Slobozia: Acțiune de testare gratuită COVID 19 – Dr. Adina Alberts: „Consider cu tărie că este nevoie de un program de testare în masă”

Aproximativ 100 de persoane din Slobozia au fost testate gratuit astăzi, 19 noiembrie, pentru depistarea noului coronavirus,  cu teste rapide antigen, în cadrul unei acțiuni organizate de Asociația caritabilă dr. Adina Alberts, în colaborare cu Marian Neacșu, demers care se dorește a fi un semnal tras autorităților de a iniția programe ample de testare a populației.

Marian Neacsu„Acțiunea de carantinare a Sloboziei ar trebui să fie un mijloc, nu un scop. Am vrut să demonstrăm prin acțiunea de astăzi – care opinez că este una benefică, nu foarte ieftină, dar necesară pentru Slobozia – că este nevoie de o testare mult mai amplă, dacă se poate una chiar națională. (…) Am făcut acest demers împreună cu doamna doctor Adina Alberts, prin intermediul Asociației. Este un demers personal, al cetățeanului Marian Neacșu. (…) Pentru a desfășura această acțiune am adus la cunoștința DSP că urmează să avem această acțiune la Slobozia. Nu am primit niciun răspuns, până astăzi la ora 13.00 când, deși nu am indicat nicio adresă la care are loc, ne-am trezit aici, la sediul Pro România, cu doi inspectori de la DSP.  Nu știu de ce au ales să vină aici. Până la acel moment nu am avut nicio reprezentare în zona politică, deși după cum bine cunoașteți, Pro România este partidul care susține de foarte multă vreme acest proiect al testării gratuite și al testării în masă a populației. (…) Am sponsorizat această acțiune, ca demers personal. Răspunsul nu este pentru a încerca să maximizez meritele mele, ci pentru că am văzut că niște cârcotași, după un interviu pe care l-am dat unei televiziuni locale, erau interesați de unde sunt sponsorii aceia care au gestionat acoperirea financiară a testelor. (…) Am socotit că este util să încercăm să tragem un semnal de alarmă asupra importanței unui astfel de demers, de testare în masă. Am ales Slobozia pentru că este unul dintre orașele reședință de județ care sunt în carantină, am înțeles că de la momentul în care am lansat o astfel de idee, multe alte orașe din țară îi solicită prezența doamnei doctor. (…) Eu cred că ceea ce s-a întâmplat astăzi la Slobozia este o experiență utilă și pentru mine, și pentru domnia sa, și mi-aș fi dorit să fie o experiență utilă și pentru autorități”, a declarat Marian Neacșu, în cadrul unei conferințe de presă susținută joi, 19 noiembrie, alături de doctorul Adina Alberts și de Victor Moraru.

Marian Neacșu a ținut să sublinieze importanța testării în masă pentru ca persoanele infectate, dar asimptomatice, să nu mai poată infecta și pe alții, în principal pe membrii familiei, apoi pe alții din comunitate, făcând apel în principal la autorități să găsească soluții de a testa gratuit populația și a limita, astfel, răspândirea acestui virus.

Totodată, a reiterat faptul că „nu vrea să lege acest demers de campania electorală”, catalogând drept „o măgărie” anumite afirmații din partea unora care au pus pe seama campaniei electorale această acțiune.

Publicitate
livrari domiciliu la cliseru
Apel rapid:     Linia 1     Linia 2      Linia 3

„Nu mi-am dorit ca aceste alegeri să fie pe 6 decembrie, pentru că starea națiunii este cea pe care o vedeți și dumneavoastră, dar nu eu, nu noi am fost decidenții. Ceea ce am făcut eu acum, 100 de teste, care nu sunt extraordinar de scumpe, dar nici prea ieftine nu sunt, aș invita, în măsura în care este posibil, pe toți preoponenții noștri să o lăsăm mai moale cu campania electorală și poate fiecare dintre noi am găsi prin buzunare sume suficiente pentru ca astfel de acțiuni să se repete la Slobozia. Și săptămâna viitoare, și cealaltă săptămână, iar pe 6 decembrie și după alegeri să nu fim o populație care să sufere pentru că de la momentul ăla se va institui starea de urgență și vom avea niște sărbători foarte triste. Cred că fiecare avem datoria să încercăm să contribuim, atât cât putem, dacă nu la însănătoșirea orașului în care trăim, măcar la lămurirea foarte clară a stării în care acesta se află”, a adăugat Marian Neacșu.

Reprezentantul Pro România Ialomița susține că solicitările de testare au fost numeroase și își cere scuze acelora la care nu a reușit să ajungă. În măsura în care va fi posibil, Marian Neacșu a precizat că nu va ezita să repete acțiunea de la Slobozia, „aruncând mănușa” și autorităților, dar și altora care pot susține financiar o astfel de activitate, de a acționa în acest sens.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, doctorul Adina Alberts a vorbit despre această primă acțiune de testare „în masă” și diferența între testele antigen, utilizate în acțiunea de la Slobozia, care detectează prezența virusului în momentul testării în cavitatea nazală sau orofaringiană și testele care depistau anticorpii.

Adina Alberts„Ele arată la fel, dar există diferențe. Mai precis, acele teste care depistează anticorpii și care testează picătura de sânge la nivelul degetului, într-adevăr nu au o specificitate atât de mare, pot da rezultate fals pozitive sau fals negative, dar noi nu lucrăm cu ele. Ele au fost la un moment dat în vogă, dar în acest moment să le uităm, iar de aici încolo să ne gândim la aceste teste antigen, adică acele teste care depistează prezența virusului în organism în momentul testării și care sunt extrem de bune. Superpozabile aș spune eu cu testele RT-PCR pe care tot mapamondul le folosește. Aceste teste se bazează pe reacția dintre antigen, adică virus, și anticorpi, care există pe acea plăcuță. Dacă există acea reacție, apare o liniuță neagră. Dacă nu există reacție, înseamnă că sunt negative. Specificitatea acestor teste este de 98%, sensibilitatea 92%. Rezultatul testului apare între 10 și 15 minute”, a precizat Adina Alberts.

Medicul susținea că oamenii sunt extrem de doritori să își facă testul, existând foarte multe solicitări în acest sens, în principal din partea persoanelor de vârsta a III-a, iar faptul că oamenii i-au mulțumit pentru inițiativă a însemnat mult.

„Consider cu tărie că este nevoie de acest program de testare în masă și nu am inventat noi acest lucru, se face peste tot în lume, iar în multe state europene aceste teste sunt la îndemâna medicilor de familie. Prin rețeaua medicilor de familie, care au legătură cu toți oamenii, sunt lesne la dispoziția cetățenilor. Am făcut 98 de teste astăzi și am obținut 5 persoane pozitive. Ne-am deplasat în mai multe puncte din oraș și nu putem să avem pretenția că am făcut un studiu, dar putem trage concluzia, oarecum aproape de realitate, că avem undeva, la nivelul municipiului Slobozia, un indice de pozitivare de 50 la 1000 de locuitori. Dacă dintr-o mie avem 50 de persoane infectate, asta înseamnă că avem 950 de alte persoane sănătoase, care trebuie să stea și ele în izolare, nu-și pot desfășura activitățile cum trebuie, copiii lor nu merg la școală ș.a.m.d. Asta este ceea ce ne aduce testarea în masă în viața noastră de zi cu zi. Libertatea de a ne mișca, libertatea de a ne desfășura activitatea. Cei bolnavi stau acasă, se refac, stau 14 zile, urmează tratamentul medicului de familie, sau dacă sunt cazuri mai grave merg la spital, dar pe cei sănătoși de ce îi condamni să stea în casă? (…) Acea reticență care a fost transmisă către noi atunci când am vrut să începem acțiunea de testare, cred că a fost o reticență rău-intenționată. Pentru că nu există așa ceva pe străzile noastre. Cetățenii vor să se testeze. Nu au niciun fel de problemă să se testeze”, a transmis Adina Alberts.

Medicul a făcut public și faptul că în cadrul campaniei de testare a avut și două solicitări din partea unor asistente din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, acestea fiind testate în proximitatea instituției, în aer liber. În opinia medicului, cei din prima linie ar trebui să fie testați cel puțin săptămânal de către instituția unde activează, fiind îngrijorător faptul că la nivelul Spitalului se fac doar 80 de teste pe săptămână, în condițiile în care instituția medicală are 800 de angajați.

Dintre cele cinci persoane depistate pozitiv, două sunt persoane în vârstă, o altă persoană are în jur de 50 de ani și un cuplu de tineri, soț și soție.

Adina Alberts spunea că reacția lor a fost calmă la aflarea rezultatului, recomandându-le efectuarea și unui test PCR, așa cum prevede regulamentul în prezent, dar în primul rând să-și sune medicul de familie pentru a discuta ce au de făcut în continuare.

De asemenea, Victor Moraru, fostul președinte al Consiliului Județean Ialomița, susținea că din lunile aprilie-mai a dorit să inițieze un astfel de program de testare la nivelul județului Ialomița, dar nu a putut din cauza multitudinii de piedici puse de instituțiile coordonate de guvern, care nu au avut disponibilitatea de a încuraja această testare.

Victor Moraru„Din păcate, la noi se înțelege mai greu importanța implicării instituțiilor în a rezolva această problemă. Iată că acum vine un om care spune că vrea să ajute cu ceva. (…) Eu sper ca acest eveniment de astăzi să trezească instituțiile și să înțeleagă că, înainte de orice, cetățenii acestui județ și din țară trebuie să trăiască, și să trăiască în condiții normale. Iar acest lucru se poate face dacă instituțiile reacționează cu promptitudine. Dacă așteptăm ca să vină persoane fizice, fundații, asociații, să rezolve problema autorităților, atunci cu siguranță lucrurile nu le vom mai putea controla. (…) La ora actuală, există mecanisme europene care pot susține această testare în masă și sunt câteva state care au cerut în avans din sumele care se alocă din fondul de intervenție al UE pentru această testare. (…) Sunt 100.000 de euro disponibili pentru teste rapide antigen. Dacă guvernanții ar activa mecanismele europene și s-ar informa mai bine, cu siguranță s-ar găsi aceste sume pentru testarea populației”, este de părere Victor Moraru.

Comandat de PRO ROMÂNIA IALOMIȚA | Executat de SC LEMASOFT SRL | CUI Mandatar Financiar Coordonator 11200008