comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Cercetat pentru violență în familie

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/08/2019 | Lege si Ordine

La data de 12 august, Poliția Municipiului Slobozia a fost sesizată de o femeie de 39 de ani din Slobozia, cu privire la faptul că ar fi fost agresată pe stradă de concubinul ei, un bărbat de 50 de ani.

Din verificările efectuate de polițiști și după completarea chestionarului de evaluare a riscului s-a stabilit că există risc iminent de producere a altor acte de violență domestică, fiind întrunite condițiile necesare emiterii unui ordin de protecție provizoriu, însă femeia s-a opus emiterii unui astfel de ordin.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Mesajul polițiștilor este de a încuraja inițiativa persoanelor vătămate de a le cere sprijinul, mai ales că începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu.

Ordinul de protecție provizoriu va fi emis atunci când, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc .

 Conform acestuia, obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen.

 Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

 – evacuarea temporară a agresorului din locuință comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

 – reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună (se va dispune cu măsura de mai sus);

 – obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de alte rude ale acesteia ori  față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta;

 – obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

 – predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute.