Serviciul de Investigare a Fraudelor Ialomița, în atenția DNA București
Mai multe percheziții au avut loc, luni, 16 septembrie, în Slobozia, de către procurori ai Direcției Naționale Anticorupție București, într-un caz de corupție în care este implicat, se pare, și șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Ialomița, Cornel Tache.
Procurorii DNA au efectuat percheziții atât la biroul SIF din cadrul IPJ Ialomița, cât și la mai multe domicilii, pentru a ridica probe ce ar putea să-l incrimineze pe șeful SIF, aflat în audieri la DNA.
Se pare că aceste percheziții sunt în continuarea acțiunii procurorilor DNA București, din 13 septembrie, de la Călărași, unde un ofițer de poliție judiciară din cadrul SIF Călărași și un comisar șef de la mediu sunt cercetați penal pentru infracțiunile de trafic de influență în formă continuată și complicitate la dare de mită în formă continuată.
În acel caz, administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol, împreună cu șeful APIA Călărași, i-a denunțat pe ofițerul de investigarea fraudelor, dar și pe comisarul de la mediu, reclamând că aceștia ar fi pretins, în două rânduri, sumele de 100.000 de euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul APIA Călărași în vederea favorizării grupului de firme.
Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenția viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenție pentru perioada 2007-2011.
În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenția viza eliberarea a trei adeverințe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obțină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafața agricolă finanțată de Uniunea Europeană – SAPS), deși două dintre firme nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărțite între ofițerul de la SIF, comisarul șef de la mediu, persoana intermediară și directorul executiv adjunct al APIA Călărași.
În aceeași perioadă, ofițerul l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călărași, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro și 10.000 de euro, în scopul soluționării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator și APIA Călărași, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise.
Având în vedere faptul că grupul de firme A.H. este extins și în județul Ialomița, este posibil ca verificările DNA să meargă pe aceeași filieră infracțională, deși se vorbește și despre un flagrant, în urma căruia șeful SIF a fost prins luând mită de la un alt om de afaceri.
UPDATE: Ialomița: Șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, reținut de DNA