Sfaturi pentru mămici: Cum să convingi copilul să încerce noi gusturi și arome?
Pentru un copil este foarte importanta alimentatia, intrucat cel mic are nevoie de nutrientii necesari unei dezvoltari sanatoase si armonioase. In majoritatea cazurilor, copiii sunt destul de pretentiosi si selectivi atunci cand vine vorba de mancare, refuzand consumul anumitor alimente care sunt benefice lor.
Descopera cum poti sa iti convingi micutul sa accepte diferite feluri de mancare!
- Diversificarea este un prim pas foarte important
Atunci cand faci trecerea de la hranitul cu laptele matern la introducerea noilor texturi si gusturi in alimentatia nou-nascutului, este cel mai probabil ca acesta sa prezinte respingere pentru toate produsele pe care i le administrezi.
In primul rand, trebuie sa fii atenta la substitutul laptelui matern, pentru ca sunt unii copii ce manifesta intoleranta la un anumit produs si, in afara faptului ca ii poti pune in pericol sanatatea, il poti face sa respinga orice alt aliment pe care urmeaza sa il introduci in alimentatia acestuia. Alegerea laptelui praf potrivit este foarte importanta, iar cum firmele producatoare pun la dispozitie o gama variata de sortimente, optiunea este cu atat mai dificila. Daca iti doresti un produs care sa prezinte un risc scazut de alergii, atunci laptele praf de la Humana poate sa fie alegerea ideala pentru micutul tau, fiind unul dintre cele mai cumparate produse de catre tinerele mamici.
Tot in aceasta etapa este important sa iti obisnuiesti bebelusul, mai intai cu texturi cremoase, precum piureurile si cu arome care sa nu fie foarte puternice, pentru a nu provoca respingerea acestora. Un truc la care apeleaza majoritatea mamelor este sa ofere copilului alimente dulci, precum perele sau cartofii dulci, ce odata acceptate vor fi combinare cu alte fructe si legume nu atat de gustoase, dar foarte sanatoase. De asemenea, un alt produs preferat de micutii aflat in perioada diversificarii, si nu numai, sunt cerealele ce au diverse arome. Descopera si tu cereale Topfer pentru copii si asigura-te ca micutul tau are o alimentatie completa, sanatoasa si ca se obisnuieste treptat cu noile produse alimentare.
- Acorda importanta ritualului meselor
Pentru un copil este foarte important sa aiba un orar stabilit pentru fiecare masa si sa vada cat de esentiala este respectarea acestuia. Inca din primele luni, ar trebui sa il asezi la masa impreuna cu tine si cu restul familiei pentru a ii insufla sentimentul de familie si necesitatea momentelor meselor precum pranzul sau cina petrecute impreuna.
Daca pana la varsta de un an, anumite alimente nu sunt recomandate copiilor, dupa aceasta etapa ar trebui sa incepi sa ii dai micutului tau aceleasi alimente pe care le consuma toate persoanele aflate la masa, evident respectand regulilor unei preparari sanatoase a mancarilor. In acest fel, vei evita curiozitatea de a incerca mancarea din farfuriile celorlalti, motivand ca este mai gustoasa decat a lui sau ca este diferita.
- Introdu treptat preparatele noi
Pentru a se putea obisnui cu noile gusturi, un copil ar trebui sa consume in repetate randuri un aliment pentru a decide daca ii place sau nu. S-ar putea sa ai surpriza ca un anumit produs sa fie primit cu refuz initial, dar sa fie acceptat in cele din urma pentru ca a fost incercat de mai multe ori si este pe placul sau.
Din acest motiv este important sa incluzi treptat diverse mancaruri pentru a se obisnui cu aromele si pentru a nu avea tendinta sa aleaga doar un singur aliment
- Foloseste imaginatia pentru a ii atrage atentia
Copii sunt atrasi de culori si de forme geometrice chiar si atunci cand vine vorba de mancare. Daca observi ca puiul tau nu doreste sa consume un anumit fruct sau o anumita leguma, ai putea sa folosesti forme interesante pentru a da contur si viata mancarii sale. Formele geometrice sau figurinele ce reprezinta oameni sunt ideale pentru a atrage atentia oricarui copil si pentru a-l face sa creada ca produsul consumat este mult mai interesant si gustos.
Acestea sunt doar cateva dintre micile trucuri la care mamele pot apela pentru a isi convinge copii sa accepte o categorie mai mare de alimente si de preparate pe care inainte le refuzau in mod categoric.