comenzi la domiciliu cliseru.ro

Seminarii pentru „formarea de formatori în educație ecologică”, la Jilavele și Giurgeni

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/04/2013 | Locale Ialomita

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a organizat miercuri, 27 martie, un seminar dedicat reducerii poluării resurselor de apă în comuna Jilavele, iar joi, 28 martie, la Giurgeni, localități stabilite pentru întâlnirile experţilor de mediu cu grupuri de promotori (profesori, învățători, medici, preoți) care să sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie cu privire la problemele de sănătate din mediul rural, generate de poluarea apelor, din surse agricole și menajere.

seminar jilaveleEvenimentul face parte din cea de-a patra etapă a campaniei de sensibilizare şi conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, și anume “Seminar local pentru formare de formatori – educație ecologică” care se derulează în perioada 11 martie – 27 aprilie 2013 în 87 localități, din 34 judeţe incluse în proiect.

Selecția grupului de promotori a avut la baza ideea că, prin prisma profesiei practicate (profesori, învățători, medici, preoți), aceștia pot contribui cu experiența personală în instruirea copiilor și a întregii comunități locale pentru inducerea de schimbări comportamentale și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.

În cadrul sesiunii de formare, experții de mediu au instruit participanții selectați asupra metodologiei de formare de formatori, calitatea apei (principalele surse de poluare, poluarea din surse agricole și menajere, vulnerabilitatea la poluarea cu nitrați a apelor de suprafață și subterane), sanitația în mediul rural (managementul apei reziduale în mediul rural, managementul deșeurilor menajere, managementul gunoiului de grajd), relația între calitatea apei potabile și sănătate (necesarul de apă, bolile posibil asociate apei, igiena aprovizionării cu apă), dar și cu privire la cele mai bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.
În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor cu privire la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.