat de jalea lor, îmi imaginam soldaţii căzuţi cu arma în mâini şi casca pe cap, ca nişte îngeri aureolaţi. Ajuns la vârsta deplinei maturităţi artistice, mi-am propus să materializez în piatră şi în lemn această imagine care mi-a marcat anii copilăriei. „

Expoziţia „Vestale şi Jertfe” a fost expusă la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, iar lucrări representative ale acesteia, alături de sculpturi de pe tot parcursul carierei profesionale a artistului ialomiţean, vor fi prezentate în cadrul Galeriilor de Arte ARCADIA ale Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia.

Vernisajul va avea loc joi, 13 iunie, începând cu ora 15:30.