Slobozia: „Cu capul în mâine”, expoziție de pictură a artistei Adelina Laura Cîmpeanu
Centrul Cultural „Ionel Perlea” Slobozia a găzduit marți, 19 aprilie, la Galeriile Arcadia, vernisajul expoziției de pictură „Cu capul în mâine”, a artistei Adelina Laura Câmpeanu, pe simeze fiind prezentate în general portrete „de țărani”, într-o tușă aspră, dar colorată.
Expoziția a fost organizată de Centrul Cultural „Ionel Perlea”, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Slobozia, Ialomița.
Adelina Laura Cîmpeanu a studiat la Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia, urmând apoi cursurile Universității Naționale de Arte București.
„O felicit pe artistă pentru curajul de a-și încropi o expoziție și de a veni cu ea la o galerie de artă care are un anumit standard. Vreau să spun încă de la început că nu face de râs această galerie și că, într-un fel, expoziția și-a găsit locul. Sunt lucrări (…), portrete, care se regăsesc cumva în masca populară, sunt și lucrări închegate compozițional, unde sunt prezente nu numai chipul uman așa cum îl vede ea, dar și elemente din atmosfera înconjurătoare a personajelor și lucrări, care din punctul meu de vedere, iar eu i-am spus, anunță un drum pentru ea, care nu va fi ușor, va fi un drum de muncă, de căutări, pentru că este la început de carieră. Este un produs 100% al Liceului de Arte din Slobozia. Mai sunt și alți artiști tineri, pe care eu îi aștept, să îndrăznească să vină să expună aici (…)”, a transmis Gheorghe Petre, curatorul expoziției și președinte al UAT Slobozia, Ialomița.
Adelina Laura Cîmpeanu a mai expus în 2017, 2018 și 2021, la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, în cadrul unei expoziții de grup, în 2019 la Casa Memorială „Ionel Perlea”, în 2021 la Universitatea Națională de Arte (expoziție de grup), la Căminul Artelor Vizuale, la Kompus (galerie privată), dar și în 2022 la Celula de Artă și Contemporan Hair Space, în cadrul unor expoziții de grup.
„Punând accent pe intensitatea culorilor, Adelina Laura Cîmpeanu se remarcă prin tentativa fovă de a conferi culoare compozițiilor, dar punctul de plecare al artistei se află în expresia brută de generare a formelor. Prin sugestia și sinteza deplină a chipurilor pe care le stilizează, prin utilizarea câtorva trăsături, anulând spațiul și afirmând supremația chipului uman, aceasta așează figurile pe întreaga suprafață a pânzei, evocând trăsături statice și distincte sau o mimică dinamică și exotică, luând în considerare jocul cromatic din spațiul aplatizat, organizat prin spontaneitatea definirii elementelor. Se observă o stratificare a materiei cromatice, nuanțele pure și deschise, evidențiind lumina și solaritatea portretelor de țărani, strălucirea și uneori bruschețea atmosferei existențiale. Lucrările vorbesc despre atitudinea artistei față de una dintre cele mai interesante categorii sociale, a cărei trecere prin timp marchează chipurile brăzdate, reprezentate nemaiținând seama de convențiile picturii și caracterizându-se plastic prin gest, prin libertatea de a pensula expeditiv subiecții cu fețele mai apropiate de ideea de mască, de transformare în efigie, în emblemă unei întregi lumi imaginate. Aceste portrete neconvenționale, care lasă de o parte criteriile de școală, au pornit de la un concept bine argumentat, care la nivelul formei presupune narația prin implicarea aceluiași motiv pictural evocat în nenumărate variate, astfel încât seria de compoziții pare o singură lucrare, diseminată în fragmente. Această modalitate de contextualizare a conceptului este o abordare atipică, prin care Adelina Laura Câmpeanu redă vizual reverberațiile tonalităților îndrăznețe, ele fiind cele care implică efectele estetice ale imaginii. Reducând mijloacele de expresie la maximum, tânăra artistă reprezintă personalitățile oamenilor bătrâni, ale țăranilor pe care i-a cunoscut sau pe care și-a imaginat că i-a cunoscut. Aparținând trecutului, prezentului și viitorului, această entitate a societății recuperează un timp istoric, fiind proiectată, prin totalitatea intențiilor artistei, într-un timp universal, care îi acordă conotațiile perenității. Rezultatul estetic al acestui discurs vizual a pornit de la studierea activității grupului „Cobra”, care era atras de evocarea antropologică atipică a unor popoare, evidențiind particularitățile acestora. Prin prisma acestui popas în istoria artei, Laura Adelina Cîmpeanu își află sursele seriei sale de lucrări în estetica expresionismului nordic, ceea ce particularizează proiectul său în contextual abordărilor artistice neconvenționale”, a subliniat Ana Amelia Dincă, critic de artă.
Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural, susținea că expoziția este una „atipică, îndrăzneață, cu o coloristică vie, deosebită, care te duce cu gândul la vară”.
În cadrul vernisajului, artista declara că expoziția sa este una de grup, a unui grup din care și ea face parte, anume acela al „țăranilor”.
„Eu consider că fiecare dintre noi avem un gram de țăran în noi (…)”, deși niciodată nu i-au plăcut delimitările acestea.
„Suntem cu toții țărani, iar eu despre asta am vrut să vorbesc astăzi. Eu m-am considerat țărancă și fiecare tablou este o parte din mine. O parte masculină, o parte feminină, o parte mai deschisă, o parte altfel, dar eu sunt foarte colorată, așa îmi place mie să spun. Iar culorile sunt foarte pastelate, pentru că temperamentul meu este unul foarte cald. (…) Această expoziție este un produs. Un produs al meu, dar este un produs pe care eu l-am realizat cu ajutorul multor, multor persoane”, a spus și Adelina Laura Cîmpeanu.