Singura femeie de la SMURD Ialomița, premiată cu medalia „Bărbăție și Credință”
Pe 13 septembrie a fost ziua pompierilor. Nu a fost o zi cu ghinion, cum s-ar putea crede, ci una de sărbătoare. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa a avut „porțile deschise” pentru ca locuitorii municipiului Slobozia să poată vedea tehnica de intervenţie, exerciţiile demonstrative desfășurate cu această ocazie, dar şi defilarea gărzii de onoare. În plus, a fost inaugurat Dispeceratul unic integrat – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ). Să nu uităm avansările în grad și acordările de decorații pentru cadrele inspectoratului.Printre aceștia, s-a numărat și o femeie, decorată cu medalia „Bărbăție și Credință”.
Dispeceratul, unic în felul său
La finalul ceremoniilor, a fost prezentat dispeceratul integrat, în care sunt cuprinse ISU și SAJ. Potrivit inspectorului şef al ISU Ialomiţa, Constantin Nae, prin dispeceratul unic se va putea coordona mult mai bine activitatea SMURD şi cea a Ambulanţei, evitându-se suprapunerile de forţe şi disfuncţionalităţile, mai ales în cazul unor accidente grave, cu multe victime, se vor reduce timpii de reacţie şi, implicit, cheltuielile.
Şeful ISU a admis că deşi la ora actuală dispeceratul nu are toate dotările necesare, fiind nevoie şi de „câteva plasme” pentru urmărirea autospecialelor atât pe traseu cât şi în parcul auto, speră ca anul viitor problema să fie rezolvată.
Totodată, acesta a mulţumit reprezentanţilor Consiliului Judeţean care au acordat fondurile necesare compartimentării spaţiului cât şi pentru „asigurarea infrastructurii necesare amplasării aparaturii cu care se lucrează”.
Managerul SAJ Ialomiţa, Radu Paros Mihăiţă, este de părere că dispeceratul este o noutate pentru judeţ, însă nu a dorit să se pronunţe asupra eficienţei acestuia.
„Nu pot să spun acum dacă este bine sau este rău. Deocamdată mai avem nişte paşi de urmat, nişte lacune de acoperit. Dar este un pas în regionalizarea serviciilor de urgenţă”, spunea Radu Paros.
Bărbăție și credință
Este singura femeie care lucrează pe ambulanța SMURD. A salvat vieți și a înfruntat vitregiile naturii pentru a-și face datoria. Deși pare firavă, nu a dat înapoi niciodată când a fost nevoie de ajutorul ei și al colegilor din echipă. În iarna 2011-2012, o iarnă foarte grea pentru mulți dintre noi, plutonierul adjutant Nicolae Mariana a străbătut drumurile din județ, contra-cronometru, atât pe jos cât și cu ambulanța SMURD, pentru a ajunge la persoanele care aveau nevoie de asistență medicală. Acolo unde nu ajungea cu mașina, mergea pe jos cu tot echipamentul în spate. Acolo unde șoferul de pe Ambulanță nu mai reușea să vadă drumul din cauza zăpezii, mergea în fața mașinii prin viscol și ger pentru a-l ghida. Acestea sunt doar câteva dintre momentele prin care a trecut, însă meseria pe care o are este mult mai mult decât atât.
În semn de apreciere pentru implicarea directă în combaterea efectelor provocate de condițiile meteo excepționale din iarna anului 2011-2012 prin salvarea de vieți omenești, deblocarea drumurilor și ajutarea populației sinistrate, pentru îndeplinirea exemplară a misiunilor încredințate pe parcursul întregii cariere, Marianei Nicolae i-a fost conferită medalia „Bărbăție și Credință”, clasa a III-a, cu însemne pentru militari.