Slobozia: Agresorul care a atacat doi copii cu cuțitul, a fost internat într-un spital de specialitate
Judecătoria Slobozia a decis, luni, 26 mai, internarea nevoluntară a tânărului N. D. M., agresorul care a atacat doi copii, un băiat de 11 ani și o fetiță de 8 ani.
Tânărul de 24 de ani a fost internat într-un spital de specialitate din București, după ce a creat o adevărată isterie în rândul comunității din Slobozia.
Reamintim faptul că joi, 8 mai, acesta a rănit în zona gâtului, cu un obiect ascuțit, un băiat de 11 ani ce se afla în apropierea unui loc de joacă. Practic, în timp ce mergea spre o ghenă de gunoi unde obișnuia să caute resturi alimentare, fără niciun motiv, doar pentru că acel copil se afla în calea lui, agresorul a scos o lamă de cutter și l-a tăiat în zona gâtului pe băiețel. Copilul a fost preluat de Ambulanță și dus la spital, iar agresorul, prins de persoanele care se aflau în zonă, dus la Poliție.
În urma acelui grav incident care a șocat comunitatea, individul a fost lăsat în libertate după câteva ore, decizie neînțeleasă atât de către părinții copilului, de martorii la incident, cât și de oricare cetățean.
Ziarul Obiectiv Ialomița a prezentat pe larg acest incident, interesându-ne ulterior de stadiul anchetei. Din păcate, autoritățile au considerat că nu este cazul să facă public incidentul, considerând că a fost o întâmplare nefericită, iar tânărul, care are, se pare, o depresie în urma morții tatălui, a reacționat așa pe moment, deși individul se afla în evidențele lor ca având probleme. A fost cercetat în libertate, astfel că pe rolul Judecătoriei Slobozia a fost înregistrat un dosar în această cauză tocmai pe 19 mai, iar pe 21 ar fi trebuit să se pronunțe instanța cu privire la internarea sa într-o unitate medicală de specialitate.
Ședința a fost amânată din cauza lipsei suspectului/inculpat, pentru 26 mai. Numai că, în seara zilei de 25 mai, acesta a recidivat și, în jurul orei 20:30, a atacat o fetiță de 8 ani care se afla împreună cu mama sa pe stradă. Doar ce coborâseră din maxi-taxi, ca individul s-a năpustit cu un cuțit asupra lor. Într-o secundă, mama fetiței a reușit să-și dea seama de intențiile individului și tras de mână fetița, pentru a o feri din calea agresorului, gest care i-a salvat viața. Individul a reușit însă să o rănească la două degete de la mâna dreaptă, tăietura cuțitului fiind, însă, destul de adâncă.
Din fericire, doi poliţişti din cadrul I.P.J. Ialomiţa, aflaţi în afara orelor de program, au reacţionat imediat la strigătele de larmă şi au alergat după agresor, pe care l-au prins şi imobilizat. Fetița a fost dusă imediat la Spitalul din Slobozia pentru îngrijiri medicale, fiind ulterior transferată la București.
Individul a fost încarcerat de poliţişti în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al inspectoratului, fiind luată măsura reţinerii pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Deși poliția susținea că va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, se pare totuși că agresorul va fi internat într-o unitate medicală de specialitate. Asta în condițiile în care autoritățile susțin că gesturile sale vin ca urmare a unei depresii puternice apărute după moartea tatălui său. După faptele sale, se pare că este mult mai mult decât o depresie.
Trecând peste ușurința cu care autoritățile au tratat primul caz, iar agresorul eliberat într-un timp șocant de scurt, cu o scuză penibilă – „depresie de moment”, având în vedere gravitatea faptelor acestui tânăr care a terorizat efectiv cetățenii Sloboziei, ne așteptam din partea autorităților la cel puțin un comunicat, dacă nu o conferință de presă, în care să informeze și să liniștească populația, așa cum se întâmplă în orice stat civilizat, în astfel de situații.
Măcar și pentru faptul că poliția este supusă unei presiuni publice ce o acuză de lipsă de reacție și faptul că a eliberat agresorul într-un timp foarte de scurt, această instituție ar fi trebuit să explice pe larg derularea evenimentelor și în ce condiții putea fi reținut sau arestat individul în cauză, ce instituție este de fapt responsabilă de astfel de decizii etc.
Totodată, poliția ar trebui să atragă atenția cetățenilor și, în special tinerilor, asupra pericolului și implicațiilor de a răspunde violenței cu violență, pentru că, deși înțelegem perfect indignarea acestora în cazul de față, am rămas surprinși de reacțiile și vocabularul agresiv folosit în comentariile pe acest subiect.
Mai mult decât atât, ne întrebăm, ce s-ar fi întâmplat dacă presa nu ar fi făcut cunoscute aceste evenimente și conexiunea dintre ele?
Cazul acestui tânăr, respectiv starea lui de depresie, era cunoscută de autorități de mai multă vreme și, iată, tratată cu superficialitate a dus la evenimente mai mult decât nedorite. Oare mai sunt și alte persoane, în evidența autorităților, cu simple stări de depresie?
Pe același subiect: