comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Deschiderea anului școlar pune presiune pe bugetul local

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/09/2020 | Locale Ialomita

Aproximativ 2,6 milioane de lei este suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor generate de noile măsuri sanitare care trebuie luate în vederea deschiderii unităților de învățământ din municipiul Slobozia în condiții de siguranță, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice.

Necesarul de materiale sanitare și de igienă, până în luna decembrie a acestui an, estimat în cazul scenariului verde la suma de 2,6 milioane de lei, pune presiune pe administrația locală care trebuie să găsească surse de finanțare.

Viceprimarul municipiului Slobozia, Gabriel Mușat, susținea faptul că, în aceste condiții, administrația locală se vede nevoită „să taie fonduri cam de peste tot”, pentru a putea susține financiar achiziția de măști, substanțe dezinfectante etc.. Totodată, va fi făcută o nouă evaluare a cantităților necesare transmise de unitățile de învățământ. De exemplu, există centralizat un necesar de aproape un milion de măști.

„Trebuie să facem economii de la celelalte compartimente, să tăiem fonduri de peste tot, pentru că trebuie să asigurăm aceste sume. Altfel, am pune în pericol sănătatea copiilor și a cadrelor didactice. Noi asigurăm că vom face tot ceea ce trebuie pentru a asigura climatul corespunzător în unitățile de învățământ. Această sumă, de 2,6 milioane de lei, este necesară până în luna decembrie. Ce se va întâmpla după, nu știm. Este greu de anticipat”, a declarat Gabriel Mușat, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, 4 septembrie.

Săptămâna viitoare va avea loc o nouă întâlnire cu directorii unităților de învățământ pentru a definitiva necesarul de cheltuieli în funcție de scenariul care va fi ales pe 10 septembrie. Preferabil ar fi cel verde, din mai multe motive, dar asta depinde de situația la zi a infectărilor cu noul coronavirus.

De asemenea, se încearcă găsirea de soluții și pentru suplimentarea personalului medical din cabinetele școlare, dar și pentru înlocuirea cadrelor didactice care, aflate în pragul pensionării, au renunțat la catedră de teama infectării cu noul coronavirus.