Secția de Cardiologie din Spitalul Județean de Urgență a fost reabilitată și dotată cu aparatură nouă
Saloane reabilitate și modernizate, aparatură nouă și un compartiment de terapie intensivă pe secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, toate acestea realizate cu aportul financiar al unui sponsor, mult implicat în ultimele luni în această zonă.
Investiția, care se ridică la valoarea de 1,8 milioane lei, a fost suportată integral de Gheorghe Ceteraș, un om de afaceri care a ajutat în ultima perioadă spitalul din Slobozia cu mulți bani pentru a achiziționa și aparatură medicală necesară funcționării în bune condiții a unor secții.
Dacă până nu demult sponsorul a dorit să rămână anonim, în final a decis să apară în public, probabil la insistențele autorităților locale și județene.
Așadar, joi, 20 februarie, s-a decis inaugurarea secției și sfințirea acestui loc unde sunt tratați pacienții cu boli cardiovasculare. Evenimentul a început cu binecuvântarea dată de Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu.
În acest context, episcopul Sloboziei și Călărașilor i-a dăruit noului director o icoană cu Maica Domnului.
„Ca semn al acestui popas spiritual, domnului director îi dăruiesc icoana cu Maica Domnului, să fie ocrotitoarea celor care, în suferință, dar cu multă nădejde și credință în Dumnezeu, vin în acest spital apelând la ajutorul pe care îl dă Dumnezeu în știința medicilor, asistenților, personalului medical, pentru a putea să se însănătoșească, să le aline suferințele”, spunea P.S. Vincențiu.
Rezervat în a spune prea multe cuvinte despre sprijinul pe care îl acordă spitalului, Gheorghe Ceteraș a ținut să precizeze totuși că nu se va opri aici și că va mai investi. Trebuie să spunem că, de-a lungul anilor, această secție nu a fost niciodată reabilitată.
„Întregul merit pentru renovarea acestei secții aparține în exclusivitate domnului Ceteraș, căruia îi mulțumesc. Noi, ceilalți, nu avem niciun merit. Nici măcar 0,1% din ceea ce a făcut dânsul pentru acest spital, nu numai pentru secția de cardiologie. Compartimentul de terapie acuți din cadrul secției de neurologie și din cadrul compartimentului de diabet al acestui spital au fost renovate de asemenea de acest om mărinimos pe care Dumnezeu l-a adus în acest spital și pe care noi nu am vrea să-l lăsăm să plece și vrem să-i dovedim că suntem de bună credință. (…) S-a renovat rețeaua de gaze medicale, începând de la parter și până la etajul 6, inclusiv secția de nou-născuți, asta însemnând alimentarea cu oxigen prin conducte noi, aer comprimat și aer necesar aspirațiilor.
Deci sunt trei coloane de gaz renovate. La etajul 2 a fost înființat un compartiment de terapie acuți pe secția de neurologie, la etajul 3 s-a renovat întreaga secție de cardiologie, împreună cu compartimentul de terapie intensivă. De asemenea, la etajul 5 s-a refăcut rețeaua de gaze medicale pentru oncologie, hematologie și diabet, iar la etajul 6 rețeaua de gaze medicale pentru nou născuți.
La cardiologie a fost achiziționat un ecograf de ultimă generație, în România mai existând doar trei de acest gen, s-au achiziționat dispozitive medicale, aparatură medicală, mă refer la testare la efort prin bandă, sistem de monitorizare tensiune arterială speciale. La acest moment, avem o secție modernă de cardiologie, nu numai din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere al echipamentelor medicale cu care medicii de aici pot să lucreze.
De asemenea, domnul Ceteraș a achiziționat un turn de endoscopie care ne permite ca, în maxim două săptămâni, să inaugurăm un cabinet de endoscopie, atât pentru partea de gastroscopii cât și pentru colonoscopii. De asemenea, s-a achiziționat aparatură pentru tot ceea ce înseamnă citoscopie cu ajutorul Consiliului Județean, iar un lucru deosebit, la etajul 6, la nou născuți au fost achiziționate cinci incubatoare pentru a permite ca secția de nou născuți, maternitatea, să își păstreze gradul II”, a precizat managerul interimar al Spitalului, Adrian Berbece.
Este binecunoscut faptul că Spitalul de la Slobozia mai are multe investiții de făcut pentru a se ridica la nivelul unui spital de urgență. Priorități sunt multe, însă se va încerca găsirea unor soluții pentru ca atât pacienții cât și medicii să fie mulțumiți.
„Spitalul are un computer tomograf defect în acest moment. Încep discutând despre nevoi și despre rezolvarea lor în timp real. Aici s-a realizat un lucru extraordinar. Dar faptul că la acest moment sunt pacienți care sunt nevoiți să meargă la Călărași, cu cheltuieli pe care le suportă spitalul către ambulanță și faptul că sunt pacienți care trebuie să plătească o taxă de 180 de lei acolo, este un lucru rău. Domnul Ceteraș s-a ferit să vă spună că în 12 decembrie, în prezența Consiliului de administrație și a managerului de atunci, s-au luat aceste decizii. Faptul că în numai 60 de zile s-a finalizat reabilitarea, modernizarea, dar și dotarea, care se va îmbunătăți, este un semn că acest parteneriat public-privat este un parteneriat care trebuie cultivat, întreținut și respectat. Sigur că nu trebuie nici într-o parte nici în alta exagerat. Nu preia sectorul privat conducerea și nici toată sarcina financiară de întreținere a acestui spital. Este o afirmație cât se poate de clară. Dar sprijinul este necesar. Le mulțumesc în mod deosebit”, spunea președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
Această investiție care a fost realizată în secția de Cardiologie este cu atât mai necesară cu cât bolile cardiovasculare au o prevalență și o incidență din ce în ce mai mari și totul se întâmplă la vârste din ce în ce mai mici.
Potrivit șefului de secție, Cati Istrate, „avem infarcte și la 25 de ani, avem accidente vasculare cerebrale multe și la vârste foarte tinere în comparație cu alți ani. Deci incidența a crescut foarte mult. (…) Tot ce s-a realizat aici ne ajută foarte mult. A fost un vis… Secția noastră arată așa cum ar trebui să arate, inclusiv terapia noastră coronariană. Putem face investigații la nivelul unui spital județean. Nu putem face coronarografii, dar putem investiga așa cum trebuie pacientul pentru a-l trimite la alte spitale mai mari. (…) Sper ca din tot ceea ce s-a realizat aici să beneficieze toți pacienții și sper că vom avea și colegi noi, pentru că ducem lipsă și sper că acum vor veni aici având în vedere dotările. Îmi doresc foarte mult să am alături alți colegi pentru a putea realiza o medicină la un nivel înalt”, spunea doamna Istrate.
Secția de Cardiologie are în prezent un grad de ocupare de 70%, are trei medici, 14 asistente și o angajată cu convenție Mai greu este cu personalul auxiliar. Pentru a putea lucra în condiții optime, este nevoie nu numai de aparatură de înaltă performanță, ci și de resursă umană în număr cât mai mare și obligatoriu calificată la cele mai înalte standarde.