Slobozia a mai semnat un contract pentru înființarea unui campus școlar
Contractul pentru înființarea unui campus școlar – SAM – la Grupul Școlar Mihai Eminescu din Slobozia a fost semnat marți, 28 octombrie, în prezența ministrului delegat al IMM-urilor, Florin Jianu, și a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Proiectul are o valoare totală de 22 milioane lei, iar perioada de implementare este de 14 luni, timp în care, cu ajutorul fondurilor nerambursabile Regio, se vor executa lucrări pentru înființarea acestui campus școlar care să îndeplinească cele mai înalte exigențe educaționale.
„Astăzi se semnează ultimul contract de finanțare din POR 2007 – 2013 pentru municipiul Slobozia. Este al doilea proiect ca mărime din regiunea Sud Muntenia, în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte pentru școli, cu o valoare de aproape 5 milioane de euro”, a declarat Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia.
Evenimentul a continuat cu o acțiune ce a vizat mediul de afaceri din județ, având în vedere faptul că dezvoltarea economico-socială a judeţului Ialomiţa este legată de creşterea numărului agenţilor economici al căror obiect principal de activitate este producţia de bunuri materiale, de diversificarea şi sporirea calităţii producţiei realizate, care să utilizeze resursele locale în condiţii de eficienţă şi de respectare a mediului.
În acest context, au fost prezentate, de către ministrul Eugen Teodorovici, deciziile guvernamentale de sprijin pentru înfiinţarea de firme de către tineri şi pentru programul de sprijinire a perfecţionării cadrelor didactice, programele „România Start up” şi „Dezvoltarea carierei didactice”, precum şi fondurile U.E. disponibile în perioada 2014 – 2020.
„România Start up s-a lansat săptămâna trecută. Sunt plasați 150 milioane de euro, destinați mediului de afaceri. O parte din acești bani sunt destinați educației. Începe prin educația antreprenorială și alte concepte inovative în licee (…), 50 milioane de euro fiind destinați pentru aceste proiecte de educație (…). A doua parte a acestui program este destinată afacerilor start up în domenii cheie, în domenii de competitivitate ale României și pentru care sunt alocați 100 milioane de euro, accesibili mediului privat. Nu se mai finanțează orice, oricât, ci domenii pe care România le-a stabilit în strategia de competitivitate, și anume, IT, industrii creative, agricultură, turism, sănătate. Cu părere de rău, vă spun că Ialomița este pe ultimul loc în România la numărul de firme, respectiv 8.900, chiar dacă numărul acestora a crescut față de anul trecut cu 7% (de la 8.400 de firme), tot rămâneți pe ultimul loc. Dar în tot acest lucru, eu văd o oportunitate privind nivelul antreprenorial, pentru că există loc, că puteți deveni antreprenori. Un alt instrument de care vreau să faceți uz este acela că prin fonduri europene statul poate susține salariul unui absolvent 2014, între 900 și 1.300 lei, pe o perioadă între 6 și 12 luni. Până acum 2.000 de locuri de muncă au fost susținute astfel și vă rog să uzați de acest instrument”, a mai spus acesta.
Discuțiile au fost mult mai ample, pe multe direcții legate de fonduri și mediul de afaceri.