comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: DADP va fi autorizat pentru a tăia pomi. Proiectul de regulament, retras!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
30/01/2015 | Locale Ialomita

Direcția de Administrare a Domeniului Public din Slobozia face demersuri în ultima perioadă în vederea obținerii unui certificat de atestare exploatări forestiere, mai precis pentru a putea tăia copaci pe raza municipiului, în condițiile în care societățile acreditate în acest sens refuză să preia astfel de comenzi „pentru doi-trei pomi”.slobozia - copac cazut peste masina- 18

„Trebuie să facem cu firmă autorizată toate aceste lucruri și nu găsim niciuna care să dorească să facă aceste exploatări forestiere, care nu sunt în cantități mari pe parcursul unui an. (…) Pentru a putea tăia pomii, cei care sunt de tăiat, bătrâni, bolnavi, uscați, trebuie o societate acreditată.

Am încercat să tăiem anumiți pomi din Slobozia, am găsit o societate, cum spune la lege (…) dar nu au dotările necesare, macara și multe altele, ei taie în păduri, la pachet. În plus, nu consideră profitabil, pentru că în oraș tai doi-trei pomi. Am găsit de aici din oraș, iar când l-am întrebat de macara, de toate dotările necesare, pentru că pomii pot cădea pe mașini, pe oameni, nu a mai vrut.

A crezut că e ca la pădure. De aceea am zis să acredităm DADP-ul, pentru că nu suntem forțați să tăiem o anumită cantitate, noi vrem să tăiem ca să nu ne producă necazuri. (…) Am tăiat singuri, ne-a făcut dosar penal, ne-am oprit. Ne obligă legea să avem specialist, să avem acreditare”, afirma primarul municipiului, Alexandru Stoica.

La nivelul primăriei au avut loc discuții cu reprezentanți ai APM, ai Direcției Silvice, ai DADP, în încercarea de a găsi o formulă de regulament care să vizeze tăierea/toaletarea arborilor de pe domeniul public și privat al municipiului.

Proiectul de regulament s-a aflat pe site-ul Primăriei în dezbatere publică, iar în ședința de consiliu local, care a avut loc joi, 29 ianuarie, s-a supus aprobării. Regulamentul propus a fost, însă, contestat  de consilierul Mirela Dacici, punct cu punct. În opinia acesteia, regulamentul încalcă multe legi, iar în multe dintre situațiile care ar putea fi întâlnite nu sunt prevăzute reguli.

„Numai niște nebuni pot să asimileze pădurea cu pomii din oraș. Dacă va cădea pomul ăla pe tine, ce faci? Am încercat să găsim un operator, dar nu vrea să vină nimeni. Când spunem de tăieri și toaletări, noi nu o să tăiem pomii sănătoși. Nu am nimic împotrivă să retragem acest regulament și să lucrăm mai bine la el”, spunea primarul.

Așadar, proiectul de regulament a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să fie îmbunătățit.