Sistemul a luat, Consiliul Județean a dat! O gaură financiară de la Spital, astupată de Consiliul Județean
Este binecunoscut faptul că din luna septembrie a început implementarea sistemului informatic privitor la cardul de sănătate.
Până în septembrie, Spitalul Județean de Urgență din Slobozia avea o situație centralizatoare cu serviciile medicale prestate către asigurat, o depunea lunar la CJAS, erau validate sumele și se virau banii integral către Spital.
Regula s-a schimbat din mers de la 1 septembrie, astfel că fiecare fișă de externare a pacientului trebuie introdusă în sistemul informatic într-un interval maxim de 72 de ore. Dacă în acest interval sistemul informatic național nu funcționează, se blochează și nu este introdusă și validată fișa, suma pentru serviciile prestate nu mai sunt decontate de CJAS.
Pe luna septembrie, de exemplu, la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia nu s-au validat foi de externare în valoare de aproximativ 357.000 lei, iar pe octombrie de 327.000 lei. Astfel că banii pentru serviciile prestate nu au fost alocați.
„Am făcut demersurile necesare, împreună cu colegii din Consiliul de Administrație și Comitetul Director de la Spitalul de Urgență, la CJAS, inclusiv la CNAS, este o procedură în derulare, dar din păcate acum s-au virat spitalului sume cu 700.000 lei mai puțin. Este o sumă mare, care blochează activitatea spitalului. Legea ne permite să acordăm noi această sumă, să deblocăm situația financiară existentă, fiindcă altfel activitatea se poate bloca de la o zi la alta. Ar intra cu arierate și nu ar putea să-și asigure cheltuielile efective de funcționare, energie, gaz, pază, apă etc.”, preciza vicepreședintele C.J., Ioan Martin.
Așadar, fondurile necesare au fost aprobate în cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița și rectificat bugetul Spitalului.
„Situația este una independentă de noi, fiind ca urmare a neplății unor servicii efectuate real, validate din păcate de sistemul informatic al spitalului și invalidate de două sisteme naționale. Din păcate, serviciile medicale, pentru a fi decontate de CJAS, trec prin două validări. Aceste două sisteme trebuie să se intersecteze.
În momentul în care se intersectează și nu au același cod de diagnostic se reinvalidează. Avem în momentul acesta servicii medicale invalidate de trei ori, ceea ce duce practic la acest deficit pe care îl avem. În momentul de față, prin lege nu este stipulat cum vor fi decontate și dacă vor mai fi decontate.
În urma discuțiilor cu CNAS, răspunsul pe care l-am primit a fost că avem dreptate, serviciile sunt validate, sunt văzute în SIUI, dar nu se pot deconta. Nu se știe dacă vor putea fi decontate ulterior. Din trei în trei luni, erau revalidate anumite servicii medicale.
Pe data de 19 octombrie, trebuia redeschis calendarul pentru a se revalida serviciile medicale efectuate pe trimestrul trei, servicii în valoare de 260.000 lei. Nici la acest moment, la sfârșit de noiembrie, nu s-a redeschis calendarul. Și mai este o problemă, că nu se spune nimic despre aceste servicii medicale efectuate, demonstrate, care există și pentru care s-au cheltuit bani, cine le va deconta, de unde se vor recupera sumele.
Din păcate, dacă se va continua așa, noi vom fi foarte curând în imposibilitatea de a ne achiziționa minimul necesar pentru a ne trata pacienții. Deci, nu mai putem funcționa. Sunt adrese către Ministerul Sănătății, Casa Națională, Casa Județeană, inclusiv către Consiliul Județean, pentru a ne sprijini să găsim modalitatea legală și reală de a ne putea valida serviciile efectuate. Dacă nu se întâmpla această problemă, Spitalul, începând din luna aprilie și până în septembrie, nu a mai înregistrat arierate”, spunea Violeta Șapira, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Prefectul județului, Gigi Petre, s-a întrebat, pe bună dreptate, dacă există probleme asemănătoare și în alte spitale de același rang ca spitalul din Slobozia. Acesta a promis că va verifica dacă același sistem produce pierderi și altor spitale, pentru că numărul fișelor invalidate este, totuși, destul de mare.
În ceea ce privește modificarea de buget a Spitalului, mare parte a sumelor suplimentate vin prin actele adiționale încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate, în valoare de 511.000 lei, care acoperă mărirea de salariu, cu 25%, acordată de guvern începând din 1 octombrie 2015. O altă sumă importantă este subvenția alocată de la bugetul local, în sumă de 210.000 lei, pentru achiziția unui aparat de radiologie digital, în prezent, contractul fiind de 700.000 lei, cu valabilitate până în aprilie 2016, la care se adaugă 700.000 lei pentru plata arieratelor și utilităților pentru luna octombrie și noiembrie.
În ceea ce privește achiziția aparatului RMN, licitația electronică s-a finalizat la începutul săptămânii trecute, firma declarată câștigătoare fiind General Electric, pentru suma aproximativă de 36,5 miliarde lei vechi.
„Sperăm ca la finalul lunii decembrie aparatul să fie deja montat. De asemenea, suntem în faza electronică pentru finalizarea achiziției sterilizatorului cu aburi, în valoare de aproximativ 300.000 lei, la fel și pentru achiziția unui analizor de biochimie cu o sumă estimată de 200.000 lei. Se demarează procedura pentru achiziția unui aparat de radiologie și suntem, de asemenea, în faza de licitație pentru achiziția lămpilor scialitice. Sperăm ca toate acestea să fie finalizate până la finele anului 2015”, a mai spus managerul Spitalului.