Situaţii halucinante! Consiliul local Adâncata, la un pas de dizolvare
Scandal imens în Consiliul local al comunei Adâncata. Legislativul este la un pas de dizolvare la nici 10 luni de la constituire, după ce o parte dintre consilieri nu se prezintă la ședințe, iar majoritatea nu poate fi obținută pentru adoptarea proiectelor de hotărâri.
Marin Gheorghe a câștigat anul trecut un nou mandat de primar la diferență de 40 de voturi față de contracandidatul său de la PNL, Barbu Ionel Valentin, după o „bătălie pe viață și pe moarte”. Ca urmare a acestui rezultat, deloc confortabil, Consiliul local Adâncata s-a format din 4 consilieri PSD, 4 PNL, 1 PP-DD și 2 PDL, iar viceprimar a fost ales, cu 7 voturi din 11, Rînceanu Tudorița Daniela (PDL).
După o perioadă de aparentă acalmie, a început scandalul și tentativele unor consilieri de a schimba legislativul primăriei. Personajele principale sunt consilierii liberali care, nemulțumiți probabil că nu au reușit să obțină postul de viceprimar, au început o adevărată ofensivă de a provoca alegeri locale parțiale pentru Consiliul local. Astfel că, nu se mai prezintă la ședințe, ajutați și de alți consilieri care au coalizat împotriva primarului și viceprimarului. Mai mult decât atât, din cauza unor divergențe, unui consilier PSD i-a fost retras sprijinul politic, iar validarea următorului consilier social-democrat nu poate avea loc din același motiv, al neparticipării la ședințe și neîntrunirii numărului de consilieri necesar adoptării hotărârii. Astfel că, la ora actuală, până la validare, PSD are sprijinul a cinci consilieri, trei PSD și doi de la PDL, iar PNL cu PP-DD are cinci. O situație de egalitate care a condus la un blocaj administrativ.
Trebuie spus că din luna ianuarie Consiliul local Adâncata nu a reușit să adopte nicio hotărâre. În februarie, Consiliul nu s-a reunit, urmând ca pe 29 martie să fie susținută ședința în cadrul căreia urma să fie adoptat, printre altele, și bugetul localității. Evident, consilierii liberali nu s-au prezentat la ședință, doar 5 consilieri din 11 au venit și au așteptat ore în șir, poate – poate mai apare cineva.
Pe data de 15 aprilie, a fost convocată o nouă ședință, la care, din nou, consilierii liberali și cel al PP-DD nu au participat, deși au semnat convocatorul. A fost programată o nouă ședință, pe 22 aprilie, care pare ultima șansă, pentru că un Consiliu local se dizolvă de drept în cazul în care acesta nu se întrunește timp de două luni consecutive, în cazul în care nu a adoptat în trei ședințe ordinare consecutive nicio hotărâre sau în situația în care numărul consilierilor locali se reduce sub jumătate plus unu și nu se poate completa prin supleanți. De asemenea, Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local. De ce s-a ajuns în această situație?
Primarul a fost agresat fizic de un consilier liberal dator la primărie
Este binecunoscut faptul că multe persoane se află în imposibilitatea de a-și plăti impozitele și taxele locale din cauza sărăciei și ajung să acumuleze datorii. Însă, există foarte multe persoane, atât fizice cât și juridice, care deși au fonduri, refuză să le plătească. Primăria Adâncata a început, astfel, executarea silită a datornicilor la taxe și impozite, numai câteva persoane, printre care și un consilier local, acumulând datorii de sute de milioane de lei. În urma avertizărilor transmise de administrația locală, unii au început să plătească, alții însă nu, printre care și consilierul liberal Paraschiv Vasile care, potrivit primarului, ar avea datorii de circa 530 milioane lei vechi.
Luna trecută, în sala de ședințe a primăriei s-a desfășurat o adunare cu crescătorii de animale, pentru a se discuta probleme referitoare la islazul comunal. Pe parcursul acestei întâlniri, crescătorilor de animale li s-a adus la cunoștință și faptul că trebuie să își achite datoriile și să aibă și animalele înregistrate. La finalul acestei întâlniri, a apărut și primarul Marin Gheorghe care a readus în discuție problema datoriilor, discuție în urma căreia s-a iscat un adevărat scandal. Scandal care s-a lăsat cu agresiuni fizice, primarul fiind lovit, zgâriat, îmbrâncit de către Paraschiv. A fost solicitată intervenția poliției, fiind întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul.
O factură halucinantă trimisă primăriei. Participarea la ședințe, condiționată de plata acesteia
În luna aprilie, conflictul a ajuns la un alt nivel. Unul aiuritor, de altfel. Dacă acelui consilier i s-a atras atenția să-și plătească datoriile, acesta vine cu propria sa variantă, în care primăria i-ar datora de fapt bani, nu mai puțin de 29.700 lei, după ce societatea pe care o administra, Ceres Adâncata (în prezent Spicul Adâncata), ar fi avut „pierderi datorate depozitării gunoaielor pe terenul agricol” al societății, timp de cinci ani, respectiv din 2007 până în 2011.
Respectiva factură a fost emisă pe 8 aprilie 2013 de consilierul liberal Vasile Paraschiv în bătaie de joc, prin încălcarea tuturor legilor fiscale în vigoare. O factură halucinantă emisă în baza unei adrese înaintate primăriei, în care societatea Ceres Adâncata, deși aceasta nu mai funcționează, solicită această sumă de la primărie, ștampila aplicată pe factură este a societății Spicul Adâncata, nu are date de identificare, serie, și multe alte neclarități.
Puși în fața unei astfel de „minunății”, reprezentanții Primăriei s-au văzut nevoiți să-i răspundă consilierului care strigă în gura mare că până nu i se plătesc acești bani nu va veni la ședințele Consiliului local.
„Având în vedere adresa dumneavoastră nr. 373 din 22.02.2013 în baza căreia ați emis factura nr. 00001 din 08.04.2013 vă transmitem următoarele: O factură fiscală trebuie emisă în baza unui contract de furnizare de bunuri sau servicii, semnat de ambele instituţii, contract care nu există, și nu în baza unei simple adrese emisă ilegal și arbitrar de către dumneavoastră; La emiterea facturii, la furnizor, trebuiesc notate toate datele de identificare ale furnizorului și cumpărătorului, lucru incomplet; De asemenea, ștampila aplicată pe factură trebuie să corespundă cu datele de identificare a furnizorului, iar în acest caz furnizorul este S.A. Ceres Adâncata iar ștampila este S.A. Spicul, ceea ce ne conduce la concluzia ca aceasta este un lucru care trebuie stabilit de organele abilitate; Pe factură trebuiesc trecute numele și prenumele, precum și CNP-ul persoanei care întocmeşte factura, lucru inexistent;
În obiectul de activitate al S.A. Ceres figurează cultivarea cerealelor și a altor plante și nicidecum depozitarea gunoaielor, deci nu puteţi emite o factură pentru ceva ce nu aveţi în obiectul de activitate;
Cât priveşte adresa de mai sus, în care ați emis factura, vă comunicăm că Primăria comunei Adâncata nu produce gunoaie. Cetăţenii comunei care fac parte în proporţie de 90 % din societatea dumneavoastră, precum și societatea dumneavoastră produc gunoi menajer sau de grajd. Cetăţenii ar fi putut depozita gunoaie pe terenurile de mai sus dar angajaţii primăriei nu au surprins pe nimeni ducând gunoi pe terenurile societăţii dumneavoastre.
De asemenea, în conformitate cu prevederile legale, dumneavoastră aveaţi obligaţia să asiguraţi paza acestor terenuri împotriva furturilor și a depozitării gunoaielor. Primăria Adâncata a închis toate gropile de gunoi din anul 2010, iar pentru gunoiul depozitat pe terenurile societăţii dumneavoastră sunteţi direct răspunzător, drept pentru care ne vom adresa Agenţiei pentru Protecţia Mediului. În acest sens vă atragem atenţia asupra folosirii pesticidelor, îngrăşămintelor, combustibililor și uleiurilor cu impact negativ asupra mediului;
Primăria Adâncata nu a primit între anii 2008- 2012 nicio solicitare din partea dumneavoastră pentru constituirea unei comisii și stabilirea celor menţionate de dumneavoastră în adresa nr. 373/ 22.02.2013. Considerăm emiterea facturii nr. 00001/ 08.04.2013 un abuz, pentru că Instituţia noastră nu a beneficiat niciodată de serviciile menţionate în factură. Trebuie să menţionaţi corect și clar cărei societăţi aparţin terenurile de mai sus, deoarece dumneavoastră ați prezentat Primăriei Adâncata un document prin care terenurile S.A. Ceres au trecut la S.A. Spicul, încă din anul 2006. În sensul celor de mai sus, ne vom adresa instituţiilor abilitate ale statului”, se precizează în răspunsul dat de reprezentanții Primăriei.
Cam așa se prezintă situația la Adâncata, situație care ar putea duce la dizolvarea Consiliului local. Diversele interese politice, personale sau de grup, provoacă situații care nu au nimic de-a face cu interesul comunității și cu rolul unor consilieri puși să reprezinte acea comunitate.
Personal, sunt de părere că acei consilieri care blochează astfel activitatea unui consiliu să fie trași la răspundere, iar dacă vor alegeri anticipate să plătească toate costurile derulării unui astfel de demers și nu cetățenii care i-au ales. Pentru că, la ora actuală, nefiind votat bugetul, toate activitățile administrației locale sunt stopate, de la plata asistenților personali, profesori etc. și până la investițiile atât de necesare în localitate.
Din datele pe care le deținem, societatea Ceres Adâncata este inactivă din 7 octombrie 2010, din cauza nedepunerii declarațiilor fiscale timp de șase luni și are datorii la bugetul general consolidat în valoare de 42.500 de lei. Nu are voie să emită documente, beneficiarii facturilor neavând dreptul de a deduce cheltuielile. Mai mult, formularul este unul greșit, societatea nefiind plătitoare de TVA.