comenzi la domiciliu cliseru.ro

Şefii de arme, convocați de prefect la conferinţe de presă şi comisii de dialog social

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
21/01/2012 | Locale Ialomita

[stextbox id=”stb_style_491668″ image=”null”]Prefectul spune că numai norocul a făcut ca la Slobozia protestele să nu degenereze[/stextbox]

Prefectul județului Ialomița, Mădălin Teculescu, a făcut, marți, 17 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, un apel la toți cetățenii județului să dea dovadă de maturitate civică și responsabilitate, având în vedere protestele spontane desfășurate în ultimele zile, la Slobozia.
Cu o voce gravă, dar care nu arăta fermitate, prefectul s-a lansat iar în acuzații de tot felul, unele de o subtilitate supărătoare, altele lăsate în „coadă de pește”, iar cele de care era absolut convins erau deja cunoscute public.
Pe lângă faptul că ne-a insultat inteligența cu trei rânduri scrise pe o foaie pe care ne-a înmânat-o la începutul conferinţei de presă, într-o limbă de lemn și cu greșeli, Mădălin Teculescu a avut la un moment dat și câteva vorbe de duh, nemulțumit probabil că „oamenii legii” nu au fost „în cuget și simțiri” cu dumnealui și nu au văzut teroriști printre protestatari. Acesta a spus că, în timp ce dânsul se afla în concediu, numai norocul a făcut ca la Slobozia să nu fie ca în Piața Universității din București.
Acum că s-a reîntors, noi ne-am liniștit. Acum trebuie ca și cetățenii aceia care protestează să dea dovadă de „maturitate civică și responsabilitate, astfel încât să ne bucurăm de valorile câștigate în decembrie 1989”, așa cum le-a transmis Teculescu. Tardiv, domnule prefect.
Întreb, retoric bineînțeles, de ce anume se mai bucură un salariat cu maxim 700 de lei salariu? De ce valori câștigate se poate bucura un om care nu mai are de muncă? Cine ar fi trebuit să aibă maturitate și responsabilitate atunci când a tăiat în „carne vie”, considerând oamenii doar niște cifre din aparatul bugetar? Când a redus salariile, a avut acea maturitate și responsabilitate? S-a gândit ce este în spatele fiecărei cifre? Că poate fi un om care vrea să trăiască decent, moral, cinstit? Nu. Nimeni nu s-a gândit. Toți acum văd în oameni numai membrii de partid aduși cu arcanul să strige ca proștii că vor o viață mai bună și că nu vor să mai fie considerați niște maimuțe manipulate de sărăcie. În plus, „ciumpalaci” cum suntem, riscăm să afectăm imaginea României și să ne pierdem credibilitatea pe plan internațional! Cum poți șantaja acest popor cu astfel de cuvinte? Credeți că mai pasă cuiva cum ne văd alții când noi vedem cum suntem?
Așadar, prefectul a spus un mare adevăr. Și anume că aceste mitinguri spontane, din data de 14 și până pe 17 ianuarie, nu au respectat prevederile legale. Adică, nu au avut autorizație! Foarte adevărat. Păi, dacă legea permite, spontaneitatea este doar o chestiune de viziune. S-a văzut că românii au fost foarte spontani în ultima perioadă, în toată țara. Numai că, în opinia prefectului, această spontaneitate ar fi fost „provocată” de oameni politici, care i-au atras pe cetăţeni cu „ceva bănuți și ceva băutură după miting în anumite baruri din acest județ frumos al nostru”.
[stextbox id=”stb_style_491668″ image=”null”]„Înțeleg când mitingurile sunt spontane cu adevărat și voința cetățeanului este să iasă la acest miting și să participe fără a fi convins de la spate de nimeni. Dar când oamenii sunt aduși cu mașina, când li se promit bani și se fac deplasări sub coordonarea unor oameni cu funcții politice sau administrative, înseamnă că nu este în regulă. Haideți să lăsăm cetățenii județului în mod firesc și normal să-și spună păsurile. (…) Mitingurile care au avut loc pe data de 14, 15, 16 și cel de astăzi sunt mitinguri neautorizate. Ați urmărit ce s-a întâmplat în mod nefericit în București și numai norocul, să spunem așa, a făcut ca în județul Ialomița să nu se întâmple așa ceva”, a mai spus acesta.[/stextbox]
Deci, numai norocul… Cu alte cuvinte, polițiștii și jandarmii au fost „glugi de coceni” cum ar spune bunica. Așa că i-a convocat la Prefectură, să-i dea raportul. În condițiile în care nici poliția, nici jandarmeria nu au avut motive să aplice sancțiuni, pentru că oamenii au manifestat pașnic, prefectul a trecut pe alt palier. Le-a solicitat instituțiilor publice cu responsabilități să facă cercetări privind participarea la aceste proteste a unor primari și viceprimari. Bineînțeles ai PSD și PNL. Când a fost întrebat dacă le cere reprezentanților acelor instituții să le aplice sancțiuni şi pe ce motiv, prefectul a spus că nu poate dumnealui să-și dea cu părerea.
Inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, Viorel Ștefu, consideră că, din punctul său de vedere, poliția și-a făcut treaba cu privire la aceste evenimente.
„Noi avem ca sarcini să aducem oameni pentru a dirija traficul rutier, de a susține din punct de vedere informativ, să zicem așa, acțiunile Jandarmeriei și să intervenim acolo unde se comit infracțiuni. Din punctul nostru de vedere, din ce am constatat noi, la aceste mitinguri, proteste, ce au fost, nu s-au comis infracțiuni și nu am avut de ce să intervenim. (…)”, a spus șeful IPJ Ialomița.
De asemenea, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița, Nicolae Parepa, spunea că până în momentul de față nu s-a constatat că a fost încălcată ordinea și liniște publică în așa fel încât să fie sancționat cineva.
Nu în ultimul rând, prefectul s-a arătat „surprins și profund nemulțumit” că la un astfel de protest a participat și președinta Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Otilia Dumitru, afirmând că participarea ei la un miting neautorizat este o „problemă” și a solicitat Consiliului Județean o analiză a activității acesteia în cadrul Autorității.
În timp ce prefectul susținea conferința de presă, alături și de trei lideri sindicali, de afară se auzea scandându-se „Jos Băsescu” sau „Ieși afară…”. Nu a fost să fie marți. Dar a spus că miercuri sigur va încerca să stea de vorbă cu oamenii. Restul, fără comentarii. Au grijă să le facă alții.