Şeful IPJ Ialomiţa, Viorel Ştefu: „Eu nu sancţionez poliţiştii doar pe vorbe. Trebuie să existe şi probe”
Nu mai este nici un secret pentru nimeni faptul că la ora actuală violența, sub toate formele ei, este din ce în ce mai prezentă în traficul rutier din România. Țipete, înjurături, pumni, geamuri sparte, urmăriri, bătăi în toată regula, ba chiar focuri de armă. Conducătorii auto sunt din ce în ce mai grăbiți, mai nervoși, mai puțin dispuși să tolereze micile greșeli ale altor participanți la trafic. Educația deficitară, care de cele mai multe ori duce la nerespectarea legii, îi transformă pe unii în niște monștri pe șosele, doar pentru că au reușit, Dumnezeu știe cum, să dețină și să conducă un autoturism. Am asistat de nenumărate ori la diverse acte de teribilism care s-au sfârșit prost, acte produse de astfel de șoferi în urma unor manevre riscante. Degeaba încearcă polițiștii să prevină astfel de manifestări, degeaba se aplică amenzi usturătoare, degeaba mor unii nevinovați. Totul e în van atunci când conducătorul auto este plin de orgolii prostești. Din păcate, la ora actuală, a deține și conduce o mașină pentru mulți înseamnă putere, supremație, ce le dă dreptul, cred ei, să facă ce vor pe șosele. Din nefericire pentru ei, mașina nu este decât un morman de fiare care le poate schimba viața, și în bine dar și în rău, dacă nu se realizează că importanța nu le este dată de o mașină. Odată și-odată tot se vor da jos de la volan.
Zilele trecute, mass-media locale titrau un fapt aparent banal, cu care șoferii se întâlnesc aproape zilnic. O șicanare în trafic, urmată de semne obscene și vorbe grele. Interesante erau, însă, personajele implicate. Șeful Biroului de Ordine Publică din Slobozia, comisar de poliție Maria Baciu, și Cristina, spun gurile rele, o „protejată” a justiției. Se pare că doamna Baciu nu ar fi acordat prioritate, iar doamna Cristina, nervoasă, i-a arătat calea cu degetul… mijlociu, declanşându-se astfel războiul „stelelor”. Doamna Baciu nu a suportat gestul obscen al conducătoarei auto, astfel că reacția sa a fost una vehementă, ca de altfel și contrareacția Cristinei, totul culminând cu o „lăcrămație” la poliție.
Viorel Ştefu: „Eu nu sancţionez poliţiştii doar pe vorbe. Trebuie să existe şi probe”
Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, Viorel Ștefu, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că în urma acestui incident există depusă o reclamație, astfel că problema trebuie lămurită urgent, mai ales când cel reclamat este un polițist. Dacă în prima fază Viorel Ștefu părea foarte ferm cu privire la comportamentul polițistului într-o astfel de situație, pe parcurs, când a fost vorba despre jignirea unui polițist de către un cetățean, acesta și-a nuanțat declarațiile.
„În cazul de față, în prezent este o anchetă în desfășurare. Sperăm să ajungem să avem concluziile cât mai repede. Dacă din punct de vedere al disciplinei de muncă s-au încălcat normele, vom aplica măsuri conform normelor în vigoare. Dacă sunt fapte de natură penală, la fel se va promova dosarul mai departe. Ideea este că fiecare polițist trebuie să se comporte corect, să nu încalce legea. Adică, polițiștii trebuie ei în primul rând să respecte legea și după aceea e moral să ceară celorlalți să respecte legea. Așa gândesc eu”, afirma inspectorul șef.
Pe parcursul discuțiilor, însă, Viorel Ștefu s-a arătat mai flexibil, în condițiile în care în ultima perioadă ultrajul asupra poliţiştilor este din ce în ce mai prezent şi, de multe ori, aceştia nu au cum dovedi că au fost jigniţi sau ameninţaţi. Doar în cazul în care rămân urme poliţiştii pot avea câştig de cauză. În acest caz, nu există suficiente probe cu privire la incident. Nici camere video nu există în zona respectivă pentru a vedea dacă reclamanta spune adevărul, nici alte probe care să dovedească faptul s-ar fi „ridicat degetele în aer”.
„În primul rând, trebuie să avem și probe ca să sancționăm pe cineva. Atât polițistul cât și oricare cetățean trebuie sancționat, dar trebuie să-l sancționezi pe probe. Eu poate sancționez polițiștii, dar nu sancționez niciodată un polițist numai pe vorbe. Și îl sancționez numai dacă sunt probe că s-ar fi comis o faptă. Nu știu dacă se poate proba ce s-a întâmplat acolo”, a mai spus Ștefu.
Inspectorul șef a admis că nu i-ar conveni ca, aflându-se în trafic la volanul unei mașini, să i se arate degetul mijlociu, însă nu știe cum ar reacționa pentru că nu i s-a întâmplat.
Arătatul degetului mijlociu în trafic este contravenţie, dar avem probe că a arătat degetul?
Aceasta este marea dilemă a conducerii IPJ Ialomița, care trebuie să decidă cine este vinovatul până la urmă. De mare ajutor le-ar fi fost o cameră video în acea zonă. Dar cum cameră nu-i, nici probă nu-i. Astfel că nimeni nu va ști dacă Maria Baciu s-a comportat corect în trafic sau dacă Cristina a făcut abuz de degetele din dotare.
Rămâne ca o posibilă viitoare „reformă morală și de educație în societate” să mai liniștească apele. Pentru că, în opinia inspectorului șef al IPJ Ialomița, totul ține de educație.