Senatorul Adrian Costea, apel adresat cadrelor medicale care doresc să se implice voluntar în proiectul „Caravana Medicală AUR”
Senatorul AUR, Adrian Costea, a prezentat vineri, 24 martie, în cadrul unei conferințe de presă, un proiect inițiat de formațiunea politică pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la starea asistenței medicale din mediul rural.
„Caravana Medicală AUR” este un proiect național, prin intermediul căruia cetățenii din mediul rural, în special din zonele mai izolate și în care accesul la servicii medicale este mai dificil, să aibă posibilitatea de a-și verifica starea de sănătate, gratuit. Astfel, pe parcursul acestui an, TIR-uri medicale echipate cu aparatură de specialitate vor ajunge în localitățile mai izolate, iar cetățenii vor beneficia de servicii medicale diverse.
În județul nostru, caravana medicală va ajunge, pentru început, în localitățile Reviga, Sudiți și Miloșești. Deocamdată nu se știe programul caravanei, acțiunea fiind încă la stadiul de atragere a medicilor și asistenților voluntari spre această acțiune.
„Materialele vor fi achiziționate cu fonduri din donații, pentru că nu putem folosi banii din subvenții în acest scop. Noi am reclamat în repetate rânduri faptul că se alocă foarte mulți bani partidelor, am protestat pentru a fi eliminate subvențiile sau redusă valoarea acestora, însă nu am reușit. Am vrut inițial să construim un spital din acești bani, dar nu este posibil din punct de vedere legal. (…) Noi ne-am angajat ca partid să nu cheltuim niciun leu din acești bani nici pentru această acțiune. Acum folosim niște fonduri pentru promovarea acestui proiect de anvergură, care atacă un subiect sensibil din societate, și anume calitatea asistenței medicale din zonele defavorizate”, a declarat senatorul Adrian Costea.
Facilitarea accesului cetățenilor din mediul rural, din zone izolate, defavorizate, la asistență medicală de calitate ar trebui să fie pe ordinea de zi a tuturor factorilor de decizie. Din păcate, mediul rural are probleme grave din acest punct de vedere. Foarte puține comune se pot lăuda că au o farmacie, un dispensar sau cabinete private, un cabinet de stomatologie, un centru de permanență, sau măcar un medic de familie permanent.
De exemplu, în județul Ialomița există un singur centru de permanență, la Dridu, deși trebuiau să fie funcționale cel puțin cinci încă de acum 12 ani. Astfel de unități sanitare ar fi trebuit să funcționeze în afara programului normal de lucru al cabinetelor medicale individuale, fiind deservit de medici de familie care să asigure continuitatea asistenței medicale primare.
Așadar, senatorul Adrian Costea lansează un apel către medici și asistenți medicali să se alăture acestui demers.
Totodată, în cadrul conferinței de presă, senatorul a discutat și despre Legile Educației, în prezența președintelui USLÎ Ialomița, Liviu Neagu, care și-a prezentat poziția sindicatelor din învățământul preuniversitar cu privire la legile ce urmează să fie supuse dezbaterii în Parlament în perioada următoare.
„Domnul Liviu Neagu ne-a asigurat că sindicatele din învățământ doresc și fac demersurile necesare pentru ca noile legi ale educației să fie în avantajul beneficiarilor sistemului de educație. Am prezentat viziunea partidului asupra acestor legi, avertizând că acestea ar putea politiza și mai mult școala românească”, a precizat senatorul.
Tot în cadrul conferinței, senatorul a discutat și despre situația fermierilor români, afectați de criza generată de războiul din Ucraina.
De altfel, aceasta a făcut obiectul și unei interpelări pe care a adresat-o la mijlocul săptămânii trecute ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe tema subvențiilor U.E. acordate fermierilor români.