Șezătoarea populară „Tradiții și obiceiuri de Mucenici”
În contextul „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Slobozia, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 5 din municipiu, Muzeul Național al Agriculturii, Primăria Bucu, Şcoala Gimnazială ,,Sfântul Ierarh Nicolae“ din Bucu și în colaborare cu Liceul Pedagogic „Matei Basarab”, a organizat în data de 6 martie 2019 a cincea ediție a proiectului cu tema „Tradiții și obiceiuri de Mucenici”.
Părinţii şi bunicii elevilor în colaborare cu doamnele profesor Fănica Damian, Gabriela Tănase și Daniela Matei, purtând tradiționalul costum popular, au realizat un frumos cadru unde au expus obiecte lucrate manual, specifice satului românesc.
La evenimentul desfășurat la Căminul Cultural din Slobozia Nouă au participat părintele protopop Ionuț Butu, părintele paroh Alexandru Tănase, domnul muzeograf Fideliu Rubinescu, doamna bibliotecar Neti Boboc, doamna director adjunct Gabriela Neață, copii, părinți și bunici.
Au fost prezentate copiilor informații despre începutul noului An Agrar, despre Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia care s-au jertfit pentru triumful credinței creștine, despre obiceiurile legate de această sărbătoare.
De asemenea, doamna bibliotecar le-a vorbit celor prezenți despre lumea satului, sursă de inspirație pentru Mihai Eminescu în poeziile sale, sau pentru marii prozatori români, precum Ioan Slavici („Gura satului” – întâlnim Bâlciul de toamnă, „Mara” – târgul de toamnă, „Pădureanca” – secerișul, culesul viilor; Plugușorul, Sorcova, Sărbătoarea Crăciunului, colindele românești), Ion Creangă („Amintiri din copilărie” – șezătorile, horile, folclorul românesc, tradiții, obiceiuri, legea pământului), Marin Preda („Moromeții”). Literatura este parfumul amintirilor din copilărie.
Elevii participanți la activitate au prezentat un deosebit program artistic, au interpretat cântece populare și au dansat, prin acestea aducând un omagiu Mamei.
Șezătoarea a continuat cu organizarea a două ateliere: de împletit măcinici și de pictat obiecte realizate din ipsos, sub coordonarea atentă a mămicilor și bunicilor prezente.
A urmat agapa, unde s-au servit atât măcinici dobrogeni cât și moldovenești, floricele, cozonac, prăjituri, plăcintă și gogoși, toate pregătite cu multă dragoste de mămici și bunici.
În semn de apreciere pentru implicarea în realizarea activității, Protopopiatul Slobozia a oferit copiilor prezenți baloane care au bucurat pe deplin sufletul acestora.
A consemnat Anastasia Pătrașcu, asistent social al Protopopiatului Slobozia