comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: De la 1 ianuarie 2019, o nouă majorare a tarifelor la gunoi. Colectăm selectiv, plătim…

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
12/12/2018 | Locale Ialomita

Consilierii locali ai municipiului Slobozia au adoptat recent o hotărâre care privea implementarea unor obligații și angajamente referitoare la gestionarea deșeurilor și atingerea țintelor de reciclare prin serviciul de salubrizare al municipiului Slobozia.

Practic, începând de la 1 ianuarie 2019, vor fi implementați noi indicatori de performanță pentru serviciul public de salubrizare al municipiului, dar și noi penalități în cazul în care operatorul nu îndeplinește acești indicatori, prin suportarea contribuției la economia circulară pentru cantitățile de deșeuri municipale destinate a fi depozite care depășesc cantitățile corespunzătoare indicatorului de performanță.

Așadar, valoarea minimă a indicatorului pentru anul 2019 este de 40% privind colectarea separată a deșeurilor municipale (hârtie, metal, plastic și sticlă), 50% pentru anul 2020, 60% pentru anul 2021, 70% începând cu anul 2022.

În cadrul aceluiași proiect de hotărâre s-a aflat și modificarea unei anexe la o hotărâre din luna aprilie 2018, legată de tarife, iar majorările sunt substanțiale.
Consilierii liberali au reclamat faptul că această majorare a fost oarecum ascunsă, titlul proiectului vizând cu totul altceva. De asemenea, au reclamat faptul că logica acestei majorări nu există, în condițiile în care noi ne asumăm că reciclăm.

Autoritatea publică locală susținea, însă, că are obligația să includă, să stabilească și să aprobe, pentru beneficiarii serviciului de salubrizare, tarife distincte, altele decât cele pentru deșeurile municipale.

Se aplică, astfel, o contribuție pentru economia circulară de 30 lei/tonă, rezultând, astfel, o majorare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare care presupun depozitare. În concluzie, colectăm selectiv, plătim, deși această taxă nu ar fi trebuit să fie suportată și de cetățean, ci doar de operatorul care nu a reușit să-și implementeze un program de reducere a deșeurilor municipale la depozitare, printr-o stație de sortare a deșeurilor, iar municipalitatea din cauza incapacității de a introduce mai multe platforme de gunoi pentru colectare selectivă. Trebuie investiții, trebuie măsuri, trebuie programe. Deocamdată, Ialomița este în urmă mult.

Primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, susținea că acest proiect vine ca urmare „a unor modificări legislative, a unor angajamente pe care România și le-a luat la Uniunea Europeană”, toate aceste schimbări fiind etapizate anual.

Această taxă impusă, de 30 lei pe tonă, este „ca o penalitate impusă României și nu rămâne nici la Polaris, nici la Vivani. Este, practic, acea taxă de 80 lei pe tonă, amânată, din care au rămas 30 de lei, și pe care suntem obligați să o introducem. La această penalitate vor contribui toate părțile implicate, în cazul nerespectării condițiilor impuse”, explicau reprezentanții primăriei.

Primarul susține de asemenea că cele patru platforme de gunoi existente în Slobozia au facilități sporite pentru colectarea selectivă a gunoiului, apreciind că gradul de colectare selectivă a crescut. Tocmai de aceea are în plan ca în anul 2019 administrația să facă un efort financiar și să înlocuiască toate platformele de gunoi cu altele în care să se colecteze selectiv.
Așadar, tarifele la gunoi vor crește începând cu 1 ianuarie 2019. Asta dacă Instituția Prefectului va da aviz acelei hotărâri.

Pentru agenții economici, taxa crește de la 240,46 lei fără TVA, la 321,85 lei cu TVA (270,46 lei fără TVA), referitor la colectarea separată și transportul deșeurilor, iar pentru persoanele fizice de la 4,88 lei fără TVA la 6,68 lei cu TVA/persoană/lună (5,61 lei fără TVA). Proiectul a fost aprobat cu 16 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.