Șeful Serviciului de Ambulanță Ialomița, acționat în judecată de 40 de angajați
Conflictul dintre cele două părți a pornit prin luna septembrie 2011, în principal de la o decizie a șefului SJA Ialomița, Radu Paros, de a face economie de carburant, prin limitarea consumului, iar dacă în urma analizelor diferențele nu puteau fi justificate, cantitatea lipsă urma să fie imputată ambulanțierilor.
Astfel că, după o lună de la implementarea măsurii, mai mulți ambulanțieri au primit decizii de impunere, având de plătit zeci de litri de motorină. Gândul că au de plătit o anume cantitate de carburant i-a scos din minți pe ambulanțieri care nu au acceptat să semneze angajamentele de plată.
Pentru a media acest conflict între ambulanțieri și managerul Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița, la Slobozia s-a deplasat pe la sfârșitul lunii octombrie chiar președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanța”, Gheorghe Chiș, care a discutat aproape patru ore pe acest subiect, neluându-se vreo decizie în acest sens. Au trecut aproape trei luni de atunci. În urmă cu câteva zile, Radu Paros a fost înștiințat de liderul de sindicat de la Ialomița, Simona Nicolescu, că 40 de șoferi au apelat la instanța de judecată.
În legătură cu această situație, Radu Paros susține că, periodic, li se solicită o situație cu privire la acest consum pentru că, după cheltuielile cu salariile, care se ridică la aproximativ 600.000 lei, următorul consum este cu motorina, de 100.000, dintr-un buget de 770.000 lei.
„Nu cred că există ambulanță care să aibă mai puțin de 300.000 de kilometri la bord, în medie acestea făcând lunar 5.000 de kilometri. Vizavi de viteza cu care ar trebui să ruleze o ambulanță, chiar dacă legiuitorul nu-ți dă voie să depășești viteza legală, conducătorul auto trebuie să se adapteze în așa fel încât să ajungă la destinație cât se poate de repede, dar în stare bună cu pacientul, inclusiv cu echipajul. (…) De anul trecut, SJA Ialomița a început o verificare privind consumul de motorină al ambulanțelor (…) Noi am întocmit o comisie, formată din inginerii de la Biroul tehnic și un reprezentant al comitetului director și am mers pe diferite trasee. În urma determinării consumului de către această comisie, am procedat printr-o dispoziție la aplicarea în procedură și în trafic. Avem destul de multe probleme privind încadrarea în consum, iar după o analiză de patru luni, pentru că nu-ți poți da seama după o lună, aceștia nu s-au încadrat în consumul dat de comisie, unii pe bună dreptate, probabil, alții din rea-voință, pentru că au determinat și și-au făcut în așa fel calculele încât să iasă bine pe consumul vechi dar nu pe consumul nou. În prima lună de analiză am avut șoferi care s-au încadrat în acest consum, cu mici diferențe, alții pe plus, alții pe minus. Am schimbat echipajele de pe mașini, în sensul că cei care au ieșit bine la consum pe o mașină au fost mutați pe alt tip de mașină, să vedem dacă echipajul este de vină sau mașina are ceva. După trei luni de permutări și alte analize, am decis împreună cu comitetul director (…) să recalculăm consumul, dând un consum acoperitor. Într-o discuție cu sindicatul, cu comitetul director, am suplimentat consumul la anumite ambulanțe. În urma recalculării, avem o situație interesantă, pentru că foarte mulți au ieșit pe plus, iar unii dintre ei persistă pe minus. Am plusuri pe mașini de chiar 98 de litri…”, a explicat Radu Paros.
Șeful Serviciului de Ambulanță are suspiciuni cum că lidera de sindicat de la Ialomița, Simona Nicolescu, îi instigă pe șoferi împotriva conducerii pentru a distrage atenția de la consumul real, prin diverse metode.
Deși nu poate afirma că acest combustibil nejustificat este furat sau nu, Radu Paros admite că măsura coercitivă este una potrivită. În plus, deși susține că a avut acceptul unor șoferi de a li se imputa sumele din salariu, acum ei s-au „întors” și îl acționează în judecată.
„Am avut o ședință cu liderul de sindicat, după ce și eu am luat o măsură coercitivă. Am dat o decizie pentru reținerea direct din salariu a sumei, pentru că de fiecare dată când am făcut angajamente de plată, nici măcar procesele verbale nu erau semnate pentru diferențele de carburant. Joi mi s-a adus la cunoștință că 40 de salariați m-au acționat în judecată pentru această decizie de reținere a sumelor calculate, pentru peste 2.000 de litri diferență. Situația este hilară. Sunt salariați cu 5 lei, 12 lei, care pur și simplu nu vor să semneze angajamentele de plată pentru că le este frică de colegi, membrii de sindicat, pentru că o să-i șicaneze, o să-i catalogheze în fel și chip. Din discuțiile privind angajamentele de plată, prima formă legală, unii dintre ei mi-au spus că vor plăti, asta este situația. Au mai plătit și altă dată. Eu nu spun că au furat, poate au pierdut-o pe drum, poate a lăsat mașina nesupravegheată, o justifici cumva. Dar mi-au spus că nu pot semna angajamentele de plată pentru că le sar ceilalți membrii de sindicat în cap. Sunt sume de 8 lei, 11 lei, 12 lei, cea mai mare fiind de 480 de lei… Oamenii au spus să le opresc din salariu ca să nu pice în ochii sindicatului, să fie ei oi negre și am convenit cu ei varianta mai rapidă. (…) Vom decide, împreună cu comitetul director și după analiza persoanei de la audit, dacă vom face sesizări în continuare, pentru că sincer mă depășește. Dacă salariatul nu comunică și nu putem să vedem de unde provine această lipsă, pur și simplu mă depășește. (…) Până acum avem aproximativ 130 de milioane vechi de recuperat, respectiv 10% dintre cursele pe care le facem pe lună… În prima lună, când încă se ocupa lidera de sindicat de calculul foilor de parcurs, a existat o lipsă de 60 de milioane, a doua lună a scăzut, iar în decembrie a fost de 23 de milioane. Nu am primit nimic în sensul că aș fi fost acționat în judecată. Lidera de sindicat a avut un exces de energie negativă, chiar la mine în birou, fiind nevoit să chem băiatul de la poartă să o evacueze din birou…”, a încheiat Radu Paros.