Slobozia: „Expoziţia absolvenţilor 2017” de arhitectură
Joi, 8 iunie, la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, a avut loc vernisajul manifestării „Expoziţia absolvenţilor 2017”, a clasei de arhitectură promoţia 2017, din cadrul Liceului de Arte „Ionel Perlea”, Slobozia, coordonată de profesor arhitect Marian Stan.
În spațiul dedicat expoziției puteai regăsi o serie de planuri ale unor locuințe, dar și machetele acestora, unele reflectând foarte bine viziunea absolventului, în viitor un posibil arhitect. Și cum este nevoie acută de arhitecți buni, cu viziune clară, această expoziție ne dă speranța că peste câțiva ani o parte dintre ei va alege să practice această meserie, deloc ușoară, dar care oferă multe satisfacții.
„Meseria noastră este încă puțin numeroasă. Cifrele la zi arată că în filiala Muntenia – Sud Est, care este organizată din județele Vrancea, Buzău, Ialomița, Călărași, sunt înscriși 151 de arhitecți, din care 23 în județul Ialomița. Din cei 23, puțini sunt activi, șapte sunt stagiari, iar câțiva sunt la o vârstă în care nu se mai antrenează în această profesie. Este încă nevoie de arhitecți pentru a face față cerințelor societății noastre, care este într-o continuă dezvoltare. (…) Trebuie să vă placă ce faceți. După ce am văzut în expoziție, pentru etapa pe care o parcurgeți, veștile sunt bune și vă felicit”, a afirmat Adrian Lascăr, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Muntenia – Sud Est.
Și președintele Tribunalului Ialomița, Ion Toma, le-a adresat cuvinte de încurajare expozanților, subliniind totodată nevoia acută de arhitecți, de urbaniști, într-o societate în care se construiește de multe ori fără noimă.
În schimb, managerul Muzeului Național al Agriculturii, Petre Gheorghe, a subliniat importanța Liceului de Artă din Slobozia în peisajul județean și național și necesitatea ca acești tineri să aleagă să profeseze în județ, „pentru a da la un moment dat înapoi din ceea ce au primit”.
Directorul Liceului de Arte, Dumitru Cioboată, a amintit despre profesorii care au contribuit la formarea acestor tineri, la organizarea acestei expoziții, susținând că rezultatele obținute sunt vizibile. Acesta i-a felicitat pe toți, absolvenți și profesori deopotrivă, urându-le absolvenților să aleagă facultățile de arhitectură.
Pe parcursul vernisajului a vorbit și arhitectul Ion Vede, care a amintit despre coerența urbanistică de dinainte de 1989 și „dezlânarea” de după, unde multe lucruri au fost create „neordonat”, dar și despre respectarea intereselor comunității și nu a unor grupuri.
„De aceea, fiți pregătiți. Cei dintre dumneavoastră care vor să se îndrepte către studiile de arhitectură, studiile aprofundate, trebuie să știți că arhitectura necesită sacrificiu personal, necesită extrem de multă muncă, dar acolo unde există dorința lăuntrică de a practica această meserie, totul devine ușor și neînsemnat în raport cu imaginea a ceea ce reușiți să realizați (…)”, spunea Ion Vede.
Expoziţia va fi deschisă pe toată perioada lunii iunie.