SEO si cautarea vocala: De ce marketerii B2B NU trebuie sa rateze oportunitatea! (de la specialistii SEO Cupcake)
Cautarea vocala este folosita, din ce in ce mai des, pentru o varietate de scopuri. Totodata, specialistii din industrie afirma ca influenta sa asupra factorilor de decizie B2B se afla, de asemenea, in crestere. De aceea, este timpul ca marketerii sa se informeze corespunzator si sa intampine noile trenduri!
Fiind, de obicei, discutata in contextul SEO local sau B2C, cautarea vocala este folosita in mult mai multe situatii decat s-ar putea crede. Analizand cine, de ce si unde foloseste optiunea de cautare vocala, se poate afirma ca efectul acesteia asupra B2B SEO este incontestabil.
Dat fiind faptul ca adoptarea acestei tehnologii se afla in ascensiune, este momentul perfect pentru branduri sa inceapa optimizarea!
(Articolul este creat cu ajutorul expertizei SEO Cupcake)
Cine foloseste cautarea vocala?
Inca din anul 2014, 55% dintre tineri si 41% dintre adulti deja foloseau zilnic optiunea de cautare vocala. In cazul adultilor, acest lucru arata o tendinta de a evita tastarea pe device-uri de dimensiuni mici, ei utilizand tehnologia vocala pentru a dicta diferite texte. In ceea ce ii priveste pe tineri, ei se folosesc de tehnologia pe baza de voce pentru a cauta ajutor pentru teme, ceea ce indica o deschidere timpurie catre aceasta noua metoda de cautare organica.
Mai mult, statisticile sus-mentionate au fost intocmite inainte de aparitia si dezvoltarea dispozitivelor cu asistent personal comandat vocal:
- Asistentii personali sunt inclusi, in prezent, pe orice smartphone;
- Echo, lansat de Amazon, a fost cel mai bine vandut produs, in perioada sarbatorilor de iarna din 2016;
- Se preconizeaza ca Google Home si Amazon Echo vor depasi vanzari de 24 milioane de bucati, anul acesta.
Pe masura ce adoptarea device-urilor cu asistent personal va continua sa creasca, oamenii se vor familiariza cu folosirea comenzilor vocale. Acest lucru se va reflecta si la nivelul cautarilor organice, chiar si in piata B2B, motivul principal pentru folosirea acestui tip de tehnologie fiind simplu: usurinta in utilizare.
De ce se foloseste cautarea vocala?
Majoritatea motivelor pentru care oamenii folosesc cautarea vocala sunt strans legate de o buna experienta a utilizatorului: rapiditate, simplitate, accesibilitate.
Recunoasterea vocii simplifica procesul de cautare pentru cei ce evita tastarea pe device-uri de mici dimensiuni si ii ajuta pe cei care considera meniurile site-urilor mult prea complicate. In plus, cautarea vocala este mai rapida – oamenii pot rosti, in medie, 150 de cuvinte pe minut, insa pot scrie doar 40, in acelasi interval de timp.
Mai mult, tehnologia Google de recunoastere a vocii este, in prezent, corecta in proportie de 95% – imbunatatita cu aproape 20% fata de anul 2013. Asadar, acest lucru nu poate fi decat un factor de decizie suplimentar pentru adoptarea cautarii vocale.
Cautarea vocala ofera o experienta imbunatatita a utilizatorului, mai ales in cazul device-urilor mobile. Si, dat fiind ca 90% dintre persoanele aflate intr-o pozitie profesionala superioara folosesc smartphone-urile pentru a cerceta piata inainte de a cumpara un produs, devine clar faptul ca acestea vor face, cu usurinta, tranzitia catre cautarea vocala. In plus, generatiile de viitori cumparatori B2B cresc, deja, cu tehnologia in sange, ceea ce va facilita procesul de adaptare la noile metode de cautare.
Unde se foloseste cautarea vocala?
Aproximativ 50% dintre respondentii unui studiu recent efectuat au afirmat ca folosesc cautarea vocala la birou. Rezultatele interesante arata ca, in timp ce majoritatea persoanelor nu se simt confortabil utilizand aceasta tehnologie in public, indivizii cu cele mai mari venituri nu se feresc de acest lucru si nu sunt intimidati de prezenta altora.
Asadar, facand un rezumat, iata ce stim pana acum:
- Persoanele cu pozitii inalte in zona business folosesc device-urile mobile pentru a cerceta piata, cu privire la deciziile de cumparare;
- Oamenii deja folosesc cautarea vocala la birou;
- Persoanele cu venituri ridicate sunt mai dispuse sa foloseasca tehnologia vocala, chiar si in situatiile in care altii nu ar face-o.
Luand in calcul toate aceste lucruri, importanta cautarii vocale in B2B marketing devine greu de ignorat.
Cum te poti pregati pentru cautarea vocala B2B?
Exista predictii conform carora, pana in 2020, 50% dintre cautari vor fi efectuate vocal. Statisticile actuale arata ca predictiile nu sunt departe de adevar caci, anul trecut, Google a raportat faptul ca 20% dintre cautarile facute de pe mobil erau, deja, cautari vocale. De aceea, marketerii trebuie sa inceapa, inca de acum, sa se pregateasca.
In acest sens, exista 3 modalitati pentru a optimiza continutul de pe site pentru cautarile vocale:
- Pune accentul pe varianta mobile
De cele mai multe ori, cautarile vocale sunt efectuate de pe device-uri mobile, astfel ca optimizarea trebuie facuta, in primul rand, la acest nivel. Un design adaptat si responsive nu va fi suficient, ci o intreaga imbunatatire in ceea ce priveste viteza de incarcare a paginilor, eliminarea pop-up-urilor deranjante, renuntarea la meniurile de tip drop-down si formatarea continutului video astfel incat sa ofere o experienta a utilizatorului superioara.
- Targetarea cuvintelor cheie de tip long-tail
De regula, cautarile vocale sunt mai lungi decat cele efectuate in scris si folosesc un limbaj colocvial. De aceea, trebuie sa gasesti cuvintele cheie potrivite, de tip long-tail, si sa le integrezi in continutul de pe site, pentru ca acesta sa fie optimizat corespunzator.
- Targetarea featured snippets
Un fragment promovat (featured snippet) este acel text ce apare chiar inaintea primului rezultat de pe Google. (pe pozitia zero). Atunci cand cineva cauta un anumit cuvant, prin comanda vocala, device-ul va citi atat fragmentul respectiv, cat si sursa acestuia. Astfel, targetarea acestor snippets reprezinta o oportunitate excelenta pentru brand awareness.
Acestea fiind spuse, optimizarea pentru cautare vocala aduce cu sine imbunatatirea SEO, in general. Optimizarea variantei mobile si viteza de incarcare a paginilor sunt, deja, factori de ranking, cuvintele cheie de tip long-tail reprezinta jumatate din toate cautarile, iar featured snippets pot fi surse importante de trafic.
Asadar, optimizarea SEO pentru cautarea vocala nu reprezinta o actiune separata, ci doar o extensie sau o reprioritizare a celor mai bune practici SEO.