SIUI, un program păgubos pentru Spitalul Județean de Urgență din Slobozia
Programul informatic de raportare a serviciilor medicale efectuate asiguraţilor pe baza contractelor încheiate între furnizori şi CJASS a creat probleme încă de la implementarea lui, iar mentenanța s-a făcut cu greutate, însă numai beneficiile lui au tot fost trâmbițate pe toate canalele și mai puțin neregulile.
Odată și cu introducerea cardului de sănătate, gestionat tot prin SIUI, problemele s-au acutizat, deși se susține că deja s-au făcut economii substanțiale la buget și că „nu se mai poate fura”. Așa o fi, numai că realitatea arată altceva.
Economiile sunt mai degrabă servicii medicale efectuate, dar nerecunoscute și, evident, neplătite. Așa se face că la Spitalul de Urgență din Slobozia, din cauza problemelor din sistem, sute de fișe de internare ale unor pacienți nu au putut fi validate în termenul prevăzut, de 72 de ore de la externarea pacientului. Pierderile înregistrate de Spital se ridică la peste 3 miliarde lei vechi. Situația a fost făcută publică de reprezentanții PNL Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.
Aceștia susțin că problema de la Spitalul Județean trebuie recunoscută ca neregulă de sistem și nu ca o culpă a angajaților unității spitalicești, astfel că vor transmite protestul lor la Ministerul Sănătății. Reprezentanții județeni ai Spitalului și ai Casei de Asigurări nu au o soluție de rezolvare a acestei probleme, mai ales că „Bucureștiul îi ignoră”. Cine va suporta această pierdere?
„Din cauza introducerii cardului de sănătate, s-a schimbat modul în care se monitorizează activitatea spitalului și, implicit, în care se acordă fondurile pentru serviciile medicale.
Pentru fiecare foaie de internare, spitalul are la dispoziție 72 de ore de la externarea pacientului pentru a o înregistra în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care funcționează pe platforma informatică de asigurări sociale. Dacă din diverse motive foaia de internare nu este înregistrată în acest interval de timp, nu mai intră la plată. Având în vedere punerea acum în funcțiune a platformei informatice de asigurări medicale, sunt foarte multe probleme de funcționare, blocări de sistem, din care cauză, la nivelul lunii septembrie, Spitalul Județean de Urgență din Slobozia nu a reușit să înregistreze 177 de foi de internare.
Ca urmare a invalidării, Spitalul nu a putut să încaseze 327.000 lei. (…) Am avut toată colaborarea necesară cu Spitalul Județean cât și cu Casa de Asigurări de Sănătate, însă situația nu poate fi rezolvată aici. Este o problemă națională care trebuie făcută publică. Noi facem acest lucru, este un protest al nostru, și sperăm să fim auziți. Pentru că, cel puțin în perioada aceasta de implementare a sistemului, să fie acceptat ori un termen mai mare, ori evaluarea fiecărei situații în parte.
Noi nu putem tolera ca spitalul să piardă aproape 4 miliarde în acest moment. Alte pârghii nu avem. Vom face un protest pe care îl vom trimite Ministerului Sănătății. Toată lumea le închide ușa în nas. Mai mult, majorarea salariilor face situația și mai gravă. Pentru că nu există fonduri. Toată lumea dă din umeri spunând că ăsta este sistemul și nu au ce să facă.
Aceștia erau banii lor, iar acum sunt blocați nu din vina lor, nu dintr-o culpă medicală, ci pur și simplu pentru că nu mergea sistemul cum trebuie. (…) Economiile anunțate ca urmare a implementării acestui sistem sunt nereale.
Numai la spitalul de urgență sunt 327.000 lei, bani care nu sunt acordați în urma serviciilor medicale prestate. Este o economie eronată…”, susținea Ioan Martin, copreședintele PNL Ialomița și vicepreședinte al Consiliului Județean.
Spitalul din Slobozia înregistrează lunar între 1.400 și 1.600 de internări pentru care primesc aproximativ 2.100.000 lei.