Șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ialomița: Am lucrat anul acesta foarte mult la șapte dosare penale, ulterior competența fiind declinată în favoarea DNA
„Am lucrat anul acesta foarte mult în cazul a șapte dosare pe linie de corupție, ulterior competența fiind declinată în favoarea Direcției Naționale Anticorupție, atunci când prejudiciul atinge un anumit prag. Au fost dosare complexe, cu prejudicii foarte mari, în care sunt implicate instituții publice și autorități (…)”, este declarația șefului Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, comisar șef de poliție Marioara Florin.
În cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 29 noiembrie, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ialomița a prezentat o sinteză a activităților derulate în perioada ianuarie – octombrie 2023 de cei 22 de polițiști din cadrul acestui serviciu, ofițeri și agenți, dar și în cooperare cu alte structuri.
Potrivit acestuia, la începutul anului 2023 erau în lucru 660 de dosare penale, iar în perioada ianuarie – octombrie au fost înregistrate 326. Dintre acestea, au fost soluționate 358, rămânând în lucru 631 de dosare penale, pe evaziune fiscală, contrabandă (cu țigarete și tutun), care deși a scăzut în intensitate în ultimii ani, ea există în continuare, achizițiile publice, unde sunt avute în vedere tranzacțiile primăriilor de comune, orașe și municipii, dar și alte zone de interes.
Dintre cele 358 de dosare soluționate anul acesta, au fost trimise în judecată 20 de dosare penale, dintre care 6 în domeniul evaziunii fiscale.
„La evaziune fiscală, conform legii 241, modificată, la art. 10, se prevede că dacă se achită prejudiciul integral, plus 20%, inclusiv penalitățile, așa cum sunt stabilite de ANAF, nu mai poți trimite în judecată. Noi avem șase dosare trimise în judecată, cărora le-am probat activitatea infracțională și nu au plătit. Dar sunt situații în alte dosare penale, în care noi le-am probat activitatea infracțională, era faptă clară de evaziune fiscală din punctul nostru de vedere, vorbesc de urmărirea penală, nu de cercetarea judecătorească, dar la sfârșitul dosarului au venit și au achitat prejudiciul, plus sumele stabilite de ANAF. Și atunci ești obligat ca polițist să propui clasarea și procurorul să dispună măsura de clasare prin achitarea prejudiciului în baza articolului 10”, a precizat comisar de poliție Marioara Florin.
Au existat 112 sesizări din oficiu, cele mai importante fiind: 64 în domeniul evaziunii fiscale, 3 corupție, 3 contrabandă cu țigarete și tutun, 3 achiziții publice, 1 spălare a banilor, 13 contrafacere.
La evaziunea fiscală, anul acesta au fost înregistrate 82 de dosare penale, 64 ca urmare a sesizării din oficiu. Au fost soluționate 61 de dosare, 6 au fost promovate la Parchet cu propunere de sesizare a instanței, rămânând în lucru 139, dintre care 53 de dosare pe stopajul la sursă (incriminat din nou ca faptă penală). (…) Prejudiciul constatat pe evaziune fiscală a fost în sumă de 1,3 milioane de lei, iar măsurile asiguratorii au fost în valoare de peste 1,1 milioane lei.
Au mai existat și două acorduri de recunoaștere a vinovăției, asta în situația în care polițiștii probează o activitate infracțională sub supravegherea procurorului, iar respectivii recunosc fapta, pentru a nu fi trimiși în judecată. În urma acestora s-a recuperat un prejudiciu în valoare de 715.000 lei, inclusiv cei 20% și penalități.
În ceea ce privește contrabanda cu țigări și tutun, au fost trimise în judecată două dosare, însă în lucru au fost 24, dintre care 10 soluționate, în opt dosare fiind dispuse alte soluții, în funcție de cantitatea depistată (peste 10.000 de țigarete nemarcate este infracțiune) sau peste 1 kg de tutun.
Referitor la cele două dosare penale trimise în judecată, polițiștii ialomițeni au confiscat anul trecut o cantitate impresionantă de tutun – 3,7 tone, în urma efectuării unor percheziții pe raza municipiului Urziceni.
Și pe zona de contrafaceri sunt dosare penale trimise în judecată. Chiar dacă nu sunt cu prejudicii importante, iar în final se dau soluții de renunțare la urmărirea penală, au existat și situații unde cantitățile de mărfuri contrafăcute au fost mai mari, exemplu fiind 149 articole de îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare de 115.000 lei.
Pe zona de delapidare au fost patru dosare trimise în judecată. Mai precis, este vorba despre angajați care își însușesc sume de bani pe care le au în gestiune. Unii au achitat prejudiciile, alții nu.
Pe înșelăciune au fost, de asemenea, patru dosare penale trimise în judecată, pe fals în înscrisuri și accidente grave de muncă.
„Au fost și 14 dosare în care s-a renunțat la urmărirea penală atunci când pericolul nu este foarte grav, 10 dosare cu declinare, dintre care 7 la DNA, 1 declinat la DIICOT, iar 2 la Parchet, pe linie de corupție. Au mai fost 30 de dosare cu propunere de declinare teritorială, unități de Parchet. Am lucrat anul acesta foarte mult în cazul a șapte dosare, ulterior competența fiind declinată în favoarea DNA, atunci când prejudiciul atinge un anumit prag. Au fost dosare complexe, cu prejudicii foarte mari. În cele declinate la DNA au fost implicate instituții publice și autorități (…)”, a mai precizat șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ialomița.
Pe zona de achiziții publice au fost soluționate șase dosare penale, 1 declinat la DNA, 2 declinate la Parchetul Tribunalului Ialomița, în cazul celorlalte trei fiind dispuse alte soluții.
Pe zona de corupție, la începutul anului „erau în stoc 4 dosare”, altele 5 fiind înregistrate în aceste 10 luni. Patru au ca obiect infracțiuni de luare de mită, iar un dosar pe infracțiunea de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, art 301 Cod Penal. Sunt vizați funcționari publici, primari etc.
În toate dosarele instrumentate și soluționate de Serviciul economic în aceste 10 luni s-a constatat un prejudiciu de 2,4 milioane de lei și au fost aplicate măsuri asiguratorii în valoare de 1,3 milioane de lei.
În dosarele aflate în lucru, mai sunt măsuri asiguratorii în valoare totală de peste 3,2 milioane de lei.
Tot în aceste 10 luni au mai fost luate și două măsuri preventive într-un dosar complex cu produse agricole și îngrășăminte – pesticide, în zona Urziceni, cu un prejudiciu foarte mare și documente falsificate.
Polițiștii de la economic au mai realizat și acțiuni de verificare, în cele 10 luni fiind derulate 16 planuri de acțiune în toate domeniile, 92 de acțiuni specifice, fiind constatate 13 infracțiuni în flagrant. Au fost 47 de acțiuni pe linie de evaziune fiscală, 22 pe linie de contrabandă, 6 pe proprietate intelectuală, 9 pe alte domenii.
Au fost aplicate 144 de sancțiuni contravenționale în valoare de 694.500 lei, o pondere importantă fiind la OUG 28/1999, obligativitatea înregistrării pe casa de marcat.
Dacă în zona comercializării de cereale numărul cazurilor de evaziune fiscală este în scădere, în construcții, dar și în zona agroalimentară, pare că mereu se găsesc metode de a eluda legea.