Slobozia: Cum, când și cu ce vor fi înlocuiți plopii ce urmează să fie tăiați
Direcția de Administrare a Domeniului Public (DADP) Slobozia a demarat o amplă operațiune de înlocuire a copacilor degradați și deveniți periculoși cu specii adaptate mediului urban, care să asigure un grad optim de siguranță slobozenilor.
Astfel, aproximativ 2000 de plopi vor fi inlocuiți cu arbori din specii cu un grad ridicat de aclimatizare si adaptabile cerințelor mediului urban: Jugăstru de Banat, Jugăstru, Paltin de Munte, Paltin de Câmp și alte varietăți de Arțar, varietăți de Stejar, Mesteacăn, Tei, Castan și specii de arbori ornamentali de dimensiuni mici. Aceste specii sunt caracterizate de:
– durată lunga a vieții (minim 80 de ani)
– ritm de creștere mediu sau rapid
– grad ridicat de umbrire
– rezistență ridicată a lemnului in fața rafalelor de vânt și a depunerilor de polei
– toleranță pentru suprafețele pavate
Plopii care vor fi inlocuiți reprezintă doar 8.33% din numărul total de arbori (aproximativ 24000) din Slobozia. Înlocuirea acestora se va face etapizat, în decursul a cel puțin 6 ani, astfel încât putem elimina îngrijorarea că “lăsăm orașul fără umbră”, cu atât mai mult cu cât fondul dendrologic al municipiului fost ameliorat deja, în această primăvară, prin plantarea a 100 de stejari (50 Quercus Robur – Stejar Comun si 50 de Quercus Rubra – Stejar Rosu) și a 10 arbori de matase (Albizia julibrissin), iar campania de plantare va continua în următorul episod de repaus vegetativ.
În procesul de plantare a noilor specii, DADP urmărește o corelare între spațiul existent și specia de arbore plantat. Astfel, se va evita plantarea arborilor de mari dimensiuni la mai puțin de 4m de clădiri și de infrastructura de suprafață, din cauza riscului de avariere a acestora de către sistemul radicular.
Pădurea urbană deține un rol crucial în menținerea unui grad ridicat de confort în interiorul orașelor (umbră, oxigen, absorbția poluanților volatili și stocarea pulberilor sedimentare etc.). Prin înlocuirea arborilor din genul Populus L. (Plop) si respectarea regulilor de plantare mai sus amintite, DADP urmărește asigurarea unui management sustenabil al pădurii urbane, în lipsa căruia arborii se pot transforma în hazarde, provocând pierderea de vieți omenești, avarierea ori distrugerea bunurilor, proprietăților și a tuturor tipurilor de infrastructură.
Plopul este un arbore indigen, de dimensiuni mari, cu creștere rapidă și o longevitate de 20 ani – 50 ani în mediul urban. Odată atins acest prag, arborele intră într-un proces de degenerare biologică, care aduce cu sine:
– uscarea coronoamentului si căderea crengilor de mari dimensiuni;
– uscarea trunchiului pe interior si scăderea rezistenței în fața fenomenelor meteo extreme
– compromiterea rădăcinilor preponderent de tip superficial, fapt ce duce la prăbușirea copacilor.
Dezvoltarea insuficientă a rădăcinilor plopilor existenți, plantați în multe cazuri în spații care le-au îngrădit creșterea, a provocat înclinarea periculoasă a acestora, așa încât înlocuirea acestei specii a devenit o măsura obligatorie pe care autoritatea locală trebuie sa o aplice.
DADP este instituția care, prin activitățile specifice, analizează arborii existenți de pe domeniul public al Municipiului Slobozia și decide operațiunile necesare privind menținerea unui grad optim de siguranță a cetățenilor, a proprieții publice ori private și a integrității tuturor tipurilor de infrastructură.
Datele stiințifice care se regăsesc în textul de mai sus au fost preluate din următoarele surse:
Urban Tree Management: For the Sustainable Development of Green Cities by Andreas Roloff – Feb 16, 2016
Routledge Handbook of Urban Forestry (Routledge Handbooks) by Francesco Ferrini, Cecil C. Konijnendijk van den Bosch, et al. – Mar 27, 2017
Vârste ale exploatabilității tehnice pentru principalele specii forestiere din România de A. Cotos, G. Duduman (articol de cercetare) Bucovina Forestieră – 2017
Dendrologie – Dr. ing. Florin Clinovschi – Editura Universității Suceava – 2005