comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Evazioniștii Li Shenggeng și Mocanu Fănel, arestați

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
20/02/2015 | Locale Ialomita

Tribunalul Ialomița a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița și a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaților LI SHENGGENG și MOCANU FĂNEL.

În cursul anului 2014, cei în cauză ar fi creat circuite economice şi financiare fictive, cu scopul de a transfera sarcina fiscală către societăţi cu comportament tip fantomă sau care, ulterior au intrat în faliment. O parte din sumele de bani obţinute în acest mod ar fi fost transferate către diverse societăţi şi persoane fizice din afara României, iar o altă parte ar fi fost introdusă în circuitul societăţilor ca aport de capital pentru justificarea şi reintroducerea în circuitul legal al acestora. Prejudiciul este estimat la peste 22.000.000 de lei.

În urma a 21 de percheziţii derulate la domiciliile şi sediile comerciale ale mai multor persoane bănuite de comiterea de infracţiuni economice efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 460.000 de lei, înscrisuri şi documente de evidenţă contabilă. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, poliţiştii au indisponibilizat cantitatea de 1.790 tone tablă, identificată la sediile a patru societăţi comerciale.

 LI SHENGGENG este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:  evaziune fiscală, evaziune fiscală în formă continuată (27 de acte materiale), evaziune fiscală în formă continuată,(116 de acte materiale), folosirea, cu rea credinţa a bunurilor sau a creditului de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, sau in folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, (4 acte materiale),  folosirea, cu rea credinţa a bunurilor sau a creditului de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, sau in folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, (27 acte materiale) şi spălare de bani, iar MOCANU FĂNEL sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: evaziune fiscală în formă continuată,  (27 de acte materiale),  evaziune fiscală în formă continuată, (116 de acte materiale),   folosirea, cu rea credinţă a bunurilor sau a creditului de care se bucura societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, sau în folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect (27 acte materiale) şi spălare de bani.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că:

  1. În perioada aprilie – octombrie 2014, inculpatul LI SHENGGENG – în calitate de administrator al SC H.E. SRL Slobozia, a înregistrat în evidenţa contabilă mai multe facturi fiscale externe având ca obiect „dobânzi”, în condiţiile în care  societatea nu a contractat împrumuturi sub nici o formă de la societăţile din China, înregistrând cheltuieli fictive în sumă totală de 1.295.883 lei (333.131,9 USD), producând astfel un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 178.558 lei(53.301 USD).
  1. În perioada aprilie – octombrie 2014, inculpatul LI SHENGGENG – în calitate de administrator al SC H. E. SRL Slobozia, cu ajutorul inculpatului MOCANU FĂNEL, a importat produse metalice (tablă) de la societăţi comerciale din China, în valoare totală de 5.765.635,33 lei, la un preţ subevaluat în vamă şi a creat un circuit fictiv prin tranzacţionarea succesivă a produselor, folosind societatea comercială cu comportament de tip fantomă, SC K.S. SRL, controlată de LI SHENGGENG, prin care, a majorat artificial preţul de achiziţie, astfel încât să se sustragă de la plata impozitului pe profit şi TVA, prin diminuarea nereală bazei de impozitare.

Astfel, în perioada aprilie – octombrie 2014 inculpaţii LI SHENGGENG şi MOCANU FĂNEL au înregistrat în evidenţa contabilă a SC H. E. SRL un număr de 27 facturi fiscale fictive emise de SC K.S.SRL, societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 3.723.156 lei, producând un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.266.139 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

  1. În perioada aprilie – octombrie 2014, inculpatul LI SHENGGENG – în calitate de administrator de fapt al SC B. M. M. SRL, cu ajutorul inculpatului MOCANU FĂNEL, administrator de drept al societăţii, a importat produse metalice de la societăţi comerciale din China, în valoare totală de8.650.779,81 lei, la un preţ subevaluat în vamă  şi a creat un circuit fictiv prin tranzacţionarea succesivă a produselor, folosind societăţile comerciale cu comportament de tip fantomă, SC K. S. SRL şi SC N. M. M. SRL, controlate de LI SHENGGENG, prin care a majorat artificial preţul de achiziţie, astfel încât să se sustragă de la plata impozitului pe profit şi TVA, prin diminuarea nereală bazei de impozitare.

În acest sens, în perioada aprilie – octombrie 2014, inculpaţii LI SHENGGENG şi MOCANU FĂNEL au înregistrat în evidenţa contabilă a SC B. M. M. SRL, un număr de 83 facturi fiscale fictive emise de SC K. S. SRL, societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 11.976.512,7 lei şi un număr de 33 facturi fiscale fictive emise de N. M. M. SRL societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 20.888.758,88 lei, producând un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de 9.761.474 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Prin activitatea infracţională au produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de 11.206.171 lei ( 3.345.125 USD).

  1. În perioada ianuarie – octombrie 2014, inculpatul LI SHENGGENG, în calitate de administrator al SC H.E. SRL, a efectuat patru transferuri din conturile societăţii, în sumă de 3.337.282 lei, către SC C. N. P. Hong Kong, fără o justificare comercială, folosind astfel creditul societăţii în interes personal
  1. În perioada ianuarie – august 2014, inculpatul LI SHENGGENG, în calitate de administrator de fapt al SC B. M. M. SRL, cu ajutorul inculpatului MOCANU FĂNEL, administrator de drept al societăţii, a efectuat 27 transferuri din conturile societăţii, în sumă de 5.938.106 lei, către mai multe societăţi comerciale din China, fără o justificare comercială, folosind astfel creditul societăţii în interes personal
  1. În perioada ianuarie – octombrie 2014, inculpaţii LI SHENGGENG şi MOCANU FĂNEL au transferat, succesiv, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii în interes propriu, prin mai multe acte materiale prin conturile bancare ale unor societăţi comerciale din România şi China suma totală de22.181.154 lei (6.060.597 USD).

La data de  18 februarie 2015, au fost efectuate, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, percheziţii domiciliare în 21 locaţii, situate pe raza judeţelor Ialomiţa, Dolj, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa şi  Serviciului Român de Informaţii.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situaţie să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.