”Servo per amikeco”. ISU Ialomița s-a afiliat la IPA România
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Ialomița s-a afiliat la Asociația Internațională a Polițiștilor (IPA), secția română, prin înființarea Regiunii 2 Ialomița.
Ședința de constituire a avut loc marți, 18 august, la Slobozia, în prezența secretarului general al IPA România, Mircea Gherghița, prefectului Gigi Petre, care va fi și membru în regiune, un reprezentant al polițiștilor din Regiunea 1 și zeci de pompieri.
IPA, secția română, este o organizație non-guvernamentală, non-profit, cu personalitate juridică, cu statut special consultativ în Consiliul Social-Economic al Națiunilor Unite, cu statut consultativ în Consiliul Europei, Organizația Statelor Americane și UNESCO, precum și în relații operaționale cu EUROPOL. Principiile fundamentale ale IPA sunt: prietenie, ospitalitate, umanitate, solidaritate, unitate, universalitate, voluntariat, scopul IPA fiind de creare și dezvoltare a legăturilor de prietenie între membrii săi.
Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor are în rândurile sale oameni de pretutindeni, neangajaţi politic. Cei mai mulţi dintre ei sunt poliţişti, dar sunt şi jandarmi, poliţişti de frontieră sau pompieri.
„În anul 1950, un polițist, un sergent de la Londra, a inițiat această activitate, de constituire a unei asociații a polițiștilor. De atunci și până acum, la nivel mondial, s-au afiliat 58 de state. Secția Română a IPA a fost afiliată în 1996, la congresul internațional de la Brisbane, Australia. În prezent, la nivelul secției noastre funcționează 154 de regiuni, cu peste 44.000 de membrii. Din acest punct de vedere, suntem pe locul II în lume, după Germania, însă pe locul I suntem din punct de vedere calitativ. Anul trecut, la un congres internațional susținut în Germania, am fost premiați cu locul I pentru activități profesionale și sociale”, declara Mircea Gherghița.
Deviza IPA, „Servo per amikeco” (“Servicii prin prietenie” – în limba esperanto), a câştigat în peste cinci decenii de existenţă mai mulţi aderenţi decât şi-ar fi putut cineva imagina.
Așadar, din IPA fac parte polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri, precum și reprezentanți ai penitenciarelor, în urma unui acord încheiat cu Administrația Națională a Penitenciarelor. Mai pot fi membri ai IPA cei din Poliția locală, SRI, SPP, inclusiv cei din MapN, iar ca membrii simpatizanți diverse personalități, însă în anumite condiții.
La nivel național, există un comitet executiv format din șapte persoane, președinte, secretar general, patru vicepreședinți și un trezorier. Președintele Comitetului Executiv Național este ialomițeanul Costică Voicu. Tot dumnealui este responsabil și de activitatea din Regiunea Ialomița.
Pentru constituirea unei Regiuni, trebuie să existe minim 100 de persoane care doresc să se înscrie în această asociație. În condițiile în care la ISU au existat peste 100 de cereri, au fost întrunite condițiile pentru constituirea Regiunii 2 Ialomița și afilierea la IPA, secția română.
Comitetul de inițiativă este alcătuit din cinci membri, care vor face parte din Comitetul executiv regional: un președinte, doi vicepreședinți, un secretar și un trezorier. Totodată, a fost prezentată și comisia de cenzori formată din trei persoane.
Pentru funcția de președinte al Regiunii 2 a fost propus Chelbea Victor Rafael, Lică Florian și Tudor Costel Cezărel, pentru vicepreședinți, Popa Viorel – trezorier și Manea Cătălin – secretar.
Comandantul ISU nu poate candida, însă, dacă devine membru IPA, dobândește automat calitatea de președinte de onoare.
În cadrul următorului Consiliu Național, care va avea loc la finele lunii septembrie, la Poiana Brașov, se va supune aprobării hotărârea de constituire a Regiunii 2 Ialomița.
Odată cu constituirea Regiunii 2 Ialomița, IPA, secția română, ajunge la 155 de regiuni formate la nivel național.