comenzi la domiciliu cliseru.ro

Slobozia: Amenzi și brazi confiscați

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
18/12/2018 | Lege si Ordine

Având în vedere specificul perioadei şi apropierea sărbătorii Crăciunului, poliţiştii ialomiţeni au intensificat activităţile de control pentru asigurarea legalităţii depozitării, transportului şi comercializării brazilor de Crăciun.

În cadrul acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au identificat şi confiscat 11 brazi, care erau deţinuţi cu încălcarea legislaţiei în domeniu și au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 21.000 de lei.

Astfel, ieri, 17 decembrie, poliţiştii de investigare a criminalității economice, împreună cu cei de la ordine publică, au identificat, la nivelul unei societăți comerciale de pe raza municipiului Slobozia, nereguli privind întocmirea documentelor referitoare la aprovizionarea cu marfă, fiind constatată o lipsă în gestiune. Față de reprezentanții societății în cauză a fost luată masura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii nr. 12/1990.

De asemenea, în urma controlului efectuat la o societate comercială de pe raza municipiului Slobozia, poliţiştii au identificat 6 brazi de Crăciun, în valoare de 570 de lei, pentru care reprezentații societății nu dețineau documente de proveniență.

În cauză, polițiștii au luat măsura sancționării contravenţionale cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010, cei 6 brazi fiind ridicaţi în vederea confiscării.

 Totodată, în urma controalelor efectuate la alte două societăți comerciale de pe raza municipiului Slobozia, polițiștii au identificat marfă suplimentară, astfel, nefiind respectate prevederile legale în vigoare.

Față de reprezentanții celor două societăți a fost luată măsura sancționării contravenționale cu amenzi în valoare de 5.000, respectiv 1.000 de lei, precum și confiscarea a 5 brazi.

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul silvic şi solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi spirit civic şi să sesizeze de îndată poliţia, atunci când iau la cunoştinţă despre acte ilicite în ceea ce priveşte exploatarea, transportul, depozitarea sau comercializarea de material lemnos de orice natură, în special a brazilor de Crăciun.

Astfel de controale vor continua şi se vor intensifica, astfel încât tăierea, transportul şi comercializarea materialului lemnos, în special a brazilor de Crăciun să se desfăşoare în deplină legalitate.

 Pentru prevenirea și combaterea săvârșirii unor ilegalități privind operațiunile cu pomi de Crăciun, polițiștii fac următoarele precizări:

  •  Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).
  •  La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specifică emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).
  •  În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.
  •  Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun este sancționată contravențional de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, de asemenea este dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.
  IPJ Ialomița – INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI IALOMIŢA. Foto arhivă