Simona Buzoianu, expoziție personală la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia
Miercuri, 12 septembrie, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Simona Lepădătescu Buzoianu”, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Slobozia-Ialomița. O expoziție altfel, aerisită, delicată, plină de culoare, de expresivitate și de tinerețe.
Absolventă a Liceului de Arte din Slobozia, dar și a Universității de Arte Plastice din București, Simona Buzoianu a arătat de-a lungul timpului că are o personalitate puternică, un stil aparte, evoluția sa în acest domeniu fiind o dovadă în acest sens.
Simona este la a doua expoziție personală, pe siemeze regăsindu-se tablouri realizate prin tehnici mixte, cu texturi aplicate pe suprafața pictată, dar și multe alte tablouri care îți transmit câte ceva din personalitatea artistei, catalogate chiar de ea ca fiind „universul său creativ”, prin care se poate exprima.
„Fiind adepta texturilor și a căutării de expresivități, Simona Buzoianu se concentrează asupra figurii feminine, asupra interioarelor, dar și asupra naturii statice concepută sub forma rafturilor cu obiecte, cărora le imprimă un mod de reprezentare personal. Stări afective și atitudini variate în reprezentarea personajelor, geometrii subiective și spații multiplicate, culori contrastante și ecuații compoziționale diferite, concentrează diversele aplicări ale nuanțelor ce țin cont de picturalitate, dar și de aplatizarea necesară unor zone, care exaltă câmpul compozițional. Ne atrage atenția modul cum sunt împodobite tinerele femei, cu drapaje colate învăluindu-le trupul zvelt, adesea efilat, evocând frumusețea și senzualitatea în toate nuanțele lor. Hârtia colorată și materialul textil, ca alternative pentru plasticitatea picturii, conferă efecte de tridimensional, reliefurile create pe suprafața bidimensională, devenind modalități de recreare a spațiului compozițional. Personajul masculin este abordat în ipostaza modelului de atelier, și aici, la fel ca în multe lucrări, Simona Buzoianu fiind atentă la aplicarea culorii și la dispunerile perspectivale ale subiectului. Lăsând suprafața tabloului aerată, fără elemente de încărcătură, pictorița accentuează astfel forma generală, impactul asupra privirii devenind direct. Conturele simple, echilibrul și armonia, antrenează un discurs vizual deosebit de sensibil, în acord cu valorile pozitive pe care artista le impregnează inclusiv în sugestiile suprarealiste, relaționate cu propriul imaginar, dar unde recunoaștem vegetalul și antropomorful, ca motive evidente. Și ideea de cuplu este constantă în creația Simonei Buzoianu, aceasta nefiind interesată de amănunte anatomice, încercând mai degrabă să exprime un mesaj ușor de descifrat, în legătură cu unitatea lumii”, a subliniat criticul de artă Ana Amelia Dincă.